Miksi Suomen valtion rahat ei riitä Suomen valtion menoihin

Koska olemme rahaliitossa, rahan tekeminen, eli sen lainaaminen tarvitseville ei ole Suomen valtion, eikä edes suomalaisten pankkiirien, kuten Olli Rehnin määräysvallassa.

Asoista päätetään EU- maiden yhteisessä keskuspankissa EKP:ssä.


Kun euro oli kriisissä sen takia että euromaat olivat lainanneet rahaa valtioidensa menojen rahoittamiseksi, eikä lainamarkkinat enää oikein luottaneet niiden takaisinmaksukykyyn, EKP päätti että se ratkaisee kriisin painamalla euroja ja ostamalla vapailta markkinoilta valtionlainoja ja muita lainoja niin paljon kuin mitä tarve vaatii.

Tämä tarkoitti vain sitä että lainamarkkinolla riittäisi edelleen rahaa rahoittaa valtioiden menoja, Rahat eivät lopu, niin EKP lupasi ja siihen luotettiin, kriisi oli ohi.


Mutta kun rahaa painetaan ja sitä levitetään markkinoille se aiheuttaa aina inflaatiota, tai ainakin pitäisi aiheuttaa, näin ei vain tahtonut käydä, jokin esti hintoja nousemasta.  Edes EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoite ei tahtonut toteutua.


Sitten tuli korona ja valtavat koronaelvytykset ja otettiin lisää lainaa, sekä EU:n toimesta, että valtioiden toimesta. Rahaa olikin EKP:n lupauksen mukaisesti rajattomasti saatavissa. Sitten tuli sota ja energiakriisi ja Ukrainaan piti laittaa apuja ja sotatarvikkeita ja ukrainalaiset sotapakolaiset tulivat EU:n alueelle.


Inflaatio lähti sitten viimein laukkaamaan. Oli sitä jo odotettukin, Nyt vain inflaatio lähti EKP:n mielestä laukkaamaan liikaa. Sitä piti hillitä. EKP lopetti lainapapereiden ostot jälkimarkkinoilta ja alkoi nostamaan korkotasoa.

Korkotason nosto ei tietenkään ole kovin mukavaa velallisille, mutta valtion velat olivat jo suureksi osaksi valtionpankkien hallussa, joten valtion veloistaan maksamat korot menisivät valtion pankille, joka tulouttaisi ne liikevoittoina takaisin valtion kassaan.  Tosin ne lainat jotka siellä Suomen Pankissa ovat, ovat toistaiseksi matalakorkoisia, sinä parempana aikana lainattuja,  mutta sitä mukaa kun valtio maksaa niitä pois, markkinoilta ottamallaan uudella korkeakorkoisella lainalla, Suomen pankki lunastaa markkinoilta vastaavan määrän valtion velkakirjoja, tällä kertaa niitä korkeakorkoisempia.


Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Ei tämä nyt kovin hääviltä taloudenpidolta näytä, mutta tähän on tultu, koska kansalaiset eivät halua maksaa veroja tarpeeksi, että valtio saisi niillä rahoilla kulunsa peitettyä. Sen seurauksena keskuspankin pitää rahoittaa valtioiden menoja, sen seurauksena omn inflaatio ja kansalaisten tileillä ja sijoituksissa oleva käyttämätön ostovoima pienenee. Kansalaiset siis kuitenkin maksavat ne valtion menot, mutta vähän kiertoteitä.

Tällaista tämä, mutta minkäs sille.


Kun valtioiden ottamat lainat kuluvat hiljakseen pois inflaation ansiosta, tämä on edullista niille maille joilla on eniten velkaa, niillä mailta joilla velkaa ei ole ei inflaatiosta ole etua, mutta sen sijaan niidenkin maiden kansalaiset kärsivät inflaation haitoista samalla tavalla kuin velkaistenkin maiden kansalaiset.  Kansalaisten tileillä ja muissa sijoituksissa oleva käyttämätön ostovoima pienenee inflaation myötä samalla tavoin kaikilla, eivät vain niiden velkaantuneiden maiden kansalaiset kärsi, vaan virolaisten, tanskalaisten ja sveitsiläisten tileillä oleva käyttämätön ostovoima pienenee saman verran kuin suomalaisten, italialaisten tai kreikkalaisten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu