Mikä se on, se joulukuusi?

Joulukuusi on joulun symboli.  Miksi se on joulun symboli?  Uskonnon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.  Palestiinassa ei kasva kuusia, vaikka taitaa sielläkin nykyisin kuusi olla joulun symboli.  Miksi ihmeessä?

Väittävät että joulukuusta alettiin käyttämään Saksassa jo 1500- luvulla.  Lieneekö perinne sieltä siirtynyt 30-vuotista sotaa käyneiden sotilaiden mukana Ruotsiin ja Suomeen,  siis niiden sotureiden jotka Saksasta palasivat.  Suurin osa sotureista taisivat jäädä sinne saksanmaalle.


Minulla on sellainen kerettiläinen ajatus että joulukuusi olisi pakanuuden ajan jäänne. 

Germaaneillahan oli ne pyhät lehtonsa, joissa palvottiin puita.  Kun Charlemange,  frankkien kuningas, melkein tuhannen vuotta aiemmin kun kuusen palvonta alkoi, valloitti alueita pohjoisessa, käännyttäen pakanallisia germaaneita kristinuskoon,  vanhat pyhät uhrilehdot hakattiin maahan ja kaikenlainen puiden palvonta tietenkin kiellettiin, kuten muutkin pakanalliset tavat.

Olisiko jotain pakanuuden perinteitä sittenkin säilynyt Saksanmaalla kaikesta huolimatta ja pyhän puu perinne olisi sitten puhjennut uudelleen kukkaan uudessa muodossa tuhannen vuoden päästä 1500- luvulla.


Varsinainen riittihän se nyt kuitenkin on se kuusen haku ja sen koristeleminen.  Kotialttareita ei enää ole kodeissa kotijumalia varten, mutta kuusen saa laittaa kerran vuodessa kunniapaikalle ja sitä saa koristella, ihailla ja palvoa, eivätkä papitkaan pane pahakseen.  Joulukuusia on kaikkialla, jopa kirkossa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu