Miksi kaikki poliitikot valehtelevat?
Poliitikot ovat tavallisia ihmisiä ja ihmiset ovat kovia valehtelemaan ihan yleisesti. Valehteluun on monia syitä, eli motiiveja, joista suurin osa liittyy kai laumakäyttäytymiseen. Ihmiset haluavat kuulua laumaan ja vahvistaa laumaa ja se edellyttää laumakäyttäytymistä, eli yhtenäisyyttä ajattelussa ja siihen tarvitaan myös valehtelemista. Kun lauma suree, tai kun laumassa riemuitaan, tai kun lauma on vihainen, kuuluu lauman jäsenen tuntea samoja tunteita. Jos ihminen ei tunne näitä “laumatunteita”, yksilön kuuluu niitä kuitenkin esittää, eli teeskennellä, eli pitää valehdella.
Valehdella pitää osata myös muutenkin. Oman turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi pitää esittää valkoisia valheita, pitää olla kohtelias, pitää imarrella, ei saa sanoa asioita jotka heikentävät omaa asemaa, salaisuuksia on, yksityisiä ja yhteisöllisiä salaisuuksia ja niitä ei saa hölistä väärille henkilöille. Salaisuuden pitäminen on jo sinänsä valhe, mutta usein pitää lisäksi oikeasti valehdella, ettei salaisuus paljastuisi.
Poliitikot ovat siis valehtelijoita ihan luonnostaan, ihmisinä ja yhteisön jäseninä. Jos poliitikot olisivat rehellisiä, he olisivat ihmisyhteisössä omituisia friikkejä, jotka herättäisivät muissa epäluuloa, eikä heihin luotettaisi.
Mutta on olemassa myös erityisiä valheita jotka ovat tyypillisiä nimenomaan poliitikoille. Otan esiin kaksi niistä.
Poliitikon pitää olla uskollinen oman puolueen puolue-ohjelmalle ja oman puolueen johtohenkilöille. Jos poliitikko poikkeaa tästä periaatteesta hän on puolueelle taakka, eikä vahvistus, hän on puolueelle riski ja riski puolueen kannatukselle, puolueen muiden poliitikkojen kannatukselle.
Jos poliitikolla on puolueen kannasta eroavia näkemyksiä, hänen on syytä pitää mölyt mahassaan ja pyrkiä keskittymään vahvistamaan puolueen linjaa. Niin poliitikot tietenkin tekevätkin, mutta sehän on tietenkin suurimmaksi osaksi valhetta, sillä onhan melkein mahdotonta että niin moni ihminen kuin mitä puolueessa tarvitaan poliitikkoja, olisivat samaa mieltä niin monesta eri asiasta. Valehtelu tässä asiassa on välttämätöntä ja se pelastaa tilanteen, puolueita ei voisi olla elleivät poliitikot osaisi valehdella.
Toinen asia missä politikon kuuluu valehdella on poliitikolle ihan ehdottoman tärkeä hänen poliittisen uransa takia. Mitä tahansa mieltä poliitikko on ja mitä tahansa poliitikko puhuu, hänen tulee ehdottomasti muistaa ettei sano mitään sellaista mikä poikkeaa äänestäjien näkemyksistä, poliitikko ei voi kannattaa sellaista politiikkaa minkä äänestäjä kokee olevan hänen omien etujensa vastaista.
Koska äänestäjien tilanteet ovat erilaisia, heidän mielipiteensä asioista ovat erilaiset ja heidän etunsa ovat ristiriidassa muiden äänestäjien etujen kanssa, poliitikko ei voi sanoa paljon mitään paljon mistään menettämättä ääniä. Seurauksena on se että poliitikot höpöttelevät niitä näitä, ympäripyöreitä, ottamatta selkeästi kantaa juuri mihinkään. Sekin on tietenkin valhe, sillä tietenkin poliitikoilla on ja pitää olla näkemyksiä asioista, sillä miten he muuten pystyisivät mitään päätöksiä koskaan tekemään.
Kaikki poliitikot, tai ainakin suurin osa poliitikoista, ymmärtävät hyvin miten Suomen tärkeät taloudelliset ongelmat saataisiin kuntoon, jos ne haluttaisiin saada kuntoon, mutta yksikään poliitikko ei kerro meille niistä asioista niinkuin ne ovat, vaan kiertelevät ja kaartelevat, eli valehtelevat, koska ne konstit eivät miellytä heidän äänestäjiään.
Työttömyys saataisiin kuriin parantamalla yritysten kilpailukykyä, eli tekemällä niitä toimia joita Sipilän hallitus yritti toteuttaa, mutta jotka eivät onnistuneet kuin ihan pieneltä osin ja nekin vähäiset toimet nykyinen hallitus on kansan tahdon mukaisesti jo perunut.
Valtiontalouden vaje, eli velkaantuminen, saataisiin loppumaan ja velan takaisinmaksu saataisiin käyntiin, kun valtion menoja reilusti leikattaisiin ja palkansaajien verotusta nostettaisiin. Yritysten maksamia veroja sen sijaan pitäisi vähentää, jotta niiden kilpailukyky ei heikkenisi, vaan paranisi ja työttömyystilanne ei pahenisi, vaan sekin paranisi.
Yritykset kyllä palkkaavat työntekijöitä, sen viimeisenkin työkykyisen yksilön, jos työntekijöitä palkkaamalla yritys voi kerätä lisää voittojaan.
Yksikään yritys ei voi kerätä voittoja muuten kuin työntekijöidensä työn tuloksen kautta, mutta jos työntekijöistä on yritykselle enemmän menoja kuin tuloja, yritykset tietenkin haluavat poistaa ylimääräiset kulut ja siksi irtisanovat porukkaa.
”Miksi kaikki poliitikot valehtelevat?
ÄLÄ yleistä!
En ylipäätään usko, että poliitikot valehtelisivat enempää kuin muutkaan ihmiset – tai minä.
Osoittaako kyky valehdella älykkyyttä, ja miten?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.vau.fi/vauva/kasvu-ja-kehitys/onko-valehteleva-taapero-alykas-nain-tunnistat-alykkaan-lapsen/
Muita vastauksia tänään iltapäivällä (’13:07′).
Ilmoita asiaton viesti
Hieno linkki.
Politikkojen kuuluisi tosiaan olla vähän muita kansalaisia älykkäämpiä, eli siis parempia valehtelijoita. Suurimmaksi osaksi näin onkin, mutta on kai niitä tyhmiäkin poliitikkoja, sellaisia jotka itsekin uskovat mitä sanovat.
Ilmoita asiaton viesti
”Joka rehellisesti elää, se köyhänä kuolee.”
-Vanha suomalainen sananlasku
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi ”Joka rehellisesti elää, se köyhänä kuolee.”
-Vanha suomalainen sananlaskupoliitikot valehtelevat?”
Pitänee paikkansa rikkaiden suhteen, mutta eivät ihan kaikki köyhätkään toki kovin rehellisiä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen lapsi oppii valehtelemaan kun on saavuttanut riittävän älyllisen valmiuden, tavallisesti jo kolme vuotiaana. Jopa eläimet valehtelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus vuosikymmeniä sitten mieleeni juolahti kysymys, olisiko mahdollista luoda kieli, jolla ei voi valehdella.
Välittömästi totesin, että jos kieli pystyy kuvailemaan todellisuutta ja sen lisäksi sisältää negaation (”ei”), kielellä pystyy valehtelemaan. Riittää vain kuvailla todellisuutta ja liittää siihen kuvailuun ”ei”, niin valhe on saatu aikaiseksi.
Toki valehtelemaan pystyy ilmankin, että käyttää kielellistä negaatiota. Riittää kuvailla ”vaihtoehtoista totuutta”. Esimerkiksi, jos päivä on pilvinen, valehtelemiseen riittää väittää, että aurinko paistaa. Siihen ei tarvita kielellisen tason negaatiota.
Mutta entä sitten kun haluamme torpata sen valheen, että aurinko paistaa (pilvisenä päivänä)? Sanommeko, että ei paista? Silloin käytämme negaatiota. Vai tyydymmekö vain sanomaan, että taivas on pilvessä?
Jne…. (jokainen voi tästä jatkaa omassa mielessään aikansa kuluksi, jos haluaa).
Ilmoita asiaton viesti
”Joskus vuosikymmeniä sitten mieleeni juolahti kysymys, olisiko mahdollista luoda kieli, jolla ei voi valehdella.”
Minusta tuo ei ole realistista, aina voi valehdella, jos osaa, jos on tarpeeksi älykäs.
Minä mietin onko mahdollista saada totuus vallitsevaksi käsitykseksi asioista.
Totuuden voi tietenkin saada vallitsevaksi käsitykseksi asioista toistelemalla sitä ja todistelemalla sen puolesta, kuten uskovaiset todistavat jumalansa puolesta muille uskoville ja houkutellakseen seurakuntaan uusia uskovaisia.
Mutta valhe on täsmälleen yhtä helppoa tai vaikeata saada vallitsevaksi käsitykseksi asioista.
Totuuden osalta vaikeus on siinä että totuutta ei voi keksiä, kuten valheita voi keksiä. On niin helppo keksiä mukava valhe, mihin ihmiset on helppo saada uskomaan, mutta totuus on mitä se on, jos se ei ole miellyttävä, siihen ei uskota, jos tarjolla on mukavia valheita vaihtoehtoisiksi totuuksiksi,
Ilmoita asiaton viesti
”Minä mietin onko mahdollista saada totuus vallitsevaksi käsitykseksi asioista.”
Lapsilla tuo varmaan onnistuisi jos aikuiset olisivat kunnossa.
Ongelmana on että miten korjataan aikuiset.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen nykyinen toiminta on kuin soap-ooppera-farssi:
Näyttelijät:
1) Kaunis primaballeriina Sanna, joka osaa tehdä näyttäviä Marx-piruetteja, mutta ei juuri muuta.
2) Maria on maailmanparantaja besserwisseri, joka uskoo CO2-jumalaan
3) Annikka, jolla on paniikkihäiriö, eikä häneen luota kukaan.
4) Halla-Jussi: Hän on älykkö-juonikko, jota kaikki pelkäävät siksi, että hän pystyy paljastamaan muitten huijaukset.
5) Vanhus Sauli, joka nilkuttaa, jonka takia häntä kiusataan.
Näytelmä etenee näin:
Sauli tulee paikalle ja sanoo: ”Hirveä virus-tauti riehuu ja ulosmittaaja-karhukin on tulossa. Nyt kaikkien pitää lähteä nyrkit heiluen niitä vastaan”
Sanna tekee nopean piruetin ja sanoo kiusaantuneena: ”Emme juuri nyt ehdi, sillä minulla on Putinin kanssa juttu kesken ja pitää mennä valokuvaajalle.”
Tähän Maria tokaisee: ”On juuri tulossa maailmanloppu, hirmumyrskyt ja tulvat ja joudumme helvetin pätsiin. Virus on niin pieni, ettei siitä ole vaaraa ja tuota karhuakin pitää suojella, ei sille saa tehdä mitään. Sen sijaa pitää heti uhrata kaikki kalleudet CO2-alttarille”
Tällöin Annikka saa paniikkihäiriön ja rupeaa puhumaan sekavia.
Halla-Jussi: ”Marialla on jokin silmäsairaus, sillä ne kiiluvat hullun lailla. Annikalle minulla on jo hoito tiedossa.”
Ilmoita asiaton viesti
Politiikko tietenkin valehtelee ”edun” takia ja sitä enemmän mitä enemmän niihin valheisiin uskotaan tai niistä ei välitetä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin päin ajateltuna politikon ei kannata puhua totta, koska se on hänen poliittisen uransa kannalta epäedullista.
Kaikki politikot valehtelevat suunnilleen saman suuntaisesti, koska kaikki haluavat miellyttää äänestäjää. Politikkojen valheet vahvistavat toinen toisiaan, kuten uskovaisten todistukset toinen toisilleen Jumalan olemassaolosta.
Mistä ne politikot sitten kinastelee keskenään siellä studiossa?
Siitä kuka keksii uskottavimman valheen, sellaisen jota muut politikot eivät pysty kumoamaan omilla valheillaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole huolestunut siitä että poliukot ja -akat valehtelee vaan siitä että niitä uskotaan ja sen uskon varassa sitten ”hyökätään” niiden kimppuun jotka ei siihen valheeseen usko.
Ilmoita asiaton viesti
”sen uskon varassa sitten ”hyökätään” niiden kimppuun jotka ei siihen valheeseen usko.”
🙂
Jep.
Kuinkahan meille rehellisille, kunnon miehille ja naisille, tässä vielä oikein mahtaakaan käydä?
Ilmoita asiaton viesti
Minä ihmettelen miten juontajat pystyvät olemaan vakavina kun Pahkasikaa kuvataan.
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä totuutta puhumalla valehtelu? Sitähän tehdään kertomalla rehellisesti osa asiasta siten kuin se on, mutta jätetään kertomatta muut asiaan liittyvät seikat. Olen huomannut, että esimerkiksi kansanedustajien keskuudessa tuota esiintyy. Kun joku huomauttaa kokonaisuudesta niin alkaa inttäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on tosiaan erittäin yleinen valehtelun muoto, erityisesti suosittu politikkojen keskuudessa. Politikoille valehtelu on työkalu valtaan pääsemiseksi ja sitä työkalua ne kyllä kaikki joutuvat käyttämään.
Ilmoita asiaton viesti