Lakkokevät
Pitkästä aikaa työläisillä on ollut aihetta vaatia kunnon palkankorotuksia, hinnat ovat nousseet ja työvoimasta pulaa. Siinä on myös vipuvartta millä vääntää.
Eläkeläiset saavat indeksikorotuksensa laissa säädetyllä tavalla, eikä onneksi tarvitse lakkoilla, eikä siitä eläkeläisten lakosta kai mitään hyötyä tietenkään olisikaan, mutta työläisten pitää tapella jokaisesta sentistä, työnantajat tappelee tietenkin vastaan.
Edellinen Sipilän hallitus koetti saada valtiontalouden ja yritysten kilpailukyvyn ottavaksi huomioon näissä palkkaneuvotteluissa.
Julkisella sektorilla palkkojen nousu lisää valtion menoja ja valtion menoistahan vastaamme me kaikki veronmaksajat, myös me eläkeläiset. Me veronmaksajat sen kaiken maksamme, myös sen osan mikä jää valtion velasta valtion maksettavaksi sen jälkeen kun inflaatio on järsinyt velasta oman osansa. Toki inflaatio syö myös meidän veronmaksajien hallussa olevia varoja, joten kyllä siitä inflaatiosta on silti enemmän haittaa kuin hyötyä.
Yksityisellä puolella, etenkin vientiteollisuudessa, mutta myös kotimaan kulutukseen tarkoitetussa tuontia korvaavassa ja tuontituotteiden kanssa kilpailevassa teollisuudessa, palkankorotukset merkitsevät kilpailukyvyn heikkenemistä, mikä tarkoittaa joko vähemmän työpaikkoja, tai sitä ettei työpaikkoja synny yhtä paljon kuin mitä syntyisi ilman niitä palkankorotuksia.
Sipilän hallitus oli siis tärkeällä asialla, mutta se asia jäi kyllä liian vähäiselle huomiolle työläisten keskuudessa, eikä Sipilän hallitus saanut paljon aikaiseksi siinä asiassa.
Palkankorotuksia puolustellaan sillä että inflaatio on heikentänyt ostovoimaa, mistä syystä kulutus pienenee, jos palkkoja ei vastaavasti nosteta. Kun ostovoima heikkenee, pienenee kulutus, minkä seurauksena menetetään työpaikkoja.
Ei se ihan noin mene. Suomessa ostovoiman lasku ei merkitse paljonkaan suomalaisten tuotteiden kokonaiskysyntään eikä työllisyyteen, koska pääosa siitä mitä Suomessa ostetaan tuodaan ulkomailta. Sitäpaitsi, palkankorotukset Suomessa nostavat suomessa valmistettujen tuotteiden hintaa.
Kun suomalaisten työläisten palkat nousevat, Suomessa tehtyjen tuotteiden hinta nousee, kun taas tuontituotteiden hintaan suomalaisten palkanlorotuksilla ei ole vaikutusta. Siitä syystä tuontituotteet tulevat Suomessa kilpailukykyisemmiksi ja niiden kysyntä kasvaa suomalaisten tuotteiden kysynnän kustannuksella. Tämä vaikuttaa suomalaisten kulutustuotteiden tuotantoa alentavasti ja se johtaa työvoiman vähentämiseen näillä aloilla Suomessa.
Palkkojen nosto vaikuttaa negatiivisesti myös vientituotteiden kilpailukykyyn.
Julkisen sektorin palkankorotukset vaikeuttavat valtion ja kuntien kykyä palkata töihin tarpeellista väkeä, kuten poliiseja, opettajia, hoitajia jne..
Palkankorotukset vaikuttavat siis kaikenkaikkiaan hyvin negatiivisesti suomalaisten työllisyyteen Suomessa.
Onneksi tänä vuonna palkankorotukset kilpailijamaissa näyttävät olevan melkoisia, niin että jos Suomessa palkankorotukset jäävät kilpailijamaita pienemmiksi, niin pussalla ollaan.
Yksi näkökulma näihin palkankorotuksiin on vielä sekin että kun yritykset nyt kuitenkin tarvitsevat työvoimaa, tilanteissa missä kilpailukyky on kohdallaan, niin suomalaiset yritykset joutuvat kilpailemaan sekä kotimaisesta että ulkomaisesta työvoimasta ulkomaalaisten yritysten kanssa. Tämä on tilanne juuri nyt eivätkä pienet palkat Suomessa ole kovin häävi kilpailuetu työvoiman rekrytoinnissa.
Mutta jos yritykset todella tarvitsevat ja haluavat lisää työvoimaa, heillä on siihen omat keinonsa. Työläisten palkkoja voidaan toki nostaa yritysten toimesta, ilman mitään varsinaista palkkataisteluakin.
Järkevämpää olisi veronalennuksilla saada ostovoimaa. Palkankorotukset johtaa vain entisestään inflaatioon. Minulta ei heru näille lakkoilijoille mitään myötätuntoa. Se on itsekkyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
”Järkevämpää olisi veronalennuksilla saada ostovoimaa. Palkankorotukset johtaa vain entisestään inflaatioon. Minulta ei heru näille lakkoilijoille mitään myötätuntoa. Se on itsekkyyttä.”
Itsekyyttähän se on, onko se sitten tervettä tai epätervettä itsekkyyttä, se on vähän makukysymys. Joskus se lakkoilu on vaikuttanut vähän luokkataistelulta, sisällissodan jatkolta, herrat vastaan duunarit. Tänä keväänä en ole tällaista retoriikkaa niin kovasti havainnut.
Lisääntyvät ne valtion verotulot sitäkin kautta että palkat nousee. Prigressiivinen verotus pitää huolta siitä että valtion verotuloihin tulee palkankorotuksia parempi lisäys.
Jos haluttaisiin pitää veroaste ennallaan, niin veroale olisi kyllä paikallaan, mutta minun mielestäni, kun valtion budjetti on tälläviisiin epätasapainossa, verotusta pitäisi pikemminkin kasvattaa.
Jos Suomessa veroaste olisi Tanskan luokkaa, mitään budjettivajetta ei olisi ja budjettivaje itseasiassa johtuu siitä että veroastetta on viime vuosina pikkuhiljaa laskettu.
Toki en pane pahakseni sitäkään jos valtion menoista leikataan, mutta siinä ei taida kyllä paljon leikkausvaraa olla, ei ainakaan kansalaisten mielestä. Leikkasipa mitä tahansa kohdetta, se aiheuttaa aina hankaluuksia ja suuren äläkän.
Loppujen lopuksi kansalaisten kannalta on ihan samantekevää tasapainotetaanki budjettia leikkausten tai veronkorotusten kautta, se on jokatapauksessa pois kansalaisten pussista, Jos valtio ei tarjoa palveluja, ne palvelut pitää sitten itse ostaa, kuten koulutuspalvelut, terveydenhoitopalvelut, asumistuet.
Jos avustuksista karsitaan kuten työttömyysavustuksista ja muista avustuksista, se on suoraan pois kansalaisten kukkarosta ja kulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Työperäinen maahanmuutto on paras tapa estää palkankorotukset ja lisätä kilpailukykyä. Varsinkin aasialaiset osaavat perustaa monimutkaisia perheyrityksiä. Yrittäjän ei tarvitse omassa työssään ottaa huomioon yleissitovien työehtosopimusten minimivelvoitteita, eli hintakilpailu on vapaa. Afrikkalaiset ovat erinomaisia taksiyrittäjiä, kiitos Bernerin, siihen heillä on myös hyvät mahdollisuudet. Itäeurooppalaisilla maahantulijoilla ei ole yrittäjäkulttuuria, mutta he, varsinkin raksamiehet, osaavat tehdä työtä ”pimeesti”.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuutto voisi olla muuten hyvä, mutta jos sidotaan talouden välineeksi, ratkaisu voi tuottaa jatkossa kumulatiivista velkaa/ongelmaa jotain kautta. Näitä voidaan sitten olla delegoimassa jotenkin luovasti.
***
Eräs perustava ongelma käytännön vaikuttavuudessa on yksipuolisuus, ja toisaalta käytännön mahdollisten menetelmien iso ero.
On aika toisenlaista imagon ja hyväksyttävyyden puolesta lähteä lakkoilemaan, kuin nostamaan hintaa ja arvoa jollain mahdollisella käytännöllä.
Erimaailmallisuutta jos hakee, ei lähtökohta ole kovin vaikea. Asetelma näkyy ennenpitkää spontaanisti sellaisena, kuin mitä joku voisi toivoa, taloudellisesti tuottavassa mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
olet täysin oikeassa aasialaisten ja vasinkin kiinalis taustaisten ihmisten erinomaisista liikemies ja verkottautumis kyvyistä. Totesin tämän työkomennuksilla Thaimaassa ja Indonesiassa. Valtaosa kaupunkien pienistä perheyrityksistä oli kiinalais taustaisten perheiden hoidossa.
Sumatralla Asia Pulp & Paper yritys on tietääkseni suurelta osin kiinalais-indonesialaisen perheen omistuksessa.
Menestynein kiinalaistaustainen liikemies, Widjajan kuoleman jälkeen hänen perheensä nettovarallisuus oli edelleen 9,7 miljardia dollaria, ja se on Indonesian 50 rikkaimman listan toisella sijalla joulukuussa 2021.
Ilmoita asiaton viesti
”olet täysin oikeassa aasialaisten ja vasinkin kiinalis taustaisten ihmisten erinomaisista liikemies ja verkottautumis kyvyistä.”
Meillä Suomessa on omasta takaa rinomaisia liikemiehiä, jotka tarvitsisivat porukkaa ”sorvin ääreen”. Jos kiinalaisista on siihen, niin tänne vain.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen erinomaisten liikemiesten ei kannata palkata aasialaisia ”sorvin ääreen”, koska palkollisille pitää maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa. Mutta jos aasialaiset perustavat tänne perheyrityksiä, yrittäjäperheen ei tarvitse omassa työssään noudattaa työehtosopimuksia. Yrittäjäperhe voi toimia myös isomman yrityksen alihankkijana, tai sitten kasvaa suuryritykseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kiinalaisia liikemiehiä mikään vedä Suomeen toistaiseksi. Suomen luonnon voi katsella Talviloman yhteydessä, mutta asua täällä yrittäjänä. Ei houkuttele.
Sorvin ääreen saimme aikoinaan vietnamilaisia venepakolaisia.. Heistä saatiin erinomaisia kokemuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinahan tän pelin voittaa, Vanha kultuuri eikä tämmöinen laiska iivana.
Ilmoita asiaton viesti