Mistä ne kaikki velkarahat oikein tulevat?

Esimerkiksi otan nyt vaikkapa tämän EU:n ottaman uuden yhteisvelan, jolla perustetaan tämä koronaelvytysrahasto, joka on 750 miljardia euroa ja  josta Suomen osuus on 6,5 miljardia.  Mistä se raha oikein tulee?

Sitä mistä rahat tulevat ei ole kerrottu muuta kuin että ne otetaan kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.  Ilmeisesti rahaa otetaan sieltä mistä saadaan ja mistä sitä halvimmalla saadaan.


Puolet elvytysrahastosta jaettavasta summasta on rahaa ja toiset puolet lainaa, jonka korko on kuitenkin suurempi kuin Suomen suoraan ottamien lainojen korot, niin että siitä osuudesta Suomelle ei ole mitään hyötyä.

Tämä lainapaketti hyödyttää sen sijaan suuresti niitä maita joiden taloudet ovat suuresti kärsineet pandemiasta, kuten tarkoitus onkin.  Kun EU:n talous saadaan elpymään, elpyy samalla myös Suomen talous,  kenties enemmän kuin niiden maiden talous joihin apu enemmän suuntautuu.  Tämä elvytys on siis Suomelle tärkeä muulla tavoin kuin suorina tukina Suomen taloudelle. Sama tilanne kuin Suomessa, on myös muissa kehittyneissä EU- maissa.


Mutta palataan siihen mistä se raha tulee. 

  • Kuka antaa omat rahansa EU:n elvytysrahastoon? 
  • Kenellä on niin paljon rahaa?
  • kuka uskoo että EU:n elvytysrahastossa raha on tuottavammin ja turvallisemmin sijoitettu, kuin muissa sijoituskohteissa?

Toki nämä EU:n elvytysrahastoon sijoitetut varat ovat liiketoimintaa kuten kaikki muukin liiketoiminta ja ne on vain pieni osa rahoittajien varallisuutta,  pieni osa suunnattomasta, valtavista, käsittämättömästä sijoituspotista, josta pieni osa on hajasijoitettu tähän elvytysrahastoon,  tai siis, sen rahoittamiseen.


Miksi nämä liikemiehet jotka sijoittavat ammatikseen rahaa, uskovat siihen että velkaiset valtiot maksavat kaikki korot ja kuoletukset aikanaan?

Eivät ne siihen uskokaan.   Liikemiehet uskovat että aikanaan keskuspankit tulevat velkaisten valtioiden avuksi ja vakauden säilyttämiseksi painavat rahaa, jolla sitten ostavat valtioiden velkapaperit pois markkinoilta.

Keskuspankit puolestaan eivät voi periä velkoja valtiolta siksi että se järkyttäisi yhteiskuntarauhaa ja suistaisi talouden pois raiteiltaan. 

Keskuspankkien pääasiallinen tehtävä on nimenomaan taloudellisen vakauden säilyttäminen. Velkojen periminen maksukyvyttömiltä valtioilta olisi keskuspankkien tehtävien ja tarkoituksen vastainen toimi.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu