Mistä säätövoimaa tuuli- ja aurinkovoimalle?

Nyt kun tuulivoimaa on Suomessa rakennettu paljon ja lisää rakennetaan ja aurinkovoimaa myös,  kyse ei ole enää uusiutuvan energian tuotantokyvystä vaan siitä miten sähköä saadaan silloin kun ei tuuli tuule, eikä aurinko paista.

Kun tuulee ja paistaa,  sähkövoimaa on tarjolla yllin-kyllin ja tällä pörssisähkösysteemillä se on halpaa,  melkein ilmaista, tai ilmaista, tai hinta voi olla jopa miinusmerkkinen,  kuten lainan korot olivat vielä jokin aikaa sitten.


Kun aurinko ei paista, eikä tuule,  ei sähköä tule tarpeeksi, se ei riitä kulutukseen,  mitä nyt vesivoimalaitokset pystyvät tuottamaan, jos altaissa on vettä ja mitä ydinvoimaloissa pystytään tuottamaan, mikäli ne ei ole remontissa ja mitä jäljellä olevilla hiilidioksidia ilmakehään syytävillä,  uusiutuvilla ja uusiutumattomilla hiilipolttoaineilla pystytään tuottamaan. 


Hiilen poltto aiheuttaa ilmaston lämpenemistä,  se antaa Putinille lisää rahaa pommittaa Ukrainaa ja tappaa ukrainalaisia.  Päästökauppa on kallista ja on vaikeata myydä eteenpäin tuotteita joiden tuottamisessa syntyy hiilijalanjälki.  Asiakkaat eivät halua hiilijalanjälkeä, asiakkaat haluavat vihreitä tuotteita.Mikä neuvoksi?   Ei se nyt niin vaikeaa ole,  ratkaisu on olemassa,  se pitää vain ottaa käyttöön.

Vesi on vanhin voitehista.  Ratkaisu on vesi.


Meillähän on nyt olemassa sitä halpaa pörssisähköä silloin kun tuulee ja paistaa.   Eikös vaan olekin?  Sen lisäksi meillä on vettä.   Siinä on ratkaisu.


Sillä halvalla tuuli- ja aurinkosähköllä,  jota tuotetaan yli oman tarpeen,  silloin kun tuulee ja paistaa, sillä voidaan tehdä sitä säätövoimaa.

Vesivoimaloiden ylävesialtaita voidaan kasvataa ja korottaa ja sinne sitten pumpataan sillä halvalla ylimääräisellä tuuli- ja aurinkosähköllä vettä jostain alempaa, silloin kun tuulee ja paistaa.  Se vesi lasketaan sitten vesiturbiinien läpi silloin kun ei tuule, eikä paista, silloin kun sähkö on kallista ja siitä saa hyvää hintaa.  Luulisi että kannattaa.

Jos nykyinen vesivoimalakapasiteetti ei riitä, sitä voi rakentaa lisää, minne vain, missä vain on sellaisia korkeita paikkoja vapaana  minne voi rakentaa altaan ja missä jossain alempana on vettä, järvi, joki, tai meri,  mistä voi pumpata vettä sinne ylä-altaaseen sillä halvalla tai ilmaisella tuulisähköllä.Eikä siinä vielä kaikki.  Sillä halvalla tai ilmaisella tuulisähköllä voi tehdä vedestä vetyä ja happea,  mikä on jo sinänsä valmista polttoainetta ja tarpeen muussakin käytössä, kuten vihreän teräksen valmistuksessa.


Vety voidaan sitäpaitsi jalostaa normaaleiksi fossiilisen polttoaineen tapaisiksi polttoaineiksi, nestemäisiksi tai kaasumaisiksi, jos niihin  lisätään ilmasta, tai fossiilisten poltosta syntyvää  savupiipuista puhdistimien avulla kerättyä happeen sidottua hiiltä.  Se on  vihreää polttoainetta, jonka käyttö ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. 

Tällä vihreällä  polttoaineella voidan korvata kaikki fossiiliset polttoaineet ja sitä voidaan käyttää energianlähteenä joko suoraan, tai pienin teknisin muutoksin, kaikissa nykytekniikalla varustetuissa kulkuneuvoissa,  autoissa, rekoissa, junissa, laivoissa, lentokoneissa ja työkoneissa, kuten traktoreissa ja metsätyökoneissa.

Nekin  jotka ovat jo ennättäneet hätäpäissään vaihtaa kulkupelinsä sähkökäyttöisiksi,  voivat palata takaisin diesel- ja bensakalustoon.


Tekniikka taitaa olla olemassa,  ehkä ei vielä ihan kunnossa,  pitää vain kehittää lisää prosessia.  Mitä kalliimmiksi fossiiliset polttoaineet tulevat, sitä edullisempaa on valmistaa fossiilittomia polttoaineita.  Se muutos voitaisiin siis tehdä jo ennenkuin ilmasto lämpiää, tai ennenkuin  fossiiliset on käytetty loppuun.

Kyse on lähinnä kannattavuudesta,  hommaan  ei oikein kannata lähteä niin kauan kuin fossiilisten käyttö on edullisempaa.  Fossiilisten käyttöön on tuotantolaitokset olemassa ja valmis pitkään hiottu tekniikka olemassa.  Uusiutuvien polttoaineiden tekemiseen ei ole vielä työkaluja, pitää ensin investoida rajusti ja tekniikkakin on vielä kehitysvaiheessa.


Tuo mitä yllä kerroin on nykyinen käsitykseni.  Siinä käsityksessä on todennäköisesti puutteita ja virheitä, koska en ole mikään asiantuntija ja käsitykseni on syntynyt muuta kautta kuin asiantuntemuksen kautta. Se on syntynyt siitä uutisoinnista jota asian tiimoilta on olemassa.

Jos siinä on jotain väärää, niin kertokaa se.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu