Mitä voisi päätellä hallituksen budjettiesityksestä?
Mitä voisi päätellä hallituksen budjettiesityksestä, joka on 10 miljardia miinuksen puolella ja odotettavissa on ettei velanotto vähene seuraavien vuosien aikana.
Mikäli tämä hallitus jatkaa, hallitus tulee tämän vaalikauden aikana tekemään meille suomalaisille lisää velkaa 40 miljardia, yli seitsemän tonnia per lurjus, vauvasta vaariin. Vajaat 2 tonnia vuodessa, puolitoista sataa kuussa ja viitisen euroa päivässä. Näin siis seuraavien neljän vuoden aikana.
Kun tämän hallituksen edustajat oppositiossa ja vaalikampanjassaan ankarasti ja armotta syyttivät edellistä hallitusta velanotosta, joka tapahtui koronan takia, niin nyt ne samat syyttäjät syyllistyvät samaan syntiin, yhtä suureen syntiin, vaikka ei olekaan koronaa mitä syyttää kaikesta.
Mitä tämä hallitus siis voi velanotostaan syyttää? No, tietenkin edellistä hallitusta, vaikka ei sekään velanottoa aloittanut, vaan ne sitä edelliset porvarihallitukset ovat moninkertaisesti syyllisempiä kaikkeen siihen velkaan mitä on otettu kuin mitä se edellinen punavihreä hallitus.
Mutta eihän ne hallituksen ministerit näitä budjetteja oikeasti laadi, kyllä sen tekevät ne VM:n virkamiehet. Ne tekivät tänäkin kesänä sitä budjettia sillä aikaa kun valtiovarainministeri, Riikka Purra, oli joko mattopyykillä, tai selitteli medialle vanhoja rasistisia puheitaan.
Koska budjetti on virkamiesten laatima, eikä minkään populistisen politikon, joka ei budjetin tekemisestä mitään ymmärrä, voimme olla aika luottavaisin mielin. Jos se olisi Purran laatima budjetti, luottamukseen ei olisi aihetta.
Kyllä kaikki vielä järjestyy.
Jos muu ei auta, pitää varmaan säätää erillinen velkavero, 5 euroa päivässä per lurjus, jokaiselle suomalaiselle, vauvasta vaariin. Niiden puolesta jotka eivät sitä viittä euroa pysty maksamaan, kuten vauvat, me muut, me maksukykyisemmät joutuisimme sitten maksamaan heidänkin edestään, siis enemmän kuin sen viisi euroa päivässä.
Mutta ei hätää, ei sitä velkaveroa varmaan tarvita. Jos se vero tarvittaisiin, niin kyllä se sitten toteutettaisiin, tosin jossain muussa muodossa varmaan. Tilanne ei siis ole niin vakava. Hallitus voi jopa toteuttaa vaalilupauksensa verohelpotuksista, vaikka oikeasti veroja pitäisi nostaa. Tilanne ei siis voi olla vakava, vaan se on ihan iisi ja helppo.
”Mitä voisi päätellä hallituksen budjettiesityksestä, joka on 10 miljardia miinuksen puolella ja odotettavissa on ettei velanotto vähene seuraavien vuosien aikana.”
Sen että erityisesti Marinin hallituksen velat ja kohonneet korot lankeavat maksuun. Velanotto tulee pysymään useita vuosia korkealla tasolla.
Mutta jonkun on sopeuttaminen ja rakenteelliset muutokset aloitettava. Tietysti opposition ja ay-liikkeen kuoro huutaa kilvan ”väärä tapa sammuttaa”.
Kuitenkin tiedämme että ruori vasemmiston käsissä tarkoittaisi, että mitään oikeaa tapaa ei olisikaan.
Ja mihin se taas ajan mittaan johtaisi, tiedetään myös.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen että erityisesti Marinin hallituksen velat ja kohonneet korot lankeavat maksuun.”
Entäs ne Vanhasen, Kataisen ja Stubin hallitusten tekemät velat? 🙂
Näissä puheissa joiden mukaan juuri Marinin hallituksen koronan nujertamiseksi ottamat velat, joka olivat kaikkien eduskuntapuolueiden hyväksymää velanottoa, olisivat kaiken pahan alku ja juuri ja että juuri Marinin hallinnon velanotto pakottaa myös nykyhallituksen ottamaan velkaa, ei ole mitään järkeä. Se on vain jotain houretta.
Jos Marinin hallituksen olisi pitänyt leikata enemmän, miksi ihmeessä tämä hallitus ei sitten leikkaa enemmän? Miksi Vanhasen, Kataisen ja Stubin hallitukset eivät leikanneet enemmän?
Ei tämä ongelma muutu miksikään toisia syyttelemällä.
Jos ei kerran menoja voi leikata, paitsi kaikkein köyhimmiltä ja rikkaille pitää jakaa verohelpotuksia, niin näin siinä sitten käy. Velanotto senkun vain lisääntyy ja konkurssi uhkaa.
Riikka Purran analyysi, jonka mukaan ollaan menossa kohti parempaa ja että suunta on oikea, on aivan todellisuudenvastainen. Asiat on päin helvettiä ja ollaan menossa kohti kuilun reunaa, kiihtyvää vauhtia.
Mitään toivoa ei ole, koska suomalaisia työttömiä ei saada töihin potkimalla niitä perseelle, eivätkä he ole sellaista työvoimaa mitä tarvittaisiin. Tarvittaisiin ulkomailta apuja työvoimapulaan ja sassiin, mutta persut hallituksessa on laittaneet rajat kiinni ulkomaiselta työvoimalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Veikkaanpa että hallituksen budjettiesityksen taustalta löytyvät virkamiehet, jotka ovat relistisesti lukuihin päätyneet.”
Tämä on hyvin todenäköistä minunkin mielestäni. Näin on luultavasti tapahtunut myös edellisen hallituksen aikana ja sitä edellisten hallitusten aikana.
Virkamiehillä todennäköisesti on realistinen näkemys siitä mitä seuraa velanotosta ja mitä seuraa leikkauksista ja osaavat valita parhaan toimintalinjan. Hallitukset, jos haluavat toimia vastuullisesti, seuraavat virkamiesten ohjeistusta, eivätkä lähde sooloilemaan vastoin virkamieskunnan esityksiä, vaikka heillä valtuudet siihen olisivatkin.
Seitsemän tonnia neljässä vuodessa, vajaat kaksi tonnia vuodessa, puolitoista sataa kuussa ja vitonen päivässä ei olisi niin kamala summa kansalaisille säästää, monet tekevät sellaisia osamaksusopimuksia kevyin perustein, missä sitoutuvat paljonkin suureempiin maksuihin.
Ei siis olisi mahdoton juttu verottaa kansalaisia ja olla ottamatta velkaa, mutta kaipa sen virkamiehet paremmin tietää mikä on parasta.
Hallituksen lupaamat verohelpotukset, joita virkailijat eivät ole tietenkään suositelleet, eivät loppujen lopuksi ole muuta kuin nimellisiä, ei niillä ole käytännössä mitään merkitystä sen kummemmin velanoton lisäyksen, kun ihmisten työhalujen parantamisen suhteenkaan, mutta pitäähän hallituspuolueiden jotenkin yrittää näyttää että hövleistä vaalilupauksista pidetään kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä voisi päätellä hallituksen budjettiesityksestä?”
Tarkalleen ottaen kyse on VVM:n budjettiehdotuksesta.
Tätä budjettiehdotusta käytetään pohjana ministeriöiden välisissä neuvotteluissa.
Ehdotus ensi vuoden talousarvioksi julkaistaan kokonaisuudessaan maanantaina.
Purra totesi aikatauluista seuraavasti: ministeriön ehdotus julki maanantaina, ministeriöiden neuvottelut 5.-6.9., hallituksen budjettiriihi 19.-20.9., valtioneuvoston istunnossa käsittely 9.10.
Ilmoita asiaton viesti
”Tarkalleen ottaen kyse on VVM:n budjettiehdotuksesta.”
Mitä muutoksia sinä haluaisit tehdä tähän budjettiehdotukseen?
Enemmän veronpalautuksia suurituloisille?
Enemmän kyykytystä köyhille?
Vähemmän lisävelan ottoa?
Vaikka hallituspuolueet olivat oppositiossa ollessaan yksimielisiä siitä että velanotto johtui ainoastaan vihervasemmistolaisten holtittomasta taloudenpidosta, he eivät nyt itse, kun kansa on antanut heille vallan korjata asioita, tee mitään velanoton pienentämiseksi, eikä muutenkaan mitään valtiontalouden parantamiseksi.
Miksi?
Siksi ettei vaihtoehtoja ilmeisesti ole nyt olemassa.
Kokoomuksen tärkein vetonaula vaalivoiton saavuttamiseksi sentään saavutetaan, kun köyhiä kyykytetään leikkauksilla ja rikkaita palkitaan veroja alentamalla. Tämä olikin varmasti tärkein asia kokoomukselle. Se valanoton vähentäminen oli vain jotain vaalipropagandaa.
Persuille tärkein asia ei myöskään ollut velanoton vähentäminen, vaan Suomen talouden kehittymisen estäminen, estämällä työperäisten maahanmuuttajien maahan tulo ja samalla teollisuuden mahdollisuudet toimia ja laajentua ja pelalstaa maan talous pitkällä tähtäimellä.
Sillä kyllä se niin on että elinkeinoelämä ja teollisuus on tämän maan hyvinvoinnin moottori. Hallitus ei voi omilla toimillaan taloutta pelastaa muuten kuin antamalla yritysten kasvattaa toimintaansa. Sen toiminnan kasvattamisen este on nyt vakava työvoimapula. Ilman työvoimaa teollisuustuotanto ei voi kasvaa eikä edes toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainvaliokunnan eri jaostot käsittelevät kaikki tulo- ja menoarvioon liittyvät asiat.
Prosessi on monipolvinen ja perusteellisuutensa vuoksi myös hidas.
Eduskunta sitten aikanaan keskustelee talousarviosta ja päättää vuoden 2024 budjetista.
Aikaa tähän käsittelyyn kuluu eduskunnassa vuosittain keskimäärin kolme kuukautta.
P.S. Eduskunnan omilta sivuilta täällä netissä löytyy hyviä tietopaketteja joiden avulla voi opetella esimerkiksi vuotuiseen tulo- ja menoarvioon liittyviä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
”täällä netissä löytyy hyviä tietopaketteja joiden avulla voi opetella esimerkiksi vuotuiseen tulo- ja menoarvioon liittyviä asioita.”
Onneksi en minä ainakaan tarvitse niitä tietoja, eikä tarvitse Riitta Purrakaan. Joidenkin talousmiesten pitää tietenkin yrittää tarkistaa VM:n laskelmat, jos osaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kun blogisti näistä asioista alvariinsa kirjoittelee niin olisi suotavaa että faktat olisivat hallinnassa.
Asiatietojen hallinta antaisi uskottavamman pohjan blogistin pohdinnoille.
Sinänsä pelkkä vapaa tajunnanvirtakin on ajoittain viihdyttävää luettavaa mutta ei tietenkään vakavasti otettavaa mielipiteen ilmaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tässä sopivasti faktoja, eikä tässä hommassa, budjetissa siis, tarvita aivan sentin tarkkuuksia.
Tämä Riikkan budjetti on isompi kuin mitä Annikan ja budjettivaje vain hiukkasen pienempi kuin Annikan budjetivaje.
Nyt ei ole Riikkalla enää koronaa kiusana, mutta erikoisoperaatio on.
Riikka on pienentänyt ns. mamumenoja ja kehitysapuja huomattavasti ja köyhiä kyykytetään kovasti, mutta silti Riikkan budjetti on lähes yhtä alijäämäinen kuin Annikan budjetti.
Mitä muita faktoja tässä tarvitaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on valtiovarainministerin budjettiehdotus.
Budjetista päättää eduskunta joulukuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko että budjettiin tulee muutoksia?
Minä vähän epäilen että leikkauksia ei tule aivan niin paljon ja että budjettiin keksitään lisäyksiä menopuolelle. Budjettivaje siis kasvaa.
Tietenkin itse toivoisin että kävisi juuri päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti