Lainanotto vähenee ja rahaa siirtyy käyttötileiltä talletustileille.

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli marraskuun lopussa 112,0 miljardia euroa, joista suurin osa (102,5 mrd. euroa) oli käyttötileillä.

Määräaikaistalletusten keskikorko oli marraskuussa 1,23 prosenttia ja käyttötilien 0,13 prosenttia.


Kun ihmiset siirtävät rahojaan talletustileille se merkitsee sitä että ne eivät enää ole niin helposti sieltä nostettavissa kulutustarkoituksiin,  mikä tarkoittanee kulutuksen pienenemistä. 

Se että lainoja ei enää oteta tarkoittaa myös sitä että pankeissa on rahaa jota on vaikeata myydä lainamarkkinoille.  Pankkien pitää alkaa maksamaan  talletusasiakkaileen rahasta mitä ne eivät saa lainattua eteenpäin. Pankkien kannattavuus voi rajusti heiketä.


Jos kuluttajat eivät kuluta ja tallettavat sen sijaan rahansa talletustileille, se vähentää tuotantoa, tuotannon tarvetta, työllisyyttä ja sijoituksia tuotantoon.  Lainarahalle ei siis ole myöskään investoijille käyttöä, mikä kasvattaa pankkien ahdinkoa.  Rahasta, mitä ei saa sijoitettua eteenpäin pitää pankkien maksaa korkoa ja se raha happanee ja pilaantuu pankkiholveissa, eikä tee tehtäviään.


Suomalaisilla on muuten melkoisia määriä rahaa pankissa,   20 000€  pekkaa päälle.  Sillä saisi jo reilusti valtion velkaa lyhennettyä,  ainakin sen osan joka ei ole jo turvassa siellä Suomen Pankin holvissa, Suomen tulevan presidentin, Olli Rehnin, hoivissa.

Kaikilla ei tietenkään ole sellaisia rahoja, kahtakymmentä tonnia,  ja  joillakin muilla on sitten tilillä rahaa huomattavasti enemmän. Kummat ovat parempia kansalaisia, nekö jotka säästävät, vai nekö jotka kuluttavat rahansa?

Tottakai ne jotka kuluttavat rahansa ovat ilman muuta tärkeämpiä.  Jos ei olisi kulutusta, ei olisi töitä eikä työpaikkoja.  Ne jotka jemmaavat rahaa pankkiin ovat yhteiskunnallisesti selvästi  hyödyttömiä yksiöitä. 

Onneksi on niitäkin jotka ottavat pankista lainaa, eli laittavat rahan jemmaajien eurot käyttöön.  Huolestuttavaa on että nyt heitäkin on nyt entistä vähemmän,

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu