Kuin harakka tervatulla sillalla

Vanha tarina kertoo harakan vaikeuksista tervatulla sillalla.  Kun nokka tarttui siltaan ja harakka kiskaisi nokan irti, niin pyrstö tarttui ja kun harakka kiskaisi pyrstön irti niin nokka tarttui.

Tarina ei muistaakseni kerro sitä asiaa minkä minä pidän todennäköisenä, eli sitä että harakka oli varmasti myös jaloistaan lujasti kiinni tervatiussa sillassa, aivan kuten valtiot ovat lujasti kiinni valtionvelassa, niin lujasti että eivät ne kyllä niistä veloistaan koskaan selviä.

Velkaa siis on sekä valtioilla että valtioihin kuuluvilla ihmisillä ja se nyt on varsin luonnollinen asia.  

Jotkut nimittäin väittävät että raha on velkaa, mitä väitettä minä en ymmärrä enkä allekirjoita, mutta jos niin olisi, niin ilman velkaa ei kenelläkään olisi yhtään rahaakaan, elettäisiin siis luontaistaloudessa, ihan kuten esi-isämmekin elivät ennenvanhaan, ennen rahan keksimistä.



Kun nyt rahaa kuitenkin on ja sitä on ihmisillä, yrityksillä  ja valtioilla käytössään kovinkin paljon, omiin menoihinsa, niin pitää siis olla myös velkaa, ihan yhtä paljon kuin on sitä rahaakin  ja olemme kaikki siinä velassa kaikki lujasti kiinni,  valtiot, yritykset  ja ihmiset,  ihan niinkuin se harakka on lujasti jaloistaan kiinni siinä tervatussa sillassa.


Mites se nokka ja pyrstö sitten tähän liittyy?

Maassa voi olla monenlaista velkaa, ei vain kahdenlaista, vaan monenlaista, mutta käsittelen tässä kahta velkatyyppiä, nimittäin valtion velkaa ja yksityistä velkaa, eli yritysten ja yksityisten ihmisten velkaa.


Mikäli teoria siitä että raha on velkaa pitäisi paikkaansa, niin sitä velkaa on aina sitä enemmän mitä enemmän ihmisillä on rahaa, eli mitä rikkaampi maa, sitä enemmän velkaa  valtiolla, ihmisillä ja yrityksillä on yhteensä.


Suomi ei ole yhtä rikas maa kuin vaikkapa Ruotsi ja Italia joten näillä kahdella maalla, Ruotsilla ja Italialla on myös enemmän velkaa kuin Suomella.

Näillä kahdella maalla, Italialla ja Ruotsilla se velka on kuitenkin eri tavalla jakautunut. Toisella on pyrstö kiinni tervassa ja toisella nokka.  Ruotsissa kansalaiset ja yritykset ovat enemmän velkaantuneita ja valtio vähemmän, kun taas Italiassa tilanne on toinen, Ihmiset ovat varakkaita, eikä velkaantuneita, mutta valtio on jopa ylivelkaantunut.


Miten ne asiat  täällä köyhässä ja kylmässä Suomessa sitten ovat?  

Tilanne voi olla niin että vaikka Suomi on tiukasti kiinni veloissa, kuten harakka on jaloistaan kiinni tervassa, niin Suomi on valtion ja ihmisten velkaantumisen suhteen tasapainoisempi maa kuin Ruotsi ja Italia.  Joko niin ettei Suomi- harakan pyrstö, eikä nokka ole tervassa kiinni, tai sitten molemmat, sekä pyrstö että nokka, ovat tervassa kiinni.  

En lähden väittelemään siitä kummasta on kyse, mutta siitä menen takuuseen että Suomi-harakka on jaloistaan ihan yhtä lujasti tervassa kiinni kuin Ruotsi ja Italiakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu