Kunta-alan palkankorotukset
Kunta-alan palkankorotukset tulevat viemään Suomen talouden ja politiikan kuralle.
Jos palkankorotuksia ei anneta, jos opettajat ja hoitajat eivät saa mitä haluavat, siitä kärsii hoitoala ja opetusala. Opettajista ja hoitajista on nyt jo pulaa. Parhaat kyvyt lähtevät näiltä aloilta ja hakeutuvat parempiin hommiin.
Jos parhaat hoitajat ja opettajat hakeutuvat paremmin tuottaviin hommiin, siitä hyötyy työvoimapulasta kärsivä yksityinen sektori. Siitä hyötyisivät myös Suomen talous ja suomalaiset veronmaksajat.
Tästä valtion ja veronmaksajien talouden paranemisesta joudutaan maksamaan se hinta että hoidettavien asema heikkenee ja opetus kärsii.
Jos korotuksia julkisen puolen palkansaajien palkkoihin tulee siinä määrin kuin mitä on vaadittu, se tulee viemään Suomen valtiontalouden entistä enemmän kuralle, suomalaisia veronmaksajia joudutaan kurittamaan ja sillä on vaikutusta myös yksityiselle sektorille.
Palkankorotuksia halutaan myös yksityisellä sektorilla, koska myös vientisektorilla työskentelevät pitävät työtään arvokkaana. Palkkaliukumat ovat myös mahdollisia, koska yksityinen sektori haluaa lisää työntekijöitä ja julkiselta sektorilta niitä saa ja paras houkutin on tietenkin palkka.
Kun yksityisellä puolella palkat nousevat, se vaikuttaa heikentävästi yritysten kilpailukykyyn, tavaraa ei saada kaupaksi korkeilla hinnoilla yhtä hyvin kuin matalemmilla hinnoilla.
Nyt hyvässä nosteessa oleva työllisyys voi tyssätä ja palataan sille samalle huonolle uralle ja Kreikan tielle, sinne missä oltiin Kataisen hallituksen aikana, kun kaikki alkoi mennä pieleen.
Se palkan maksaja on veronmaksaja eli paljonko haluamme maksaa lisää veroja?
Tässä maailmapoliittisessa tilanteessa kaikkien ostovoima tulee laskemaan ja niitä prosentteja voidaan vain arvailla.
Totta myös se että pienipalkkaiset joutuvat ensimmäisenä kaikkein tiukimmille. Pienipalkkaisten osuus on suuri joten tässä tilanteessa pitäisi voida tasata palkkaeroja.
Ovatko esim yli kolmetonnia tienaavat valmiita alentamaan osuuttaa pienipalkkaisten eduksi?
Ilmoita asiaton viesti
”Ovatko esim yli kolmetonnia tienaavat valmiita alentamaan osuuttaa pienipalkkaisten eduksi?”
Eivät ne valitettavasti ole valmiita. Mitä suuremmat palkat, sitä vähemmän kannatusta on tulonsiirroille.
Kaikki haluavat aina lisää. Pienituloiset, suurituloiset ja keskituloiset ovat kaikki sitä mieltä että juuri he tarvitsevat parempaa palkkaa ja muut eivät sitä tarvitse.
Suomen ja valtion taloius ei kestä tätä kansalaisten taistelua osuuksista yhteisestä kakusta, vaan se taistelu pienentää sitä kakkua mikä on jaossa. Mutta minkäs teet.
Ilmoita asiaton viesti
”Eivät ne valitettavasti ole valmiita. Mitä suuremmat palkat, sitä vähemmän kannatusta on tulonsiirroille.”
Suomessa jopa ns. suuret palkat ovat verojen jälkeen suhteellisen pieniä. Siitä pitää progressiivinen verotusmallimme huolen.
Edes viiden tuhannen bruttopalkassa ei ole paljoa jakovaraa, koska käteen siitä ei jää kuin reilut kolme ja puoli tuhatta. Se voi jonkun mielestä olla paljon, mutta kulutkin saattavat olla ansioiden mukaiset.
Ilmoita asiaton viesti
”Se voi jonkun mielestä olla paljon, mutta kulutkin saattavat olla ansioiden mukaiset.”
Niinpä, kuluja on aina helppo kasvattaa, mutta hankalampi karsia.
Ilmoita asiaton viesti
Pienelläkin palkalla pärjää mukavasti, jos ei kuluta mitään, eikä harrasta mitään, suostuu elämään hiljalleen kuolevassa taajamassa pienessä yksiössä ja syö maksimissaan vitosella päivässä.
Niin ja ei sairasta koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Just niin. Kuluja on helppo kasvattaa, mutta hankala karsia. Meillä poliitikot ovat lupailleet aina vaan uusia palveluja kansalaisille lisäämällä kuluja surutta. On niin mukavaa lupailla ja sitä kautta pitää omasta hillotolpasta kiinni ja uskoa/uskotella, että velkaa on aina saatavissa eikä sitä koskaan tarvitse maksaa takaisin. Eletään niin kuin pellossa…
Ilmoita asiaton viesti
”eikä sitä koskaan tarvitse maksaa takaisin. Eletään niin kuin pellossa…”
Liikaa ei kannata velkaantua, ettei käy kuten Kreikalle, mutta muuten niiden valtionvelkojen takaisinmaksu taitaa hoitua suurimmaksi osaksi inflaation kautta, eli siten että sen ”maksavat” pois kuluttajat hinnoissa, eivätkä veronmaksajat veroina.
Kun inflaatio on nykyään globaalia ja se tulee jokatapauksessa, globaalin markkinatalouden seurauksena, sitä velkaa joutuvat suomalaisetkin kuluttajat jokatapauksessa maksamaan. Se tarkoittaa sitä että siinä maksetaan vain muiden valtioiden velkoja, jos omia velkoja ei ole.
Useimmiten velan ottaminen on turhaa, mutta tietenkin joissakin tapauksissa elvytys on hyvä lääke laman torjuntaan, ettei pyörät pysähdy. Sitä laman torjuntaa on nyt tehty erityisesti koronan takia. Ne velat maksaa kuluttaja omasta pussistaan, koska lisääntynyt raha, elvytys, lisää kulutusta ja nostaa hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuten jää viiden tonnin palkasta käteen kolmea ja puolta tonnia. Vaikka asuisit Kauniaisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä siitä jää edes tuota reilua 3,5Ke tällä himoverotuksella…no ehkä jossain Kauniaisissa. Muuten ollaan luokassa 3200-3300e.
Ilmoita asiaton viesti
Kunta-alan palkkaohjelmassa olisi paras vaihtaa ylipitkät vuosilomaoikeudet palkankorotuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiolla saa osan lomapäivistä muuttaa nykyään rahaksi.
Ilmoita asiaton viesti
…Ehkä halutaan etuoikeutetuille ”paremmat ja tasokkaammat”, YKSITYISET koulutus-ja terveyspalvelut ja tavalliselle rahvaalle halvemmat, ”karvahattumallit-ja palvelut…?”
”Mallimaita” löytynee maailmalta…?
Ilmoita asiaton viesti
Yksityisiä kouluja ei vielä Suomessa montaa ole, mutta etuoikeutetut saattavat jo käyttää esim. yksityisiä terveyspalveluita, jotka sentään toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitajat voisivat tehdä, kuten lääkärit; esim. teho-osaston kaikki hoitajat irtisanoutuvat, perustavat Oy Teho Ab:n, ja vuokraavat itseään kaksinkertaisella palkalla.
https://yle.fi/uutiset/3-12421332
Ilmoita asiaton viesti
Tuo henkilövuokraus malli saattaisi toimia hyvin ja tehostaisi toimintaa.
Monet yritykset käyttävä nykyisin henkilövuokrausta toiminnassaan ja ovat tyytyväisiä tuloksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä toimin vokralääkärinä keskussairaalan poliklinikalla puolipäiväisenä, homma hoituu etänä.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs vientiyritys käytytää henkilövuokrausta ulkomaan projektien asennustyössä.
Koska toimitusten aikataulut eivät sovi vakituiseentyösuhteeseen, vuokraus mahdollistaa joustavan työvoiman käytön. Kuitenkin vuokraaja maksaa huomattavasti korkeamman palkan verrattuna säännölliseen työsuhteeseen. Kunkin työn kesto on suunnilleen 4 -6kk
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on sopimusesitys : 2 % aluksi välitöntä palkankorotusta ja sitten 5 % suuremmat korotukset viiden vuoden aikana, mitä yleistaso mm. vientiteollisuudessa on.
Tälläisiä rahoja ei löydy mistään. Mikä pölvästitaho tässä näyttelee muka työnantajatahoa sovittelupöydässä ?
Miten esim. yleitasoa määritellään mm. vientiteollisuuden tulevina vuosina ja mikä taho tämän yleistason päättää ja missä vaiheessa ? Edes Soten mukanaan tuomasta kunta-alojen palkkojen harmonisointien kustannuksista ei osata arvioida edes hehtaareja lähemmäs antaa ?
Kyllä tässä nyt kasataan kunnon lisämenokakkua valtavan alijäämäiselle julkiselle taloudelle Euroopan korkeimmin bensanhinnoin seuraavan hallituksen vastuulle. Jatkakoot vain nämä samat vasemmistopuolueet agtoimassa yhä edelleenkin seuraavassakin hallituksessa Marinin johdolla, ottaen tuolloin vastuun tekemisistään. Poliittisesti vasemmistohallituksen taustallahan tämä lakko- ja palkankorotusvaatimus on masinoitu.
Ai niin, Marinhan tekee Kataiset ja siirtyy Brysseliin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jatkakoot vain nämä samat vasemmistopuolueet agtoimassa yhä edelleenkin seuraavassakin hallituksessa Marinin johdolla, ottaen tuolloin vastuun tekemisistään.”
Ottamatta kantaa Marinin hallituksen tekemisiin, huomautan ettei hallitus, mikä tahansa hallitus, ole tässä työmarkkina-asiassa sopimusosapuoli.
Kiistan osapuolina ovat vahvasti oikeistotaustaiset valtakunnan valopäät, opettajat ja sairaanhoitajat, jotka eivät näköjään pas***kaan piittaa valtakunnan kokonaisedusta, vaan pelkästään omista eduistaan, eivätkä ole siinä suhteessa parempia tai huonompia kuin muut ammattiryhmät Suomessa.
Jyrki Katainen vaalipuheissaan tosin kannusti näitä hoitajia, myöhemmin, kun sai kannatusta ja vastuuta politiikassa, Katainen joutui sitten katumaan vaalinaluspuheitaan ja perumaan niitä. Eihän sekään mitään auttanut.
Antti Rinne antoi pienituloisille eläkeläisille turhaa toivoa ennen vaaleja. Pienituloisia eläkeläisiä on toki siinä mielessä parempi yrittää huijata kuin sairaanhoitajia, pienituloiset eläkeläiset eivät lakkoile, eivätkä voi sillä tavalla vaatia sitä että populisti pitäisi lupauksensa.
Juha Sipilä ei luvannut kenellekään mitään, lupasi vain kikyä, mutta ei siitäkään mitään sitten tullut, kiky jäi toteutumatta, sen sijaan kansa antoi Sipilälle huutia.
Ei tätä suomen kansaa kukaan pysty hallitsemaan, se on typerää omapäistä väkeä, niinkuin Jukolan veljekset lukkarin koulussa. Sen lisäksi itse lukkarikin, jonka pitäisi olla valistunut ja viisas, on tyhmä ja omapäinen, sillä ketkäs ne nyt lakkoilee ja vaatii lisää palkkaa? ……….. opettajat.
Ilmoita asiaton viesti