Miksi Suomen valtion rahat ei riitä Suomen valtion menoihin
Koska olemme rahaliitossa, rahan tekeminen, eli sen lainaaminen tarvitseville ei ole Suomen valtion, eikä edes suomalaisten pankkiirien, kuten Olli Rehnin määräysvallassa.
Asoista päätetään EU- maiden yhteisessä keskuspankissa EKP:ssä.
Kun euro oli kriisissä sen takia että euromaat olivat lainanneet rahaa valtioidensa menojen rahoittamiseksi, eikä lainamarkkinat enää oikein luottaneet niiden takaisinmaksukykyyn, EKP päätti että se ratkaisee kriisin painamalla euroja ja ostamalla vapailta markkinoilta valtionlainoja ja muita lainoja niin paljon kuin mitä tarve vaatii.
Tämä tarkoitti vain sitä että lainamarkkinolla riittäisi edelleen rahaa rahoittaa valtioiden menoja, Rahat eivät lopu, niin EKP lupasi ja siihen luotettiin, kriisi oli ohi.
Mutta kun rahaa painetaan ja sitä levitetään markkinoille se aiheuttaa aina inflaatiota, tai ainakin pitäisi aiheuttaa, näin ei vain tahtonut käydä, jokin esti hintoja nousemasta. Edes EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoite ei tahtonut toteutua.
Sitten tuli korona ja valtavat koronaelvytykset ja otettiin lisää lainaa, sekä EU:n toimesta, että valtioiden toimesta. Rahaa olikin EKP:n lupauksen mukaisesti rajattomasti saatavissa. Sitten tuli sota ja energiakriisi ja Ukrainaan piti laittaa apuja ja sotatarvikkeita ja ukrainalaiset sotapakolaiset tulivat EU:n alueelle.
Inflaatio lähti sitten viimein laukkaamaan. Oli sitä jo odotettukin, Nyt vain inflaatio lähti EKP:n mielestä laukkaamaan liikaa. Sitä piti hillitä. EKP lopetti lainapapereiden ostot jälkimarkkinoilta ja alkoi nostamaan korkotasoa.
Korkotason nosto ei tietenkään ole kovin mukavaa velallisille, mutta valtion velat olivat jo suureksi osaksi valtionpankkien hallussa, joten valtion veloistaan maksamat korot menisivät valtion pankille, joka tulouttaisi ne liikevoittoina takaisin valtion kassaan. Tosin ne lainat jotka siellä Suomen Pankissa ovat, ovat toistaiseksi matalakorkoisia, sinä parempana aikana lainattuja, mutta sitä mukaa kun valtio maksaa niitä pois, markkinoilta ottamallaan uudella korkeakorkoisella lainalla, Suomen pankki lunastaa markkinoilta vastaavan määrän valtion velkakirjoja, tällä kertaa niitä korkeakorkoisempia.
Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?
Ei tämä nyt kovin hääviltä taloudenpidolta näytä, mutta tähän on tultu, koska kansalaiset eivät halua maksaa veroja tarpeeksi, että valtio saisi niillä rahoilla kulunsa peitettyä. Sen seurauksena keskuspankin pitää rahoittaa valtioiden menoja, sen seurauksena omn inflaatio ja kansalaisten tileillä ja sijoituksissa oleva käyttämätön ostovoima pienenee. Kansalaiset siis kuitenkin maksavat ne valtion menot, mutta vähän kiertoteitä.
Tällaista tämä, mutta minkäs sille.
Kun valtioiden ottamat lainat kuluvat hiljakseen pois inflaation ansiosta, tämä on edullista niille maille joilla on eniten velkaa, niillä mailta joilla velkaa ei ole ei inflaatiosta ole etua, mutta sen sijaan niidenkin maiden kansalaiset kärsivät inflaation haitoista samalla tavalla kuin velkaistenkin maiden kansalaiset. Kansalaisten tileillä ja muissa sijoituksissa oleva käyttämätön ostovoima pienenee inflaation myötä samalla tavoin kaikilla, eivät vain niiden velkaantuneiden maiden kansalaiset kärsi, vaan virolaisten, tanskalaisten ja sveitsiläisten tileillä oleva käyttämätön ostovoima pienenee saman verran kuin suomalaisten, italialaisten tai kreikkalaisten.
Virossa on sellainen periaate, että jos johonkin ei ole varaa, odotetaan kunnes on varaa.
Heillehän on rahahana auki EU:sta että ei tarvitse edes varata kokonaan omaan säästämiseen.
Me olemme oppineet tolkuttoman rahan hölväämisen EU:sta ja nyt sitä hölvätään niin kotimaan suuntaan kuin annetaan vielä muillekin tarvitsijoille kuten Italian Mafialle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtio on niin rämettynyt että ennen pitkää Viro ohittaa Suomen.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009430804.html
Suomi kuluttaa resurssinsa pöhöttyneeseen julkiseen sektoriin ja ollaan hyviä kaikille-projekteihin.
Tuottamattomat investoinnit on päättäjien mielikauraa. Ratoja sinne ja tänne ja vihreää köyhtymää.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämä ole enemmän sitä jälkiseurailua apajille, jotka jo näivettyneet?
Varsinainen työ jo ns tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion budjetti saataisiin tasapainoon nopeasti, jos rahahanoista vastaavat olisivat tekemisistään edes jossain määrin vastuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän ne suomen rahat oman valtion ja sen kansalaisten menoihin riittävät, mutta kun koitamme olla koko maapallon sosiaalitoimisto, niin siihen ne eivät riitä ja poliitikot myös varastavat liikaa lähipiireilleen.
Ilmoita asiaton viesti
” kun koitamme olla koko maapallon sosiaalitoimisto. ”
Sitäkin pitää yrittää vähän olla, eikä se ole kaikkein turhin menoerä. Toki tästä voidaan ihan syystä olla myös eri mieltä.
Ei valtiolla ole juurikaan turhia menoja. Tärkeitä menojohteita olisi enemmänkin, jos vain olisi niihin rahaa.
Onhan ne vararahastot olemassa, ne eläkerahastot, mutta niihin rahoihin eivät politikot pääse käsiksi.
Nyt kaikki politikot on sitä mieltä että pieniä eläkkeitä pitäisi korottaa, mutta niin demarit oli viimekerrallakin. Eihän siihen oikeasti ole varaa, vaikka tarvetta kyllä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai Afrikan heimopäälliköt tarvitsevat Rolls Roycet meidän rahoittamana, eihän mikään ole tärkeämpää ja myös Kirgisian tupakanvalistus tulee meidän hoitaa ja maksaa tukia meitä rikkaammille EU maille.
Ilmoita asiaton viesti
Toki yksi sentti joka eurosta joutaisi tuollaiseenkin, mutta kyllä vanhuksetkin pitäisi silti saada hoidettua ja pienituloisille eläkeläisille enemmän rahaa.
Tanskalaiset kuulemma antaa kaksi senttiä jokaisesta eurosta kehitysapuun ja niillä on maailman korkein veroaste. Silti ovat melkein yhtä onnellisia kuin me suomalaisetkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan kansalaisten tulot ovat tuplat meidän kansalaisten tuloihin nähden ja valtio on huomattavasti varakkaampi kuin meidän valtiomme. Joten heillä on varaa verottaa ja jakaa rahaa muuallekin, kun me taas jaamme velaksi ottamiamme rahoja.
Pikavippi sukupolvi ei osaa kuin ottaa velkaa ja elää sillä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tanskalaisilla ei olekaan valtion velkaa niin paljon kuin suomalaisilla, niin se inflaatio jolla valkaa hoidetaan pois vähentää tanskalaisten varallisuutta.
Toki tanskalaisilla on varaa menettää varallisuuttaan koska heillä sitä kyllä riittää, mutta mitä enemmän sitä on, sitä enemmän se kyllä hupenee.
Ilmoita asiaton viesti
On muuten parempikin politiikkojen pitää näpit erossa eläkerahoista. Tulee turvapaikan hakeminen heille, jos vaan nekin menevät jakamaan pitkin maailmaa. Se paikan on muuten oltava hyvinkin kaukana…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on kaikilla leikkaushybris päällä, niin eläkepomotkin ovat keksineet, että työeläkkeitäkin pitää leikata. Sivullinen ihmettelee, miten valtiontalous saadaan tasapainoon työeläkkeitä leikkaamalla. Valtion kassa ja eläkeyhtiöiden kassa ei ole yhteinen. Taloustiede on tullut siihen tulokseen, että kulutuksen leikkaus tarkoittaa hidastuvaa kasvua ja nykytilanteessa entistä syvempää taantumaa.
Kateellisten kauna eläkeläisiä kohtaan on suurta, kun kaikilla ostovoima heikkenee ja inflaatio laukkaa. Työmarkkinajärjestöissä ja eläkeyhtiöissä ovat keksineet, että indeksikorotukset ovat korotuksia, eikä ostovoiman palautuksia. Siksi haluavat indeksejä saksia. Ei leikkauksiin muuta selitystä ole.
Valtion velka on 70% bkt:stä ja siitä pidetään suurta huutoa meteliä poliitikoiden taholta. Eläkerahastot ovat 110% bkt:stä ja eläkepomot valittaa, että kassa tyhjenee. Poliitikot, joille verotusoikeus ja lainsäädäntövalta oikeasti kuuluu, eivät reagoi mitenkään, vaikka yksityiset lafkat verottaa ja rohmuaa fyrkkaa kassaholviinsa ja maksattaa varastamisen verran työnantajia, työntekijöitä ja eläkeläisiä tarpeettomasti liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly QGPT Vastaa:
Suomen valtion menot ylittävät tällä hetkellä valtion tulot, mikä tarkoittaa sitä, että valtion budjetti on alijäämäinen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio joutuu lainaamaan rahaa, jotta se voi kattaa menojaan.
Syitä tähän voivat olla esimerkiksi:
Valtion menot ovat kasvaneet, esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenojen kasvun vuoksi.
Valtion tulot eivät ole kasvaneet yhtä nopeasti kuin menot, esimerkiksi verotulot eivät ole riittäneet kattamaan kasvaneita menoja.
Valtio on joutunut käyttämään varoja esimerkiksi talouskriisin hoitoon tai muuhun ennakoimattomaan.
Suomi on pieni kansantalous, jolla ei ole omaa valuuttaa, mikä tekee talouspolitiikan harjoittamisesta haastavampaa kuin esimerkiksi isoilla talouksilla, joilla on oma valuutta.
Valtion talouden tasapainottaminen voi vaatia toimenpiteitä kuten menojen leikkaamista, verojen korottamista tai talouskasvun tukemista. Valtion talous on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, joka vaikuttaa moniin eri tekijöihin, joten sen hallinnointi on haastavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Johtuu osaksi siitä että rahavirta on suurempi ulos maasta kuin maahan sisään. Valtiokin hukkaa rahaa pois maasta useamman miljardin joka ikinen vuosi, varmaan joku 5 miljardia vähintään valuu pois.
Ilmoita asiaton viesti
Koska meillä ei ole omaa itsenäistä rahapolitiikkaa eikä omaa valuuttaa. Sen lisäksi annoimme 6 miljardia etelän vetelille ja uusi tukipaketti on tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus eletään huonoja talouden aikoja ja joskus parempia aikoja. Noista kun laskee vaikkapa verrannolliseti keskiarvoa nykyiseen maamme taloudelliseen tilanteeseen, niin laskennalisesti kaiketi pärjätään.
Ilmoita asiaton viesti
”laskennalisesti kaiketi pärjätään.”
Minä tuossa hätäisesti vilkaisin että mitähän se laina mahtaa nykyisin maksaa.
Jos se 12 kuukauden euribor on vaikkapa 3,5% ja pankki ottaa siitä jonkin marginaalin, sanotaan 1%, korko olis 4,5%.
Se on lainan saajalle hyvä diili, jos inflaatio laukkaa 8%:n tuntumassa. Velka senkun pienenee 3,5% vuosivauhtia.
Toisin on säästäjien laita. Jos on säästössä vaikkapa 100 000 €, niin sen säästön ostovoimasta katoaa joka vuosi nolloakorolla 8 tonnia, se on enemmän kuin niiden autojen keskimääräinen hinta joilla suomalaiset ajelevat,
Jos sijoittaa rahat jonnekin tilille jossa korko olisi vaikkapa 3%, silloin tapiot pienenevät viiteen tonniin vuodessa. Sekin on vielä ihan käyttökelpoisen auton hinta.
Valtionlainoille käy niin että niillä valtio tienaa nyt paremmin kuin nollakorkojen aikana. Kun korko on siinä kolmen prosentin tienoilla ja inflaatio laukkaa kahdeksan prossan tienoilla, valtion lainojen ostovoimasta katoaa joka vuosi viisi prossaa enemmän kuin mitä valtio maksaa lainasta korkoa.
Sadan miljardin lainalla valtio tienaa vuosittain viisi miljardia euroa. Sillä rahalla saa parissa vuodessa hankittua sen uuden hävittäjälaivueen ja vielä paljon paukkuja siihen päälle.
Kun velkaa kuitenkin on enemmän kuin se sata miljardia, 140 miljardia, valtio tienaa velalla enemmän, siitä voisi riittää siis rahaa vähän muuhunkin kuin niihin hävittäjiin, esimerkiksi ulkomailta voisi hommata vanhuksille hoitajia ja sairaanhoitajiakin voisi kouluttaa enemmän ja niille voisi maksaa parempaa palkkaa, että pysyisivät alalla.
Ilmoita asiaton viesti
On totuuttu siihen, että julkisen nyt yli 200 miljardin euron velan korkomenot ovat olleet yli vuosikymmenen lähellä nollaa, joten velkaantuminen on ollut helppoa. Nyt kaikki on toisin.
Valtiolle ja kunnille on tulossa massiivinen lisämeno kasvavien korkomenojen muodossa joka voi olla jopa vuosittain 6 – 8 miljardin euron suuruinen ja mitä ei missään nimessä voida hoitaa enää velkaa lisäämällä. Tämän lisäksi kuluttajoen kukkarosta häipyy jo nyt väistämättä 110 miljardin euron asuntolainakannan korkojen nousun takia 4 miljardia euroa vuosittaista ostovoimaa ja sekin on paljon se.
Ikäväksi tilanteen tekee se, ettei taloudellisesta kasvusta meillä Suomessa ole tietoakaan väestön ikääntyessä ja korkojen noustessa. Uuden asunnon ostoon pitää nyt löytyä 1.000 – 2.000 euroa enemmän kuukausittain nettotuloista maksettavaa kaiken muunkin välttämättömän samalla kallistuen vauhdilla.
Asuntorakentaminen loppuu Suomessa vielä tämän vuoden aikana kuin seinään konkursseineen.
Pelkästään pääkaupunkiseudulla on jo nyt 4.500 uutta asuntoa, jotka eivät löydä enää uusia omistajia nykyisellä hinta- ja korkotasolla. Tammikuussa 2023 pääkaupunkiseudulla myytiin yhteensä 32 kpl uusia asuntoja. Näiden lisäksi pääkaupunkiseudulla on myynnissä n. 7.000 vanhempaakin asuntoa, joita on vaikeaa myydä edespäin. Myöskään vuokra-asunnoille ei ole liiemmin kysyntää. Pääkaupunkiseudulta löytyy nyt reilusti yli 10.000 vapaata vuokra-asunto, mikäli halukkaita vuokralaiskanditaatteja löytyisi.
Marinismi äärisosialisteineen tarjoaa tähän lääkkeeksi vain vielä enemmän kärsimystä veronkorotuksia vaatiessaan. Talous, kysyntä ja kasvun eväät saadaan aivan varmasti tällä tavoin lopullisesti yhä syvemmälle taantumaan lähivuosiksi ja siitäkin eteenpäin SDP: n johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
”On totuuttu siihen, että julkisen nyt yli 200 miljardin euron velan korkomenot ovat olleet yli vuosikymmenen lähellä nollaa, joten velkaantuminen on ollut helppoa. Nyt kaikki on toisin.”
Ennen korot olivat nollassa ja inflaatio oli nollassa. Valtionvelasta ei ollut menoja, mutta ei ollut tulojakaan.
Nyt kun valtionlainojen korot ovat kolmen prosentin luokkaa ja inflaatio on kahdeksan prossan luokkaa, valtio hankkii lainoillaan korkoeron verran, eli viiden prosentin verran.
Kun Suomen valtiolla on velkaa noin 140 miljardia, sen velan vuosittainen tuotto on noin seitsemän miljardin luokkaa.
Mistä se raha tulee`?
säästäjiltä.
Jos säästäjällä on säästössä sata tonnia ja se saa siitä korkoa kolme prossaa, niin vuosittaiseksi tappioksi tulee viisi tonnia vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
No ei varmasti hanki.
Mieti nyt aivan aluksi, mikä se valtio oikein ?
Ilmoita asiaton viesti
”Mieti nyt aivan aluksi, mikä se valtio oikein ?”
Jos sinulla on rahaa pankissa, tuet inflaation kautta valtiontaloutta siksi että sitä mukaa kuin sinun ostovoimasi katoaa, myös valtionlainoje merkitys häviää, tuet valtion hävittäjähankintoja ja vanhustenhoitoa.
Toki tuet myös kaikkia muita velallisia, kuten asuntovelallisia.
Mieti sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jahas… On sinulla jutut.
Kuinka paljon pankkitalletuksista 110 miljardia euroa ja työeläkevaroista 236 miljardia euroa on hävinnyt viimeisen vuoden aikana ?
Valtio on käytännössä vain ryhmä yksittäisiä ihmisiä. Suomen tapauksessa reilut 5 miljoonaa kaksijalkaista omine toiveineen.
Kyllähän tässä on nyt koko eurojärjestelmä ongelmineen yhä syvemmällä siinä itsessään korkean inflaation jatkuessa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllähän tässä on nyt koko eurojärjestelmä ongelmineen yhä syvemmällä siinä itsessään korkean inflaation jatkuessa edelleen.”
Eihän tässä mitään hätää ole, ninkauan kuin on niitä pankkitalletuksia ja eläkerahastoja, joita inflaatio pystyy nakertamaan, niiden valtion lainojen pois hoitamiseksi.
Mitä sen jälken tapahtuu kun säästöt ja lainat on tasattu?
Se on sitten toinen juttu se.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuinka paljon pankkitalletuksista 110 miljardia euroa ja työeläkevaroista 236 miljardia euroa on hävinnyt viimeisen vuoden aikana ?”
Jos minulla olisi pankissa rahaa 25 000 euroa, eli saman verran kuin mitä on minun osuuteni valtion tekemästä velasta, niin inflaation myötä tästä minun talletetusta ostovoimastani katoaa saman verran, noin 8%, eli siinä parisen tonnia, mutta samalla valtion velka pienenee siinä samassa suhteessa, eli minun osuuteni siitä valtion velasta pienenee siinä samassa suhteessa.
Jos ajatellaan että valtion pitäisi maksaa lainastaan korkoa ja minä saisin omista talletuksistani jotain korkoa, niin tuo kaksi tonnia on yliaarvoitu summa.
Valtio voi toki tehdä koko ajan lisää velkaa, mutta niin voin minäkin kasvattaa säästöjäni.
Valtion velka on tietenkin minulle hyödyllistä, koska valtio sillä velalla tarjoilee minulle ja kanssaihmisilleni palveluita joita itse kukin tarvitsee.
Muuten olisi minulle samantekevää vaikka valtio ottaisi minulta pois minun säästöni ja maksaisi sillä velkansa pois, mutta onhan se minulle jollakin tavalla miellyttävämpää kuvitella että minulla olisi pankissa talletettuna ostovoimaa sen 25 tonnin edestä, kuin että se tili olisi ihan tyhjä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se laskennalisesti tietysti noin, unohdat vaan sujuvasti muuttujat, joista osan Kiiski jo toikin esiin. Inflaatio vie myös ostovoiman ja osan valtion tuloista pienentyvien välillisten verojen tuotosta. Jos mulla on se 100000 pankissa nyt, esim. Norwegian maksaa tällä hetkellä 1,55% korkoa, mulla on edelleen 3 vuoden päästä se 100000 + kertyneet korot tilillä. Mitä sillä sitten silloin saa, ei voi tietää.
Ilmoita asiaton viesti
”Inflaatio vie myös ostovoiman. ”
Eihän se ihan noin mene. Ostovoima menee vain talletetuilta rahoilla ja siltä velalta jonka valtio tekee tulevien veronmaksajien piikkiin.
Palkat ja eläkkeet nousevat inflaation mukana, samoin valtion verotulot.
Niillä paisuneilla tuloilla on sitten helppo maksella pois niitä vanhoja velkoja. Niin ettei niille tuleville sukupolville paljon mitään enää jää maksettavaksi.
Nyt pitää sanoa että tämän keväinen palkka kierros näyttää onneksi toteuttavan palkankorotuksia varsin maltillisesti. Vaikka velan maksukyky ei siitä niin paljon parane, niin ainakin kilpailukyky säilyy ja töitä piisaa, jos vain löytyy työlle tekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on sen verran eri näkemys taloudesta ettei maksa vaivaa kinata siitä. Kumpi sitten lienee oikeassa, en uskalla edes arvata. Mun laskupää nyt ainakin sanoo, palkankorotus 3%, inflaatio 8%, ostovoima vähenee 5%. Tähän sitten verotuksen progressiivi, tulos on pakkasella ihan helvetisti.
Ilmoita asiaton viesti
”Mun laskupää nyt ainakin sanoo, palkankorotus 3%, inflaatio 8%, ostovoima vähenee 5%. ”
Niin, mutta sinun on kumminkin helpompi maksaa velkasi pois, kun palkkasi nousee, mutta velkasi ei ole indeksiin sidottu.
Samalla kun palkkasi nousee maksat myös enemmän veroja, kenties progression takia maksat palkastasi yhden prosentin enemmän veroja kuin ennen. Valtion tulot siis kasvaa ja niistä on helpompi maksaa velkoja ja niiden korkoja pois, Suomen Pankille.
Ota huomioon että jos lakina aikasi on vaikka 10 vuotta, niin palkkasi ennättää siinä ajassa nousta melkein 40%, jos en väärin laskenut
Ilmoita asiaton viesti