Luotatko sinä populisteihin ja populistipuolueisiin?

  1. Uskotko että kokoomuspuolue oikeasti alentaisi verotustasi?  Tapahtuiko verotuksen suhteen mitään olennaista silloin kun kokoomuspuolue oli vallan kahvassa?
  2. Uskotko että sosialidemokraatit ovat oikeasti keskiluokkaisen työtä tekevän ihmisen etuja ajava puolue. Tämä demarijohtoinen hallitus on pääasiassa tukenut yrittäjiä, viihdeteollisuutta ja armeijan iskukykyä.
  3. Uskotko vihreiden vihreisiin aatteisiin ja siihen että vihreät ovat oikeasti luonnon puolella, sekä luonnon että ihmisten eduksi. Mitä vihreät nyt tekevät hallituksessa ollessaan? Ovatko vihreät oikeasti sen vihreämpiä kuin kokoomus, demarit ja keskustapuolue?
  4. Uskotko että keskustapuolue on oikeasti maanviljelijöiden etuja ajava puolue, vai onko keskustalaisten tärkein tehtävä pysyä vallassa, keinolla millä hyvänsä, huolimatta siitä että maanviljelijöiden osuus väestöstä on niin pieni, ettei sen varassa voida vallassa pysyäkään. Eihän sellainen puolue voi pärjätä joka ajaa vain maanviljelijöiden etua, pitää kosiskella muitakin väestöryhmiä.
  5. Uskotko että perussuomalaiset puolueena, jos se saisi valtaa, oikeasti lopettaisi maahanmuuton, vaikka perussuomalaisten hallituskaudella maahanmuutto oli kaikkein voimakkainta ja se tuli juuri sieltä mistä persut eivät muuttajia Suomeen halua?  Uskotko että persut puolueena irrottaisivat Suomen Euroopan Unionista ja eurosta, kuten ovat luvanneet?  Uskotko että persut puolueena luopuisi toimista joilla ilmaston lämpenemistä pyritään hillitsemään?

Englannissakin konservatiivisten pääministeriehdokkaiden on turvauduttava edelleen populismiin, vaikka pääpopulistista, Boris Johnsonista,  haluttiinkin päästä eroon.  

Johdossa oleva ehdokas, Liz Truss,  on kerran kääntänyt takkia brexitin suhteen,  hän oli ennen brexitin vastustaja, mutta koska brexitiä vastustamalla ei Englannissa nuorella eteenpäinpyrkivällä politikolla olisi ollut menestymisen mahdollisuuksia, takin kääntö oli välttämättömyys.  Liz Truss on siis selkeä populisti jo lähtökohtaisesti.  Nyt pääministerikisassa hänen valttinsa on populistinen, verojen alennus, sama temppu joka on johdattanut oikeistolaiset, siis rikkaiden kannattamat puolueet,  vaalivoittoihin kerta toisensa jälkeen ympäri maailmaa ja ympäri Eurooppaa, Suomessa myös.  

Liz Trussin vastaehdokas, Rishi Sunak, ei vaalikamppanjansa aluksi ollut yhtä populistinen verotusasioissa kuin vastustajansa, mutta nähtyään että veronalennuslupaus toisi hänen vastustajalleen voiton vaaleissa, hänkin on kääntänyt kelkkansa tässä verotusasiassa, populisti siis hänkin.  Toki “värillisellä”  Rishi Sunakilla ei muutenkaan olisi mahdollisuuksia värillisiä vieroksuvien Englannin konservatiivien johtajaksi jos vastassa on valkonaama.


Merkillisintä tässä asiassa on se että vaikka Boris Johnsonin lietsoma brexit- politiikka on jo syössyt Englannin talouden syöksykierteeseen, kuten oli ennustettukin, Englannin konservatiivit eivät ole luopuneet tästä opista, vaan edelleen kannattavat sitä.  

Populismi on siitä kummallinen “hypnoottinen”  asia, että se  saa ihmiset kannattamaan jopa omaa talouttaan heikentäviä ratkaisuja.  Mutta sellaisia me ihmiset näköjään ollaan. Sellainen tämä maailma siis on.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu