Missä ne työpaikat luuraa …. ja niihin työpaikkoihin tekijät?

  1. Kun ns. tuottavat alat hakevat itselleen työvoimaa vaativiin ja hyvin palkattuihin töihin, sitä työvoimaa ei löydy.
  2. Kun ns. tuottamattomampiin töihin, eli sellaisiin töihin joista ei kovin paljon voi palkkaa maksaa, mutta vaatimuksetkaan eivät ole kovin suuret, niin sellaisiinkaan töihin ei löydy tekijöitä.
  3. Sellaisiin töihin joiden palkkaus olisi alle minimitason ei työntekijöitä edes haeta, koska lain mukaan tällaisia palkkoja ei saa maksaa, vaikka sellaisia töitä kyllä olisi.   Työt pitää teettää sellaisilla jotka kelpaisivat vaativampiinkin töihin, täydellä palkalla, tai työt jätetään vain teettämättä ja tekemättä.

Mistä tämä johtuu?

  1. Työvoimaa ei kertakaikkiaan ole, se työvoima joka on olemassa on jo töissä, eikä alalle löydy tarpeeksi sopivia koulutettavia.
  2. Tuottamattomampiin töihin ei löydy työvoimaa siksi että palkka katsotaan niin olemattomaksi ettei maksa vaivaa hakea kyseisiin töihin ja työtä tekemättä voi pärjätä melkein yhtä mukavasti.
  3. Yleinen periaate on se että työstä pitää maksaa niin iso palkka että sillä tulee toimeen.  Tämä johtaa siihen että sellaisia töitä ei edes tarjota tehtäväksi joista töistä maksettava palkka olisi vähemmän kuin millä voi tulla toimeen.  Tällaiselle työlle löytyisi kyllä tekijöitä, sellaisista jotka eivät pysty sellaisiin töihin joilla voi tulla toimeen, mutta tässä tilanteessa tällaiset ihmiset jäävät ilman työtä, kun sellaista työtä ei ole ollenkaan tarjoilla mitä he pystyisivät tekemään.

Jos yhteiskunnassa on pulaa sellaisesta työvoimasta joka on todella hyödyllistä ja jolle voi maksaa kunnon palkkaa, palkkaa  josta maksetaan kunnon veroa, niin sitä puutetta ei voi korvata muuten kuin kouluttamalla lisää väkeä, mikä sekään ei onnistu jos ei ole tarpeeksi koulutettavia, eli sellaisia jotka ovat sekä sopivia että halukkaita kouluttamaan itsensä näihin töihin.

Jos niihin vähemmän koulutusta vaativiin töihin ei saada väkeä, niin ne työt pitää teettää niillä jotka jotka kelpaisivat niihin parempiin ja tuottavampiin töihin, mikä pahentaa edelleen pulaa niistä vaativamman työn tekijöistä, koska niitä pitää käyttää myös niiden töiden tekemiseen missä selviäisi vähemmälläkin osaamisella.

Jos vähemmän taitoa vaativia töitä voitaisiin jakaa myös sellaisille jotka eivät ihan täyteen työpanokseen pysty, tämänkin  työvoiman käyttöön otto helpottaisi työvoimapulaa vaativilla aloilla, koska se vapauttaisi vaativiin tehtäviin kykeneviä niihin vaativiin tehtäviin.


Jos työvoiman tarve liittyy vativiin tehtäviin ja saatavilla oleva työvoima on sellaista joka ei vaativiin tehtäviin pysty, asia voitaisiin ratkaista niin että työ jaettaisiin uudestaan sillä tavalla että helpompia osia vaativista töistä jaettaisiin sellaisille jotka eivät niihin vaativiin töihin pysty ja nekin jotka eivät pysty sellaiseen työsuoritukseen jolla voi itsensä elättää otettaisiin töihin sillä tavalla että valtiovalta vastaisi siitä osasta heidän toimeentulostaan mitä he eivät pysty omalla työllään ansaitsemaan.  Tällä tavalla vapautettaisiin sellaisia työntekijöitä jostka pystyvät niihin vaativiin töihin sellaisista töistä jotka eivät ole niin kovin vaativia ja niin saataisiin työvoimapulaa vaativissa työsuorituksissa helpottumaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu