Oliko Sulo Wilen persu?

https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/luulin-etta-en-tunne-yhtaan-kokoomuslaista-joka-menisi-sankyyn-perussuomalaisten-kanssa-sanoo-neil-hardwick/?shared=1265403-5b5d02bc-500

Minun muistaakseni “Tankki Täyteen” sarja oli kyllä varsin epäpoliittinen ja pelkästään viihteellinen ohjelma ja se oli minun mielestäni myös sikäli epäsuomalainen että siihen oli tuotu tyypilliset brittiviihteen elementit siihen aikaan moderniin suomalaiskansalliseen ympäristöön. 

Se Wilenin ”suomalaiskansallinen” ympäristö oli siis silloin varsin erilainen kuin mikä oli sen perinteisemmän suomalaiskansallisen  huumorin ympäristö. Siihen vanhempaan suomalaiseen huumoriin kuuluivat sellaiset vanhat mestarit kuin Aku Korhonen, Siiri Angerkoski, Hannes Häyrinen, Lasse Pöysti ja muut vertaansa vailla olevat kansallisen huumorin mestarit.


Mutta asiaan

Oliko Sulo Wilen persu?  Olivatko Esa Pakarisen esittämä Severi Suhonen,  Pekka Puupää, Eemeli  ja Hannes Häyrisen, Aku Korhosen tai  Lasse pöystin esittämät loistavat humoristiset kansalliset tyypit persuja, tai olivatko nämä heidän   loistavasti esiin tuomansa  roolihahmot edes  kansallismielisiä, isänmaallisia tai SMP:läisiä.


Kuuluuko siis kansallismielisyys, isänmaallisuus ja SMP:läisyys, nykyisin siis persuus, suomalaisuuteen?

En näe  persuudessa sen enempää suomalaisuutta  kuin mitä Neil Hardwickin Suomeen tuomassa englantilaishuumorissa on suomalaisuutta.  Se  Neil Hardwickin  englantilaishuumori silloin vain tajuttiin ja hyväksyttiin uutena ja erikoisena suomalaisuutena kun se tuotiin esiin tietyllä oikealla tavalla. 


Ihan samalla tavalla myös  perussuomalaisuuden ydin, eli se  muukalaisvastaisuus ja ne vihapuheet, on vain  tuontikamaa ulkomailta.  Sieltä ne mallit ja opit ovat tulleet persuille.  Ensin niitä toi Suomeen sieltä ulkomailta nyrkkeilijä Tony Halme, sen jälkeen kun hänen kansainvälinen nyrkkeilijän uransa oli ohi,  myöhemmin niitä oppeja hioi sitten kielitieteilijä, tohtori Jussi Halla-aho omassa scriptassaan.


Se mitä tällä kaikella tahdon sanoa on se että tämä perussuomalaisuudeksi katsottu muoti-ilmiö, joka on saanut laajalti kansalaisten kannatusta, on ihan kokonaisuudessaan ulkomailta lainattu ja kopioitu ilmiö, aivan kuten se “Tankki Täyteen” ohjelman huumori.

Suomalaiset, tai osa suomalaisista, hyväksyivät  nämä vihapuheet suomalaisuutena, kuten aikoinaan Neil Hardwickin  Suomeen tuoma englantilaishuumori hyväksyttiin suomalaisuutena.

Ei silti että minulla olisi jotain englantilaishuumoria vastaan, ei mitään, se on yhtä hyvää, tai jopa parempaa, kuin mitä se perinteinen suomalainen Aku Korhosen, tai Hannes Häyrisen tai Lasse Pöystin esittämä maalaishuumori, se oikea suomalaiskansallinen huumori.  Perussuomalaisuudesta minä en pidä, enkä pidä sitä myöskään ollenkaan minään suomalaisuutena.


Olisi muuten mielenkiintoista tietää miten Neil Hardwick, jos olisi vielä iskussa, käsittelisi perussuomalaisuutta englantilaisen huumorin keinoin. 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu