Miten Suomessa ja muissa demokratioissa voi saada poliittista valtaa

Veronalennusten lupaaminen on varma ja helppo keino jolla valtaa demokraattisessa järjestelmässä kannattaa tavoitella.  

Veronalennusten toteuttaminen ei ole yhtä helppoa, se vaatii joko leikkauksia, eli kansalaisille aiemmin annettujen etuuksien karsimista, tai lisävelan ottamista.

Silti, vaikka veronalennusten lupaajat usein joutuvat perumaan lupauksensa, tai ne joutuvat tekemään äärimmäisen epäsuosittuja leikkauksia valtion menoihin, valtaa kannattaa nähtävästi edelleen tavoitella veronalennuksia lupaamalla.


Toinen hyvä keino vallan tavoittelemiseksi on kansalliseen itsekkyyteen vetoaminen,  ”oma maa ensin” politiikan korostaminen.  Luvataan lopettaa kehitysapu, luvataan lopettaa humanitaarinen maahanmuutto, eli lopettaa turvapaikkojen myöntäminen, luvataan heikentää turvapaikanhakijoiden olosuhteita maassa, jotta he muuttaisivat mieluummin muualle kuin jäävät maahan. 

Tämä menetelmä toimii vain osittain, koska meitä ihmisiä on moneksi, toiset haluavat auttaa lähimmäisiään, toiset taas eivät piittaa muista kuin itsestään ja kaikilla meillä on oikeus äänestyksessä ilmaista oma mielipiteensä.


Kolmas hyvä keino on lupaus kasvattaa työllisyyttä,  se konsti toimii, vaikka valtiovallan kyky vaikuttaa työllisyyteen on erittäin rajallinen. 

Työllisyyden kehitys riippuu globaalin talouden suhdanteista, eli kysynnästä, ja suomalaisen työn ja tavaran kilpailukyvystä. 

Globaalin talouden suhdanteisiin ei voida Suomesta käsin vaikuttaa ja suomalaisen työn ja tavaran kilpailukyky maailmalla riippuu pitkälti  palkkaliukumista, joita esiintyy sitä enemmän mitä parempi työllisyys, eli mitä vähennän työvoimaa on tarjolla, sekä työmarkkinajärjestöjen  palkkaneuvotteluista, joihin hallitus ei nykyisin halua puuttua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu