Mitä tehdä kun vienti sakkaa?

Jos kysyntä maailmalla hiipuu niin vienti sakkaa, sille ei paljon mitään voi.  Suomessa tehdyt tavarat eivät käy ulkomailla kaupaksi, ei ainakaan entisillä hinnoilla.  Jos vientihintoja alennetaan, niin sekään ei auta, koska kilpailijoilla on sama tilanne ja nekin alentavat vientihintojaan,  silti hintoja pitää alentaa, koska muussa tapauksessa markkinat eivät vain sakkaa, vaan menevät kokonaan kiinni.

Edessä siis on tilanne jossa vienti sakkaa tai loppuu.  Siitä ei välittömämä seurauksena ole tuonnin loppuminen, koska ihmisillä jotka lomautetaan tai irtisanotaan vientiteollisuudesta on edelleen sosiaalisten tulonsiirtojen kautta varaa ostaa ulkomailta tuotuja kulutustarvikketa.  

Kun vienti sakkaa, niin tuonti ei sakkaa heti, vaan vasta viiveellä.  Suomeen tuodaan siis edelleen uusinta tekniikkaa edustavia kulutustarvikkeita, parempia kännyköitä, tietokoneita, sähkö- ja hybridiautoja,  ym., vaikka Suomessa valmistetut hissit, mosturit, metsätyökoneet, paperikoneet, kaivostyökalut jne. eivät käy maailmalla enää kaupaksi.

Seurauksena tulee olemaan valtava kauppataseen vajaus, viennin ja tuonnin välinen ero, jota ei pitäisi korvata velalla.  Toisaalta investoinnit kotimaiseen kulutustarviketuotantoon ei ehkä ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa, eli viisasta, koska tämäkin kriisi, kuten muutkin kriisit, menee joskus ohi, eikä Suomessa pitkällä tähtäimellä ole kannattavaa keskittyä kulutustarvikkeiden tuotantoon, vaan investointitarvikkeiden tuotantoon, kuten tähänkin asti.

Ongelmana tässä tuotannon yksipuolisuudessa tosin on siinä että Suomi elää jatkuvasti jälkisuhdanteessa, eli Suomessa lamat alkavat vasta sitten kuin ne ovat muualla jo loppuvaiheessa ja loppuvat vasta sitten kun muualla eletään jo noususuhdannetta, mutta onko sillä mitään väliä, vai onko siitä jopa jotain etua että Suomessa lamat ajoittuvat eri aikoihin kuin muualla maailmassa. Se ainakin mahdollistaa sen että Suomessa lamat ovat selkeämmin ennustettavissa ja niihin osataan varautua ja valmistautua, jos niin halutaan.

Jokatapauksessa, Suomi on tällä hetkellä vasta laskeutumassa lamaan. Siitä pitäisi olla ainakin jotain apua että tiedetään laman syvyys muualla, joten pitäisi olla mahdollista ennakoida tulevan laman syvyys Suomessa.  Osataanko  lamaan valmistautua, vaikka tiedetään että se tulee, on toinen juttu.

Laman aiheuttamia konkursseja ja irtisanomisia voitaisiin ainakin vähentää jos osattaisiin tehdä sopivissa ajankohdissa sellaisia joustoja työmarkkinoilla jotka mahdollistaisivat tarvittavat alennusmyynnit ulkomaan markkinoilla, jotta kaikkia asiakassuhteita ei laman aikana menetettäisi, eikä niitä tarvitsisi laman jälkeen uudelleen solmia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu