Luotatko sinä populisteihin ja populistipuolueisiin?
- Uskotko että kokoomuspuolue oikeasti alentaisi verotustasi? Tapahtuiko verotuksen suhteen mitään olennaista silloin kun kokoomuspuolue oli vallan kahvassa?
- Uskotko että sosialidemokraatit ovat oikeasti keskiluokkaisen työtä tekevän ihmisen etuja ajava puolue. Tämä demarijohtoinen hallitus on pääasiassa tukenut yrittäjiä, viihdeteollisuutta ja armeijan iskukykyä.
- Uskotko vihreiden vihreisiin aatteisiin ja siihen että vihreät ovat oikeasti luonnon puolella, sekä luonnon että ihmisten eduksi. Mitä vihreät nyt tekevät hallituksessa ollessaan? Ovatko vihreät oikeasti sen vihreämpiä kuin kokoomus, demarit ja keskustapuolue?
- Uskotko että keskustapuolue on oikeasti maanviljelijöiden etuja ajava puolue, vai onko keskustalaisten tärkein tehtävä pysyä vallassa, keinolla millä hyvänsä, huolimatta siitä että maanviljelijöiden osuus väestöstä on niin pieni, ettei sen varassa voida vallassa pysyäkään. Eihän sellainen puolue voi pärjätä joka ajaa vain maanviljelijöiden etua, pitää kosiskella muitakin väestöryhmiä.
- Uskotko että perussuomalaiset puolueena, jos se saisi valtaa, oikeasti lopettaisi maahanmuuton, vaikka perussuomalaisten hallituskaudella maahanmuutto oli kaikkein voimakkainta ja se tuli juuri sieltä mistä persut eivät muuttajia Suomeen halua? Uskotko että persut puolueena irrottaisivat Suomen Euroopan Unionista ja eurosta, kuten ovat luvanneet? Uskotko että persut puolueena luopuisi toimista joilla ilmaston lämpenemistä pyritään hillitsemään?
Englannissakin konservatiivisten pääministeriehdokkaiden on turvauduttava edelleen populismiin, vaikka pääpopulistista, Boris Johnsonista, haluttiinkin päästä eroon.
Johdossa oleva ehdokas, Liz Truss, on kerran kääntänyt takkia brexitin suhteen, hän oli ennen brexitin vastustaja, mutta koska brexitiä vastustamalla ei Englannissa nuorella eteenpäinpyrkivällä politikolla olisi ollut menestymisen mahdollisuuksia, takin kääntö oli välttämättömyys. Liz Truss on siis selkeä populisti jo lähtökohtaisesti. Nyt pääministerikisassa hänen valttinsa on populistinen, verojen alennus, sama temppu joka on johdattanut oikeistolaiset, siis rikkaiden kannattamat puolueet, vaalivoittoihin kerta toisensa jälkeen ympäri maailmaa ja ympäri Eurooppaa, Suomessa myös.
Liz Trussin vastaehdokas, Rishi Sunak, ei vaalikamppanjansa aluksi ollut yhtä populistinen verotusasioissa kuin vastustajansa, mutta nähtyään että veronalennuslupaus toisi hänen vastustajalleen voiton vaaleissa, hänkin on kääntänyt kelkkansa tässä verotusasiassa, populisti siis hänkin. Toki “värillisellä” Rishi Sunakilla ei muutenkaan olisi mahdollisuuksia värillisiä vieroksuvien Englannin konservatiivien johtajaksi jos vastassa on valkonaama.
Merkillisintä tässä asiassa on se että vaikka Boris Johnsonin lietsoma brexit- politiikka on jo syössyt Englannin talouden syöksykierteeseen, kuten oli ennustettukin, Englannin konservatiivit eivät ole luopuneet tästä opista, vaan edelleen kannattavat sitä.
Populismi on siitä kummallinen “hypnoottinen” asia, että se saa ihmiset kannattamaan jopa omaa talouttaan heikentäviä ratkaisuja. Mutta sellaisia me ihmiset näköjään ollaan. Sellainen tämä maailma siis on.
Konservatiivit ovat olleet Englannin valtapuolue jo 12 vuotta. Jos veroja alentamalla olisi voitu Englannin brexit- talous pelastaa, miksi niin ei oltaisi jo tehty? Konservatiiveilla olisi ollut 12 vuotta aikaa tehdä veronalennuspolitiikkaa, miksi ei ole tehty?
Vastaus on ettei veroja alentamalla varmaankaan päädytä mihinkään muuhun kuin siihen että valtion kansalaisille suuntaamia palveluja on rajoitettava, ja/tai velkaa on otettava lisää. Liz Truss, tuleva pääministeri, ei ole luvannut leikata palveluista, vaan hän on luvannut ottaa lisää velkaa.
Toki tämä Lizin vaalilupaua varmistaa Lizille pääministeripaikan, mutta se ei pelasta Englannin taloutta romahtamiselta. Mutta kuten blogissani totesin, verojen alentamisen lupaaminen on varma keino vaaleissa menestymiseen, vuodesta toiseen, vaikka ne lupaukset aina säännöllisesti petetäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun elämme putinin avoimen agression aikaa sitä toivoisi että populismi vähän hellittäisi ja kaikki puolueet sisäistäisivät tarpeen rakentaa vakautta.
Ilmoita asiaton viesti
Turha toive että populismi hellittäisi.
Puolueet pyrkivät valtaan ja siihen valtaan tarvitaan ääniä ja ääniä saa vain populismilla.
Vaikea sanoa miten demokratia saataisiin korjattua ja populismi poistettua. Politiikka ilman populismia olisi vähän kuin olut ilman alkoholia, tai hampurilainen ilman pihviä.
Toki nämä epäterveelliset elementit, pihvi ja alkoholi, kuten populismikin, voitaisiin tuotteista poistaa, mutta eivät ne sitten maistuisi kuluttajille, eivätkä kävisi kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tämä käsitys, että Britannian talous olisi syöksykierteessä ?
Ainakaan valuuttakurssit euroon nähden ei tue tätä Vihavaisen höperöintiä.
Sen sijaan todellisuudessa EU maiden talous taitaa olla nyt kuilun partaalla Britannian pärjäillessä kohtuullisen hyvin.
PS. Johnson on Ukrainassa varsin arvostettu johtaja toisin kuin Saksan punaviherdemukat Putinin hallinnon ja diktatuurin rahoittajina.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä tämä käsitys, että Britannian talous olisi syöksykierteessä ?”
Etkö seuraa mediaa joka kertoo asioista niinkuin ne on? Tutkitko vain valemedioita?
Mm. Kauppalehti on Suomessa sellainen media johon voi luottaa.
Kauppalehti kirjoittaa 23.6.2022.
<<<Ero EU:sta oli monille briteille symbolisesti tärkeää, mutta talous on jäänyt jälkeen verrokkimaista, kirjoittaa Auli Valpola.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/brexit-vaihtoi-passin-varin-mutta-britannian-talous-laahaa/9fd2f849-1155-4e5d-811c-70b2039a58a1
Se että talous laahaa englannissa on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa mitä englantilaisille on luvattu.
Johnson ja muut populistit lupasivat englantilaisille brexitin myötä talouden kukoistusta, Englannin suurvalta-aseman palautumista ja maailman herruutta, vaikka kaikki asiantuntijat kertoivat että siinä tulisi käymään juuri päinvastoin, kuten sitten kävikin.
Englantilaiset on vähän pöpejä, tai ainakin niukka enemmistö englantilaisista, siis ne jotka uskovat populisteja. Ne pöpit nyt kuitenkin hallitsevat Englantia, ne pöpit nyt kuitenkin päättävät sen miten siellä toimitaan, siitä on nyt seurauksena tämä huono kehitys Englannissa.
Ilmoita asiaton viesti
EU on todellakin ampunut itseään jalkaan. Ukrainan sodan kriisin vuoksi EU -maille koituva taloudellinen shokki on paljon voimakkaampi kuin minnekään muualle.
– kenties Venäjää ja tietysti Ukrainaa lukuunottamatta.
Jenkkien suhteellinen kilpailuasetelma paranee kovaa vauhtia. Kuten myös Kiinan sekä eräiden muiden Aasian maiden. Ihmisoikeuksia niin innokkaasti puoltava hiekka-aavikoiden kansat repivät suurimpia voittoja fossiilisista polttoaineista kuin koskaan aiemmin.
= EU vihertyy ja sotii Ukrainassa.
Finanssi- ja korona-avustuksilla läskistettiin lähinnä huonosti pärjääviä yrityksiä. Kapiltalismin luova tuho ei ole toiminut.
*** ****
Populistit, valehtelijat ja muunneltua totuutta puhuvat: he löytyvät Suomen hallituksista että EU -järjestelmän sisältä.
Ilmoita asiaton viesti
”Populistit, valehtelijat ja muunneltua totuutta puhuvat: he löytyvät Suomen hallituksista että EU -järjestelmän sisältä. ”
Niin, kaikki ne on populisteja ja valehtelijoita, kuten sanoit, mutta populistit eivät ole kaikki samanlaisia.
Jotkut populistit kumartaa köyhiä, toiset rikkaita, kolmannet rasisteja, neljännet luonnonsuojelijoita, viidennet uskovaisia, kuudenet ruotsinkielisiä jne.
Kaikkia populisteja kuitenkin yhdistää yksi asia, nimittäin isänmaallisuus.
Isänmaallisuus on joissain tilanteissa ollut kansallisesti hyvä asia, joskus paha asia, kuten nykyvenäjällä, tai natsi- Saksassa, mutta nykyisessä globaalissa maailmassa isänmaallisuus on pääasiassa talouden kehitystä ja muuta globaalia kehitystä hidastava haitta.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki puolueet ovat populistisia.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratioissa puolueiden on oltava populistisia, mikäli systeemi on toinen, kuten Pohjois-Koreassa, populismia ei tarvita, kaikki hoidetaan toisin, manipulaation avulla.
Kumma juttu että se manipulaatio toimii niin hyvin myös demokratioissa, joissa sen toinen nimi on juuri populismi.
Tavallaan kaikissa systeemeissä homma toimii siis manipulaation kautta.
Demokratioissa manipuloijia on usetia, joista kansa valitsee itselleen sopivan manipulaattorin. Diktatuureissa on vain yksi manipulointisysteemi, vaihtoehtoja ei ole, niille ei annata mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Koko EUn hallintohimmeli on populistien ja vastuuttomien luoma. He pakottavat meidät tottelemaan, koska mitään demokraattista keinoa päästä eroon EUn byrokraateista ei ole. He ovat kuin syöpäkasvain selkäytimessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus osoittaa vain sen että kirjoittaja on manipuloinnin uhri. Putinin trollitko on olleet asialla, vai heidän kouluttamansa kotimaiset manipulaattorit. 🙂
Ilmoita asiaton viesti