Kuningattaren päivä

Englannin kuningatar haudataan tänään.  Kuningattaresta on puhuttu paljon hyvää hänen kuolemansa jälkeen, ei pahaa.  Kenties ei olisikaan mitään pahaa sanottavaa. 


Kuningatar on ollut pelkkä nukkehallitsija koko pitkän ikänsä, mutta hän on hallinnut olemassaolollaan ja olemuksellaan, ikään kuin henkisesti, vähän samaan tapaan kuin aiemmin kuollut miniänsä, prinsessa Diana,  nykyisen kuninkaan ensimmäinen puoliso, jolla oli aikanaan vielä suurempi henkinen vaikutus kuin anopillaan Englannissa ja koko maailmassa.


Elisabeth kuuluu pitkään hallitsijoiden sukuun.  Vaikka valtasuvut Englannissa ovat  taistelleet vallasta keskenään julmissa sisällissodissa eri vuosisatoina, niin kyse ei ole ole ollut kokonaan eri suvuista, vaan sukuhaaroista ja kuningatar Elisabethin sukua, esi-isiä ja esi-äitejä, on erittäin suurella todennäköisyydellä ollut näissä sodissa molemmilla taistelevilla osapuolilla.  Kyse on siis pitkästä perinteestä Englannin aatelistossa ja valtaistuimella.


Ehkä vanhin tunnettu Elisabethin esi-isä on ollut pohjoismainen viikinki Rollo, joka sai Ranskasta, Ranskan kuninkaalta, läänityksenä Normandian maakunnan.  Tämän Rollon jälkeläinen, Vilhelm valloittaja otti sitten haltuunsa myös Englannin, Ranskasta koottujen sotajoukkojen avulla ja se toi Englantiin ranskalaiset hallitsijat. 

Aiemmin Englannin olivat vallanneet mm. keltit, roomalaiset, anglit, saksit, juutit.  Ennen Vilhelm Valloittajaa viikingit olivat välillä hallinneet lähes koko saarta ja jo ennen Vilhelm Valloittajaa Englannin hallitsijoiden ja eliitin sukujuuret olivat vahvasti skandinaaviset.  Tämä skandinaavistuminen oli tapahtunut avioliittojen kautta, kun viikinkien, anglien, saksien ja juuttien johtohahmot naittivat poikiaan ja tyttäriään toinen toisilleen.


Myöhemmin tietenkin Englannin hallitsijoiden sukuun ja sukuhaaroihin on sekoittunut lisää verta Skandinavian, Ranskan, Saksan ja muiden Euroopan maiden hallitsijasuvuista.

Ei siis ole mitään  erikoista tai kummallista siinä että Elisabethin pois menoa surraan ja hänen hautajaisiaan seurataan nyt mielenkiinnolla kaikkialla Euroopassa ja maailmalla.  Elisabeth on, tai oli,  tavallaan  koko maailman iso-iso-iso……äiti.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu