Miksi meille valehdellaan?

Kaikki tietävät että sosiaalisuus merkitsee valehtelemista.  Sosiaalinen elämä edellyttää sitä että kerrotaan asioita jotka miellyttävät ympärillämme olevia ihmisiä, se saa ihmiset viihtymään seurassamme ja tekee meistä suosittuja.

Pitääkö niiden asioiden  jotka miellyttävät ympärillämme olevia ihmisiä olla myös totta?  Se on sivuseikka. Muita ihmisiä miellyttävät asiat voivat olla myös tosia, mutta jos sellaisia miellyttäviä asioita ei ole jotka olisivat myös tosia, sosiaalisuus edellyttää sitä että pitää keksiä joku miellyttävä valhe, joka kyllä toimii siitäkin huolimatta että se tunnistetaan valheeksi.

Valehtelu on siis osa sosiaalista elämäämme ja suorastaan välttämätön osa sitä.


Nyt voimme siirtyä politiikkaan.  Kaikki tiedämme miten presidentti Trump käyttää ylisanoja kehuessaan omia äänestäjiään,  Pohjois-Korean “rakettimiestä”, pohjoiskorealaisia, Iranin kansaa, tai meitä suomalaisia.  Etenkin se suomalaisten kehuminen tuntuu meistä suomalaisista mukavalta, vaikka tiedämme että nämä ylisanat ovat pelkkää valhetta, että Trump oikeasti ei tiedä mitään meistä suomalaisista, eikä välitä tietää ja vielä vähemmän piittaa meistä.  

Ei trump oikeasti piittaa mitään edes omista äänestäjistään, mutta nämä hänen äänestäjänsä eivät sitä itse ymmärrä  ettei Trumppi heistä mitään piittaa, kuten me suomalaiset hyvin ymmärrämme että Trumppi, kehuessaan meitä suomalaisia, valehtelee. Trumpin äänestäjät ovat lumoutuneita ja hypnoosissa siitä miten Trump kehuu niitä.


Nyt tullaan sitten siihen asiaan että haluammeko me suomalaiset sitten kuulla totuuden omilta politikoiltamme, totuuden itsestämme, totuuden meistä äänestäjistä, sekä totuuden siitä millainen politiikka olisi meille suomalaisille parasta politiikkaa?

Vastaus on että emme  me tietenkään totuutta halua kuulla.  Emme halua että meistä kerrotaan itsellemme totuuksia, haluamme että meitä kehutaan ja että meitä imarrellaan,  kuten vainajaa hautajaisissa, vaikka siinä mitä meistä puhutaan ja siinä mitä meistä meistä sanotaan ei mitään totta olisikaan.


Entäs sitten se politiikka.  Millaista politiikkaa me haluamme politikkojen meille esittävän?

Tietenkin sellaista politiikkaa me haluamme mikä meistä tuntuu hyvältä.  Jos meille sanotaan että tuloverojen vähentäminen kasvattaa valtion verotuoja, uskomme sen mielellämme, koska se tuntuu miellyttävältä, vaikka se onkin valhe.  

Jos meille sanotaan että vanhuksille voidaan saada enemmän hoitajia ja pienituloisille eläkeläisille voidaan maksaa satanen lisää, ilman että veronmaksajien tarvitsee uhrautua, tai että suurituloisimpien eläkeläisten ei tarvitsee tinkiä omista suurista eläkkeistään, uskomme sen ilman muuta, koska se tuntuu mukavalta, vaikka se onkin valhe.

Jos meille sanotaan että yritysten kilpailukykyä voidaan lisätä ja investointeja ja työpaikkojen määrää kasvattaa, vaikka palkkatasoa samalla huomattavasti nostetaan, uskomme senkin, vaikka sekin on valhe.

Me valitsemme asioistamme päättämään valehtelijoita, sellaisia politikkoja jotka kertovat meille meitä miellyttäviä valheita.  Meidän asioistamme päättävät valtakunnan huipulla valehtelevat politikot ja me itse elämme valheessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu