Miksi Suomen teollisuus ainavain porskuttaa? 

Miksi Suomen teollisuus porskuttaa?  Tilauskanta on hyvä ja jatkunee hyvänä loppuvuoden mutta ensi vuodelle on sitten luvassa hiipumista.


Minulla on huono muisti, mutta minun huonon muistini mukaan sitä hiipumista tilauskannassa on odotettu siitä asti kun korona-epidemia lähti jylläämään.

Olenko kovin väärässä kun aina sitä kysynnän heikkenemistä on povattu jonnekin puolen vuoden päähän.  Keväisin se lama on ennustettu aina tulevaksi seuraavana syksynä ja syksyisin sitä on aina povattu seuraavalle keväälle.  Niin nytkin.


Lamaa odotetaan nyt niinkuin aikanaan odotettiin inflaatoita.  Inflaatiota piti saada käyntiin, jotta ihmisille saataisiin vauhtia ja vipinää kinttuihin ostoksille lähtemiseksi, etteivät rahat jäisi turhaan tilille makaamaan ja arvoaan menettämään.

Inflaatiota odoteltiin monta vuotta, ei sitä vain tullut.  Rahan arvo ei kääntynyt laskuun, vaikka sitä toivottiin ja korotkin karkasivat miinuksen puolelle.  Valtioiden velan korot taisivatkin olla välillä miinusmerkkisiä,  vähän niinkuin sähkön hinta tuulisena päivänä.


 

No, nyt on onneksi sitä inflaatiota sitten tullut, jopa menneiden vuosien edestä.  

Jos inflaatio on tänä vuonna 10%,  sillä voidaan  korvata edellisten viiden vuoden inflaatiottoman kauden.  Jotta saataisiin kaikki 20 inflaatiotonta vuotta korvattua kunnolla, pitäisi tämän 10%:n inflaation kestää useamman vuoden.  Toivottavasti niin käy  valtionkin on sitten paljon helpompi suoriutua veloistaan.


Nyt kannattaisi nopeasti ostaa jotain, ennen kuin kallistuu.  Mutta mitä minäkin nyt ostaisin?  Kaikkea on jo, eikä turhuuteen kannata sijoittaa.  Turhuutta on sellainen mitä ei tarvitse.

Kesällä ruohonleikkuri sanoi itsensä irti. Ensi  katkesi vetovaijeri ja sitten katkesi kaasuvaijeri ja sitten vielä men vetonarukin poikki.  En enää jäänyt ihmettelemään, vaan läksin etsimään uutta peliä.  Löysin vastaavan laitteen Tokmannilta 30%:n alennuksella, kun oli jo syksy ja sesonki ohi.   Vaimo katsoi muistiinpanoistaan  että se vanha laite, se joka meni rikki, oli 10 vuotta sitten maksanut enemmän kuin  mitä se uusi maksoi, vaikka se oli vähän parempikin.  Siinä oli juomakupille, tai pullolle suunniteltu hyvä teline.  Siitä voi sitten napata huikat, jos tulee leikatessa jano.

Ei ollut inflaatio kymmenessä vuodessa nostanut hintoja.


 

Mutta nyt ne hinnat sitten nousee. 

Varmaa on sekin että kyllä se Suomalaisten tuotteiden kysyntäkin vielä joskus laskee,  mutta varmaa ei ole että se laskee ensi keväänä. 

Suomessa suhdanteet kulkevat aina jälkijunassa.  Kun muualla suhdanteet  nousee, niin Suomessa ollaan vielä pitkään lamassa,  niin oltiin Kataisen kaudellakin.  Ei se ollut Kataisen vika että Suomea ei saatu nousuun silloin kun muut maat jo nousi.  Eikä se ollut Sipilän ansiota että se nousu aivan yllättäen sattui juuri Sipilän hallituskauteen ja jatkuu vieläkin, eikä se että nousu edelleen  jatkuu,  koronasta ja Putinista huolimatta, ole Marinin ansiota.  Se johtuu vain ihan siitä että Suomi elää jälkisuhdanteessa.


Mutta ei hätää, kyllä se lama sieltä vielä joskus tulee, ehkä jo Orpon hallituksen aikana, eikä se sitten ole Orpon vika se.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu