Kuluttajan kuluttaminen ja valtion kuluttaminen

Asiantuntijat puhuvat TV:ssä siitä miten kuluttaminen on tärkeää kansantalouden, eli BKT:n kannalta katsottuna.  Kun kuluttajat eivät kuluta, BKT laskee ja se taas vaikuttaa siihen että valtion velka näyttää entistä kamalammalta, kun sitä velan määrää yleensä verrataan juuri BKT:hen.

Sen takia asiantuntijat ovat huolissaan siitä jos suomalaiset eivät kuluta rahojaan, vaan ehkä laittavat niitä jonnekin jemmaan.  Myös kulutustavaroita kotitalouksille myyvät yritykset, sellaiset kuin Tokman. Prisma, tai Power, kärsivät, kun kuluttajat eivät kuluta, eivätkä osta niitä kulutustarvikkeita joita nämä yritykset tuovat heidän ostettvikseen ulkomailta.


Suomalaiseen teollisuuteen suomalaisten kulutus ei vaikuta kovin paljon, koska niiden markkinat ovat EU:ssa ja maailmalla ja suomalaiset kuluttajat muodostavat niiden myynnistä mitättömän pienen osan.

Kun valtio verottaa kansalaisia entistä enemmän, kattaakseen oman kulutuksensa ilman lisävelanottoa, niin kansalaisten kuluttaminen siitä ainavain edelleen pienenee, mistä asiantuntijat ovat tosissaan huolissaan, kuten myös Tokmanni, Prisma, Rusta, Power jne.


Jos valtio ei saa kansalaisilta kerättyä veroja ja jos valtio ei enää saa lisää velkaa, tai jos velan korot nousevat liian suuriksi, myös valtion pitää hillitä omaa kulutustaan, eli pitää leikata, Purralla on jo sakset valmiina.

Mutta kun valtio leikkaa omaa kulutustaan, se tarkoittaa sitä että se vähentää palveluita, erottaa virkamiehiään, poliiseja, lääkäreitä, hoitajia, opettajia jne.  Silloin myös nämä erotetut joutuvat karsimaan omaa kulutustaan, eli kun valtio leikkaa menojaan, sekin pienentää kulutusta ja BKT:tä  eikä  kauppa  Tokmannissa eikä Prismassa.  Tämä seikka tulee liian vähän asiantuntijoiden keskusteluissa esiin.


Kun valtio ottaa velkaa ja käyttää niitä rahoja palveluiden tuottamiseen kansalaisille, niin se lisää suoraan BKT:tä.  Jos ja kun velanotto, toivottavasti, saadaan joskus loppumaan, se merkitsee joko sitä että BKT tulee laskemaan, eli kulutus pienenee joko valtion palveluiden osalta, (koulutus, hoitopalvelut, poliisi jne.) tai sitten kansalaisia verotetaan enemmän, jolloin kansalaisten oma kulutus pienenee ja siitä kärsii kaupan alat,  (Power, Lidl, Prisma, Tokmanni)


BKT putoaa siis jokatapauksessa jos jossain pihistellään ja vaikka velanotto saataisiin loppumaan niin se jo otetun velan määrä näyttää alentuneeseen BKT:hen verrattuna entistä hurjemmalta ja tilanne entistä kurjemmalta.

Näin siis tapahtuu jokatapauksessa silloin kun velanotto loppuu, riippumatta siitä kärsiikö siitä velanoton loppumisesta  valtion palvelut, vaiko kansalaisten kulutus ja Tokmanni.

Pitää siis tehdä valinta.  

  • poliisi, vaiko Tokmanni, 
  • vanhusten hoito, vaiko Prisma
  • tienpito, vaiko Power
  • lasten kouluttaminen, vaiko Rusta
  • puolustusvoimat, vaiko Biltema
  • jne. jne.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu