Miten Suomi pystyy parhaiten huolehtimaan vähäosaisistaan, joita huoltosuhteen heikentyessä uhkaa nyt heitteille jättäminen.

Kaikki puolueet haluavat tietenkin kertoa vähäosaisille että ne haluavat pitää heistä huolta, mutta keinot ovat yleensä hokkus-pokkus tasoa ja käytännön lupauksetkin ovat otsikon tavoitteisiin nähden ristiriitaiset.  Yleinen vaalilupaus on veronalennukset rikkaille, keskituloisille, tai köyhille,  tai kaikille.  

Millä rahoilla niitten köyhien elämää sitten helpotetaan jos rikkaiden rahat käytetään rikkaiden huvituksiin, keskituloisten rahat keskituloisten huvituksiin,  eikä köyhillä itsellään ole rahaa maksaa siitä että heidän omaa köyhyyttään helpotetaan.  Minne ne rahat menevät ellei niitä kerätä valtion toimesta veroina köyhien auttamiseksi?   Huvituksiin ne menevät ja hulppeaan rikkaan elämään.


Minä olen sitä mieltä että köyhät voivat  Suomessa jo nyt riittävän hyvin ja rikkaat aivan liian hyvin,  niin ettei veroja tarvitse alentaa eikä valtion tarvitse lisätä kansalaisille ilmaispalveluja jotka maksetaan verovaroista. Valtion kassa sen sijaan on tyhjä ja valtio joutuu rahoittamaan toimintaansa, ei ainoastaan köyhien auttamista, vaan kaikkea muutakin toimintaansa velaksi.  


Verotusta pitäisi siis nostaa ja menoja pitäisi leikata,  mutta poliitikot lupaavat vain verohelpotuksia, jotkut köyhille, jotkut keskituloisille ja jotkut rikkaille.  Useimmat puolueet lupaavat verohelpotuksia vähän kaikille, yksikään puolue ei esitä veronkiristyksiä, mikä olisi vastuullinen lupaus.

Monet puolueet puhuvat menojen leikkauksista, mutta eivät osaa tai uskalla nimetä yhtään konkreettista leikkauskohdetta, vaan puhuvat abstraktilla tasolla ylimääräisten menojen karsimisesta, nimeämättä yhtäkään ylimääräistä menoa, tai nimeämällä karsinnan kohteiksi asioita joiden merkitystä äänestäjät eivät ymmärrä ja uskovat niiden olevan turhia menoja, vaikka itse asiassa niiden menojen karsimisesta on enemmän haittaa tai hyötyä, tai sitten nimetään menoja jotka ovat kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä, kuten pääministerin palkkaukseen kuuluva aamiaisetu.  Itse asiassa pääministerin palkkausta tulisi parantaa, jotta pääministerin  paikka olisi houkuttelevampi tulevaisuudessa myös päteville henkilöille.    


Jos valtion menoja ei voi karsia, eikä verotusta nostaa, mitä sitten voitaisiin tehdä?

Paras tapa parantaa valtion taloutta ja samalla köyhän asemaa olisi siirtää verotusta yrityksiltä palkansaajille ja kuluttajille.

Yritysverotusta ja kaikkia yritysten taloudellista toimintaa vaikeuttavia lakeja ja säädöksiä pitäisi höllentää, jotta yritykset menestyisivät paremmin.  Valtiolta näin perimättä jäävät verot, eli se budjettialijäämä joka tulee yritysveron kevennyksestä  pitäisi laittaa ihmisten maksettaviksi, etupäässä varakkaiden, koska heillä sitä ylimääräistä rahaa on.

Jos yritysten toimintaedellyksiä näin parannetaan, se parantaa niiden kykyä palkata erityisesti isopalkkaisia osaajia ja asiantuntijoita ja ne voivat myös maksaa heille parempaa palkkaa,  joka palkankorotus näin korvaisi  isompipalkkaisten osaajien uhrauksia verojen suhteen.  Tulee myös töitä lisää matalapalkka-aloille ja suomalaiset työllistyvät.

Uudet työpaikat ja korkeammat palkat palkkahaitarin yläpäässä houkuttelevat Suomeen korkeapalkkaisia asiantuntijoita ulkomailta ja myös matalapalkkaisia työntekijöitä virtaa maahan täyttämään auki olevia halpatyöpaikkoja,  Huoltosuhde paranee ja Suomi selviää.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu