Mitä ne on ne vaalikeskustelun 9 miljardin leikkaukset(tai verot)?

Vaalikeskustelun pääteemaksi näyttää muodostuvan VM:n esittämä 9 miljardin sopeutus joka tapahtuisi kahden seuraavan vaalikauden aikana, siis kahdeksan vuoden aikana.

Mitä tämä merkitsee?  Ainakaan minä en ole saanut vielä mistään puheista selville sitäkään tarkoittaako tämä sitä että kahdeksana vuotena budjettia pienennetään runsaalla miljardilla vuotta kohti,  vaiko sitä että ensimmäisenä vuonna budjettia pienennetään yli miljardilla ja jokaisena seuraavana vuonna yli miljardilla enemmän, niin että kahdeksantena vuonna budjettia olisi sitten supistettu jo yhdeksällä miljardilla vuodessa, mikä olisi jo tuntuva supistus.


Itse asiassa sellainen miljardin supistus budjetissa ei kyllä ole vielä mitään, eikä se tunnu missään.

Kun valtion budjetti on nyt 83,5 miljardia,  yksi miljardi on siitä vain 1,2%,  eikä se vähennä otettavan velan määrää muuta kuin 10%.   Valtion ottama velka siis kasvaa lähes entiseen malliin tällaisilla leikkauksilla.

Jos säästöt, leikkaukset ja verot,  ovat kahdeksan vuoden kuluttua 9 miljardia vuodessa,  se toki pysäyttäisi velan ottamisen, mutta vasta silloin kahdeksan vuoden kuluttua.


Toki tällä nykyisellä inflaatiovauhdilla tämän päivän veloista ei olisi muutenkaan enää muuta kuin rippeet jäljellä kahden vaalikauden jälleen, ellei uutta lainaa otettaisi, mutta se on toinen juttu se ja uutta lainaahan toki otetaan vaikka tämä leikkauspolitiikka olisi tuon jälkimmäisen esittämäni vaihtoehdon mukaista.Mitä se sitten tarkoittaisi se 10 miljardin leikkaus, tai verojen nosto, meidän kunkin omassa taloudessa ja lompakossa?

Kun valtion velka on nykyisin 140 miljardia ja meidän jokaisen osuudeksi tästä velasta on laskettu 25 tuhatta,  niin sillä suhteella laskettuna 9 miljardin vuotuinen säästö (tai verotus) merkitsisi meidän kunkin osalta 1,6 tuhatta euroa vuodessa.  Se tekisi  134 euroa kuussa ja vajaat neljä euroa päivässä.


Se neljä euroa päivässä olisi siis meidän jokaisen uhraus kahdeksan vuoden jälkeen valtion budjetin tasapainottamiseksi silloin kahdeksan vuoden jälkeen. Ensimmäisenä vuonna tuo päivittäinen uhraus olisi vain 50 senttiä.


En kuitenkaan ymmärrä että valtiontaloutta voitaisiin tuolla viidenkymmenen sentin päiväuhrilla pelastaa, joten minun mielestäni pitäisi heti ensimmäisenä vuonna ottaa käyttöön se 9 miljardin säästö henkeä kohti, joko verotuksella tai leikkauksilla toteutettuna.


Toki tämä neljän euron leikkaus tai vero voisi vähentää myös kulutusta sen 9 miljardin edestä vuodessa, mutta toki nämä kulutustuotteet tuodaan pääasiassa ulkomailta, joten tämä kulutuksen väheneminen ei pienennä vastaavalla tavalla suomalaista tuotantoa, joka on suuntautunut pääasiassa vientiin.


Jos tästä yhdeksästä miljardista osa otetaan verotuksen kautta, verotuksen joka kohdistuu enemmän rikkaisiin kuin köyhiin,  voisi kuvitella että osa tästä rahasta ei ole suinkaan pois kulutuksesta, vaan se on pois sijoitustoiminnasta.  Kun sijoitustoiminnassa yleisenä trendinä on hajautus, eli kaikkia munia ei panna samaan koriin,  suurin osa sijoituksia lienee kansainvälisiä sijoituksia,  joten tämä sijoitusten määrän laskeminen ei koskisi pelkästään Suomeen tulevia investointeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu