Kysymyksiä verotuksesta ja erityisesti siitä verotuksesta joilla hoitopalvelut rahoitetaan

Kun hinnat nousevat, nouseeko  myös välillinen verotus?   

Näinkö on?   Yritin ottaa netistä selvää, mutta en ole ihan varma sainko yhtään mitään selville.


Kun sähkön hinta on moninkertainen entiseen nähden, onko sähköstä maksettava vero myös moninkertainen?  Kun bensan hinta pumpulla nousee, saako verottaja enemmän rahaa valtion kassaan? 

Jostain olen kuullut että bensavero olisi kiinteä, litramäärään eikä hintaan sidottu, mutta en saanut selvää onko näin.

Mikäli kaikki valtion verotus olisi hintaan sidottu, niin hintojen nousu merkitsisi valtiolle kasvavaa veropottia.


Yritin myös saada selvää millä verotuloilla valtio rahoittaa kaikki terveydenhoitoon liittyvät kustannukset, vaikkapa nyt ne nyt ajankohtaiset hoitajien palkat.   Mistä veropotista siis maksetaan terveyskeskusten ja sairaaloiden kiinteistöt, niiden ylläpito, tarvittavat laitteet  ja lääkäreiden sekä hoitajien palkat?

En saanut selvää.


Sosiaali ja terveysministeriön sivuilla ilmoitetaan otsikossa että   Vuoden 2022 sairausvakuutusmaksut on vahvistettu”,mutta tekstissä taas puhutaan sairaanhoitomaksuista.  

“Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on 0,53 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta vuonna 2022. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,50 prosenttia.” 

ja

“Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on 0,53 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta vuonna 2022. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,50 prosenttia.”  

https://stm.fi/-/vuoden-2022-sairausvakuutusmaksut-on-vahvistettu

En ymmärrä tästä yhtään mitään.  Otsikossa puhutaan sairasvakuutusmaksuista, mutta tekstissä puhutaan sairaanhoitomaksuista, eikä mistään selviä mistä oikeasti on kysymys.


Käsittääkseni verotuksen kautta kuitenkin maksetaan sairaanhoidon kustannuksista melkoinen osa, mutta mistä verotuksen lajista se ajatellaan tapahtuvan  ja kuinka paljon se summa on oikeasti?  Mitä veronmaksaja joutuu maksamaan näistä kansalaisen hyvistä tai huonoista terveyspalveluista?  Paljonko on hoitajien osuus koko potista?


Kuinkahan paljon mahtaa sairaanhoitajien osuus olla siitä summasta mitä me kaikenkaikkiaan maksamme veroa yhteiskunnan terveyspalveluista ja miten paljon lisää joutuisimmekaan maksamaan, jotta hoitajat saataisiin jatkamaan hommiaan?

Voitaisiinko kenties perustaa uusi oma tapa  verottaa meitä, kulutusveron tai tuloveron kautta,  jotta saataisiin sairaanhoitajille maksettua lisää palkkaa ja heidän irtisanoutumisensa peruttua, sekä saataisiin hoitajan ammatille myös lisää rahallista arvostusta ja sitä kautta lisää hoitajia alalle?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu