Mitä se on se Putinismi?

Kansallismielisyyttähän se putinismi vain on.   Kansallismielisyyttä on monenlaista.  On olemassa  monia erilaisia kansallismielisyyden lajeja, kuten  esimerkiksi englantilaista, jenkkiläistä, ranskalaista, itävaltalaista, ruotsalaista, ukrainalaista ja suomalaista kansallismielisyyttä.  Tämä Putinismi on tietenkin venäläistä kansallismielisyyttä.


Koska venäläinen kansallismielisyys aukeaa suomalaiselle vaikeasti,  tai ainakin hitaasti,  tai ei ollenkaan, niin paras tapa suomalaiselle ymmärtää putinismia ja sitä millä tavalla venäläinen putinisti ajattelee,  on tutustuminen suomalaisen kansallismielisen ajatteluun. Sillä tavalla se putinismi aukeaa suomalaiselle kaikkein helpoiten.


Kansallismielinen ajattelu on toki kaikkialla ihan samanlaista, siihen liittyy voimakas kansallinen yhtenäisyyden tuntuma.  Muunmaalaisia,  vieraista kulttuureista tulleita tai vieraita kieliä puhuvia karsastetaan ja heitä pidetään epäilyttävinä.  Erityisen epäilyttäviä ovat tietenkin sellaiset oman maan kansalaiset jotka eivät ole kansallismielisiä.

Kansallismielisen  ajattelun ytimenä kaikkialla, kaikissa maissa, voidaan pitää  Donald Trumpin mottoa,  “oma maa ensin”.  Tämä motto on pyhä kaikille kansallismielisille, niin putinisteille,  trumpisteille, brexitisteille, Le Peniläisille, kuin ruotsidemokraateille ja Suomen persuille.  

Aate yhdistää kaikkia kansallismielisiä,  vaikka jokaisella onkin oma kotimaansa, jonka kansallismieliset asettavat aina etusijalle.


Aate ei kuitenkaan yhdistä kansallismielisiä enää sen jälkeen kun aatetta pannaan käytäntöön.  Siinä vaiheessa eri maissa kansallismielisten aatteet menevät ristiin ja silloin syttyy sota.

Nyt vallitsee Euroopassa sota kahden kansallismielisen maan välillä.  Vaikka niistä tällä hetkellä toinen hyökkää ja toinen puolustaa, molemmat toimivat “oma maa ensin”  ajattelun voimalla.    Vaikka tilanne on nyt muuttumassa sellaiseksi että puolustajasta on tulossa hyökkääjä ja hyökkääjä joutuu puolustautumaan, edelleen kaikki tapahtuu kansallisten etujen puolustamisen nimissä,  molempien osapuolten osalta.


Tosiasia kuitenkin on  ettei Ukrainan sodassa kyseessä ole mikään kahden osapuolen sota,  osapuolia ovat myös kaikki ne maat jotka tukevat sodassa jompaakumpaa osapuolta. 

Ukrainan sota ei ole yhdenkään sodan osapuolen  “oma kansallinen etu”, koska sodassa sellaista ei ole, vaan sodassa kyse on aina vain toisen osapuolen kansallisen edun vastaisesta toiminnasta. Putinistit puolustivat sodan aloittamista Venäjän kansallisella edulla ja se sama peruste on tietenkin myös Ukrainalla, kun se puolustaa maataan.


Kaikilla niillä sodan osapuolilla jotka tukevat Ukrainaa puolustautumaan on mielessään vain oma kansallinen etunsa, he pelkäävät Venäjää ja Venäjän vahvistumista voitollisen sodan seurauksena. Kansallisen edun mukaista on estää Venäjän vahvistuminen.  Sota sen sijaan ei ole minkään osapuolen kansallinen etu, kaikkein vähiten hyökkääjän, eli Venäjän kansallinen etu, se on vain sairas kansallismielinen unelma. 

Sitä se siis on se putinismi, se on sairas kansallismielinen unelma, kansallisena etuna pidetään vääriä asioita, kuten aluelaajennuksia, tai muiden maiden alistamista.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu