Miten ranskalaisille käy  tulevien  vaalien seurauksena olevassa  populistisessa vallankumouksessa?

Ranskan vaalin tuleva voittaja, kansallinen liittoutuma,  kritisoi maahanmuuttoa ja Ranskan velkaantumiskehitystä, samalla kun se lupaa ranskalaisille  veronalennuksia.  Enää ei, Englannin brexit- kokemusten jälkeen, luvata Ranskan irrottamista EU:sta, mikä lupaus oli taannoin populistien suurin vaalivaltti Englannissa.  Se oli silloin pahimman brexit- kiihkon  aikaan, kun Boris Johnsonkin  oli Englannissa  vielä pop.

Toki Boris osasi myös kritisoida maahanmuuttoa, luvata veronalennuksia, luvata lopettaa velaksi eläminen Englannissa ja mm. poistaa Englannin terveydenhuollon ongelmat niillä rahoilla joita Englanti ennen brexitiä maksoi jäsenmaksuina EU:lle.


Englannissa Boriksen ja muiden populistien lupaukset eivät siis ole käyneet toteen, vaikka populisteilla ja populismilla olikin siellä kansan ehdoton tuki ja mandaatti hallita yksinoikeudella.

Nyt, kun populistiset toiveet ja lupaukset eivät ole toteutuneet,  kansa on kääntämässä näille Englannin populisteille selkänsä, vaaleissa on brexitisteille tulossa todellinen selkäsauna. 

Tilanne on Suomessa vähän sama kuin Englannissa. Populistit lupasivat täällä Suomessakin samantapaisia asioita, mutta populismin valtaantulo ei tuonut tullessaan sovittuja asioita. Populistit pettivät  ja populismi petti kannattajansa ja  kansa kääntää sille nyt selkäänsä meillä, aivan kuten Englannissakin.


Ranskassa ollaan nyt siis kulkemassa samaa polkua kuin mitä Englannissa kuljettiin ja mitä Suomessakin kuljetaan, vaikka Ranskassa ollaankin vasta lähtökuopissa.

Ranskassakin kansa on nyt päättämässä kokeilla että pitävätkö populistien puheet paikkansa.  Siellä niihin lupauksiin siis vielä uskotaan.  Englannissa usko on kuollut ja Suomessakin hiipumassa,  kun populistit eivät pystyneetkään lunastamaan lupauksiaan, kun puheet eivät pitäneet paikkaansa.

Katukuvassa on edelleen, kuten ennenkin persumielisille esteettisiä haittatekijöitä, niin Suomessa kuin Englannissakin.  Valtio velkaantuu kuten ennenkin, eikä verojen alennuksetkaan tulleet Suomessa muiden kuin rikkaiden osaksi ja niiden rikkaiden veronalennusten kustannukset nipistetään kaikkein köyhimpien ja kurjimpien kansalaisten elämän turvaamiseen  tarkoitetuista tulonsiirroista.

Valtio ottaa velkaa, kuten ennenkin, niin Suomessa kuin Englannissakin.  Terveydenhoitoonkaan ei Englannissa saatu aikaan mitään sovittuja uudistuksia, brexitistä huolimatta. Niille rahoille joita EU- jäsenmaksuina säästettiin, tulikin jotain muuta käyttöä. Suomessakin kansalaisten terveydenhuolto on menossa nyt huonompaan suuntaan.

Englannissa taisi käydä niin että kun edellinen pääministeri  alkoi lunastaa vaalilupauksia verojen alennuksista, elinkeinoelämä reagoi voimakkaasti ja siellä alkoi tulemaan päälle joku kummallinen ja hirveä taloudellinen kriisi.  Se  pääministeri pantiinkin sitten  nopeasti pihalle ja tilalle tuli hätiin tämä nykyinen Sunak,  joka perui sitten hulluimmat ja hassuimmat populistiset toimet ja se piti brittien nenän vedenpinnan yläpuolella taloudellisessa mielessä, mutta sekään ei pelasta nyt Englannin populismia, mihin kansalaiset eivät siellä enää usko.

Samalla tavalla usko populismiin näyttää olevan katoamassa myös Suomessa, mutta Suomessa vaaleihin on vielä pitkä matka ja kaikenlaista voi tapahtua ennen vaaleja, sekä Suomessa, että maailmalla, sellaista mikä vaikuttaa suomalaisten populismiin uskovien mielipiteisiin.


Mitä sitten Englannissa tulee tapahtumaan kun populismi siellä tekee kuolemaa? No,  ei tietenkään mitään sen kummempaa.  Elämä jatkuu kuten ennenkin, ei vain ole niitä populistisia haavekuvia enää.  Sama juttu Suomessa.  Populistien valtaan nousu ei täällä Suomessakaan tuonut mitään merkittäviä muutoksia ihmisten elämään,  elämä sujuu täälläkin realiteettien, ei populististen haaveiden puitteissa ja niin tulee tapahtumaan myös jatkossa, sitten kun populismin hurma on meilläkin laantumut.


Mitä Ranskassa sitten tapahtuu, nyt kun siellä vuorostaan populismi on vihdoin pääsemässä niskan päälle?  No, ei mitään sen kummempaa.  Ensin on toivo ja innostus sitten innostuksen laimennus ja lopulta toivon menetys ja  pettymys, aivan kuten Englannissa ja Suomessakin on käynyt..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu