Kuka omistaa Suomen tuulivoimalat?

Kysyn kun en tiedä.  Ehkä joku lukija tietää.

Jos tuulivoimalat ovat ulkomaisessa omistuksessa, niin jos niiden omistajat olisivat keskieurooppalaisia kansallismielisiä, niin nehän myisivät sen sähkön kalliilla kotimaihinsa ja kotiuttaisivat ne saamansa valtavat voitot myös kotimaihinsa.  Suomalaiset eivät hyötyisi muuta kuin sen maan vuokran millä ne myllyt seisoo.

Epäilen kuitenkin myllyjen omistajien isänmaallisuutta ja luulen että ne toimivat kaupallisin toimintaperiaattein, eli ne myyvät sähköä sinne mistä saavat parhaan hinnan.  Toki se on helppoa, sillä jos myy tuotetun sähkön sähköpörssiin, sieltä saa sen parhaan hinnan.


Toki on näköjään mahdollista myöskin myydä sähköä alihintaan, eli kohtuulliseen hintaan ja voi itse valita asiakkaansa, että kenelle myy.  

Itseasiassa lain mukaan sähkön tuottajilla on jonkinlainen velvoite tuottaa sähköä kuluttajille kohtuulliseen hintaan. Sitä ei kuitenkaan ole määritelty mikä on se kohtuullinen hinta.  Kohtuuhintaista sähköä eivät tuottajat tietenkään aktiivisesti markkinoi, vaan myyvät sähköä joko pörssihintaan, tai kalliilla sopimuksilla.  Kohtuuhintaista sähköä voisi kuluttaja kuitenkin saada, jos ymmärtää kysyä.


Monet kuntien omistamat tuotantoyksiköt ovat päättäneet myydä alueensa asukkaille sähköä kohtuuhintaan, mikä todennäköisesti kuitenkin merkitsee huomattavia voittoja sekin.  Kunnat vain luopuvat vielä suuremmista voitoista alueidensa asukkaiden hyväksi, jotka asukkaat sattuvat olemaan kunnissa veronmaksajia ja äänestäjiä ja tavallaan myös niiden voimaloiden omistajia.

Toki myös niiden voimaloiden voitot tulevat kiertotietä alueen asukkaiden hyväksi.  Voitoilla voitaisiin parantaa alueen infrastruktuuria, tai voitaisiin tuottaa asukkaille palveluita, tai niiden avulla voitaisiin asukkaiden verotustaakkaa helpottaa.

On kuitenkin hyvä että kunnat tasaavat rasitusta asukkailleen myymällä sähkön kohtuuhintaan. Muussa tapauksessa sähköllä lämmittelevien taakka tulisi kohtuuttomaksi muihin verrattuna.


Tuulivoimalla tienataan nyt hyvin.  Kuka ne tuulivoimalat omistaa?  Kuka perii voitot, suomalaisetko, vaiko ulkomaalaisetko, vaiko valtio ja kunnat?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu