Määritelläänkö suomalaisuus etnisyyden, kielen, vaiko passin perusteella?

Suomalaisiksi on aina mielletty suomen kieltä kirjakielellä puhuvat tai jollain tutulla murteella mongertavat, sekä ne ruotsinkieliset Suomessa asuvat, jotka puhuvat joko  ruotsin kirjakieltä suomalaisittain ääntämällä, joka poikkeaa huomattavasti ruotsin kirjakielen ääntämyksestä ruotsinmaalla, tai sitten jotain ruotsin kielen lukuisista suomalaisperäisistä murteista mongertavat.  Myös lappalaiset, joilla ei taida kirjakieltä edes olla, vaan  erilaisia kieliä ja murteita, mielletään suomalaisiksi, mutta kielen perusteella  muunkielisiä suomalaisiksi oikein lasketa.

Ulkonäön suhteen voidaan olla hyvin suvaitsevaisia. Suomalaisia on kovin erinäköisiä, kaikki eivät ole tyypillisen suomalaisen, eli Joppe Ruonansuun, tai sen laulavan talonmiehen, Sepi Kumpulaisen, tai Ruikonperän Multakurkun,  Jaakko Tepon näköisiä.  Suomalaiseksi hyväksytään hyvin suomalaisittain hyvin eksoottisenkin näköinen yksilö, kuten Ben Zyskowicz,  tai  Antti Häkkänen,  jos hän vain puhuu suomea joko hyvin, tai jollain tutulla murteella mongertaen. 

Tällaista suomalaisuutta tarkoitti varmaan myös Riikka Purra puhuessaan siitä miten suomalaisten osuus vähenee mm. Espoossa, siten että Espoon asukkaista suurin osa on pian ulkomaalaisia.

Todellisuudessa kuitenkin suomalaisuus määritellään ainoastaan sen perusteella kenellä on Suomen viranomaisten myöntämä Suomen passi. Jos suomalaisuus määritellään passin perusteella, on kyseenalaista pitävätkö Riikka Purran puheet paikkansa.  

Mutta Riikka Purran puheet voidaankin katsoa lähinnä kansalaisten peloittelemisena ja  Ruonansuun,  laulavan talonmiehen tai  Ruikonperän multakurkun näköisten ja suomalaisille tuttua murretta mongertavien kansalaisten kiihottamisena sellaisia kansanryhmiä vastaan jotka eivät täytä näitä suomalaisuuden vaatimuksia.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu