Oikeistopopulistit ottavat politiikan tosissaan

Ensin Trumpin kannattajat eivät suostuneet nielemään vaalitappiotaan ja nyt Brasiliassa tilanne näyttää samalta.  


Missä muualla maailmassa on oikeistopopulistisia hallituksia, joita uhkaa vaalitappio?  Mieleen tulee ainakin Brexit-Englanti, jossa brexitistien kannatus ei ole enää samalla tasolla kuin pahimman brexit-kiiman  aikana.  


Myös Puolassa, Unkarissa ja Italiassa on tällä hetkellä oikeistopopulistihallitukset,  mutta niissä maissa ei nyt ole kovin vahvaa sisäistä oppositiota.  Kaikki ne maat on kuitenkin vahvasti oppositiossa EU:ta vastaan, vaikka ovat EU-maita ja EU:sta  taloutensa osalta riippuvaisia. 

Näiden maiden EU-vastaisuus johtunee siitä että EU:ssa valtaa eivät käytä oikeistopopulistit.  Toisaalta, jos EU:ta hallitsisivat, oikeistopopulistit, mitään EU:ta ei varmaan olisi olemassakaan, eikä EU:n taloudellista yhteistyötä.  Eurooppa olisi täynnä pieniä sirpalevaltioita, alttiina oikeistopopulistisen Venäjän hyökkäilyille.  


Vaikka EU:n hallinnossa on mukana myös oikeistopopulisteja,  mm.  Suomen kaksi persumeppiä, heitä on siellä EU:ssa vähemmistö.  Asioista päätetään EU:ssa siis vielä normaalilla tavalla, eikä tämä normaali sovellu niille oikeistopopulisteille, jotka hallitsevat Puolaa, Unkaria ja italiaa.

Englannissa brexitistit ovatkin jo irroittaneet maan EU:n vaikutuspiiristä, mutta maassa menee sen johdosta taludellisesti entistä huonommin,  mistä syystä brexitistit eivät ole enää Englannissa enemmistössä ja vallanvaihdos on tulossa seuraavien vaalien yhteydessä,  mikäli vallassa olevat brexitistit päätyisivät siellä joskus vaalit pitämään.

Jos Englannissa vaalit pidettäisiin ja brexitistit kärsisivät siellä tappion,  kuten ennustetaan ja kuten Jenkkilässä ja Brasiliassa on käynyt,  siitä olisi varmaan Lontoossa seurauksena samanlaiset mellakat kuin mitä Brasiliassa ja Jenkkilässäkin on nähty ja tapahtunut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu