Muuten olen sitä mieltä että talebanit pitäisi ….. pysäyttää.

En sano että ihmisiä pitäisi järjestelmällisesti hävittää,  mutta sellaiset järjestöt kuten ISIS ja Taleban pitäisi joka tapauksessa pitää kurissa ja estää niiden nousu hallitsemaan alueita, joita ne voivat pitää terrorismin tukikohtina ja joissa ne voivat hallita mielin määrin, miten haluavat,  pelolla, terrorilla ja propagandalla.

Isis saatiin pois hallitsemiltaan alueilta, mutta sitä eivät tehneet suurvallat, eivätkä pienvallat, vaan toimeen tarttui kansallinen vähemmistö, kurdit, joilla ei itsellään ole omaa valtiota.

Afganistanissa maailman ylivoimaisesti vahvin sotilasmahti,  muiden sotilasmahtien ja mm. Suomen avustamana,  ei pärjännyt talebaneille,  heitti pyyhkeen kehään ja jätti Afganistanin oman onnensa nojaan.   Onnesta tosin ei voi puhua, vaan suuresta epäonnesta, joka johtuu talebani- projektin epäonnistumisesta.


Vaikka talebanien kukistamisopetaatio onkin epäonnistunut pahasti, on silti suuri virhe vetää joukot pois Afganistanista,  ellei se ole vale-operaatio, jolla talebaanit saadaan tulemaan esiin luolistaan ja muuttumaan kenties voitonvarmoiksi ja varomattomiksi, jolloin heidät on helpompi paikallistaa ja tuhota.

Vaikka olenkin rauhan mies, enkä usko väkivaltaan, on olemassa asioita joista ilman väkivaltaa ei selvitä ja luulen melkein että ääri-islamilaisuus on sellainen asia josta ilman väkivaltaa ei voi selvitä. Talebaneista, kuten isisistä, ei vain selviä ilman väkivaltaa,  eikä niiden kanssa voi rauhanomaisesti pärjätä.  Siksi USA:n  vetäytyminen Afganistanista, ellei se ole väliaikainen operaatio, on suuri virhe. 

Kurdit päihittivät Isisin, mutta USA ei voi asemahdillaan voittaa Talebaneja.  Se on kurdeille suiri kunnia,  mutta jenkeille suuri häpeä, eikä USA:ta voi pitää luotettavana liittolaisena jos se tästä sodasta näin luopuu ja vetäytyy.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu