Me vaaditaan lisää palkkaa …. palkankorotukset, työpaikat ja verotus

Kaikki ovat sitä mieltä että juuri heidän alansa on palkkamontussa ja juuri he tarvitsevat lisää palkkaa, noustakseen edes hitusen verran sieltä montun pohjalta.

Kaikki ovat sitä mieltä että jos muutkin saavat lisää palkkaa, niin tottakai meidänkin alalle kuuluu lisää palkkaa, muuten me ollaan menossa sinne palkkamontun pohjalle.

Kaikki ovat sitä mieltä että kuluttajien ostovoimaa pitää nostaa, mikä tarkoittaa sitä että pitää nostaa palkkaa.  On kuitenkin kyseenalaista että näin käy, että ostovoima lisääntyy, sillä palkankorotukset tarkoittavat vähemmän vientiä ja vähemmän vientituloja, alhaisempaa työllisyyttä ja suurempaa työttömyyttä, mikä merkitsee vähemmän ostovoimaa.

Pitää ottaa huomioon sekin että työttömän ostovoima ja julkisella sektorilla työskentelevän ostovoima tulee suoraan valtion kassasta, eli se ostovoima kustannetaan työllisiltä kerätyillä verovaroilla.

Kukaan ei halua työttömyyttä, mutta kaikkien pitäisi  ymmärtää se että palkkojen kasvattaminen heikentää työnantajan palkanmaksukykyä ja se pienentää yrityksen mahdollisuuksia työllistää  ihmisiä.  Sen sijaan työnantajan pitää yrittää palkankorotusten jälkeen teettää työntekijöillä töitä yhä tehokkaammin, jotta työn teettäminen olisi ylipäätänsä kannattavaa.

Melkein kaikki  valittavat nyt jo sitä miten nykyisin pitää tehdä niin paljon töitä että siinä tulee stressi ja menee terveys.  Enää ei ole aikaa pitää rupattelu- tai juorutuokioita kahviautomaatilla, tupakkataukoja ja muita sosiaalisia hetkiä, tai muita lepohetkiä jolloin voi rentoutua ja lepuuttaa lihaksia ja aivoja työn lomassa.

Kun vaaditaan lisää palkkaa ei huomioida sitä mitä haittoja palkkojen korotuksista on  työn rasittavuudelle ja sen stressaavuudelle,  työterveydelle, sairaspoissaoloille  ja ihmisen kyvylle selviytyä työstään koko työikänsä.


Kun vaaditaan lisää palkkaa ei huomioida sitä mitä se vaikuttaa yksityisessä vientiteollisuudessa yritysten kilpailukyvylle, eli niiden kyvylle myydä tuotteitaan ja työllistää ihmisiä,

Kun vaaditaan lisää palkkaa ei oteta huomioon sitä mitä korkeammat palkat vaikuttavat yritysten tulokseen, eli siihen mitä viivan alle jää. Se vaikuttaa siihen miten sijoittajien rahoille käy.  Sijoittajat ovat yhä useammin eläkesäätiöitä, jotka pitävät huolta tavallisten kansalaisten eläkesäästöistä, tai sitten ne ovat tavallisia piensäästäjiä, jotka hakevat omille säästöilleen turvaa  pankkitilin sijasta osakkeista ja osakerahastoista.

Se miten sijoittajien rahoille Suomessa käy vaikuttaa siihen miten investoinnit sijoitetaan.  Jos sijoittaminen muualle kannattaa enemmän kuin sijoittaminen Suomeen, sinne muualle menevät ne sijoitusrahat.  Sinne muualle menevät niin kiinalaisten valtavat rahasummat kuin suomalaisten eläkerahastojen varat ja yksityisten piensijoittajien pienet säästöt.

Kun vaaditaan lisää palkkaa, ei oteta huomioon sitä miten julkisen sektorin palkat vaikuttavat kuntien ja valtion talouteen. Niiden pitää kerätä ne palkkojen korotuksiin tarvittavat lisärahat jostain.  Vaihtoehtoja on kaksi.  Varat kerätään joko suoraan veronmaksajilta tuloverotuksen muodossa, tai sitten laajemmin kuluttajilta kulutusverojen muodossa, tai sitten valtio siirtää veronmaksun tuleville sukupolville, tuleville veronmaksajille,  ottaa lisää velkaa, maksaakseen julkisen sektorin työntekijöille lisää palkkaa ja myös työttömille jotain joka turvaa heidän elantonsa.Paljon ei oteta huomioon kun lisää palkkaa vaaditaan, mutta ne huomioon otettavat asiat eivät olekaan tärkeitä niille jotka sitä palkkaa lisää vaativat. Palkan vaatijoiden ainut ajatus on saada lisää palkkaa.  Ne muut huomioon otettavat asiat jätetään yhteiskunnan murheiksi.

Valitettavasti yhteiskunta on tässä pelissä aseeton.  Yhteiskunta ei voi mennä lakkoon, eikä se voi julistaa työsulkua lisää palkkaa vaativille, eikä se voi mitenkään edes ottaa osaa palkkaneuvotteluihin, ei ainakaan tällä hallituskaudella. Viime hallituskaudella edellinen hallitus tosin pystyi osallistumaan palkkaneuvotteluihin,  Näyttää kuitenkin siltä  että tällä hallituskaudella edellisen hallituksen saavutukset pyyhitään yli.

Yhteiskunta voi vain yrittää sopeutua siihen mitä työmarkkinajärjestöt sopivat.  Sopeutuminen järjettömiin palkankorotuksiin on lähes mahdotonta.

Tarkemmin sanottuna sopeutuminen järjettömiin palkankorotuksiin onkin mahdotonta.   Sen takia Suomen yhteiskunta on pulassa ja vaaravyöhykkeessä joutua pahaan kierteeseen Kreikan tapaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu