Orpo valmistelee jo uutta hallitustaan lähestymällä persuja

Petteri Orpo valmistelee tulevan hallituksensa kokoonpanoa lähestymällä perussuomalaisia ja tekemällä pesä-eroa SDP:hen.

Minustakin parasta olisi muodostaa hallitus nyt kokonaan uudelle pohjalle.  Nyt olisi aika näyttää mihin porvarit, se entinen oppositio,  pystyvät.

 


Yhteistyö hallituksessa persujen kanssa  ei kuitenkaan ole kokoomukselle niin yksinkertainen asia kuin mitä nyt annetaan ymmärtää, eikä se olisi yksinkertaista myöskään persuille.

Hallitusneuvotteluissa persujen kanssa kokoomus jouu paljon isompiin myönnytyksiin kuin neuvotteluissa SDP:n kanssa.  Joistakin vaalilupauksistaan,  kuten verohelpotuksista,  kokoomus varmaan mielellään luopuisikin,  se olisi vain helpotus kokoomukselle että se pääsisi tästä lupauksestaan eroon ja voisi syyttää siitä hallituskumppania.   Verojen alentamista on vaikeata yhdistää lupauksiin valtionvelan kasvun tyrehdyttämisestä leikkaustoimin.


Toki kokoomuksen omille äänestäjille verohelpotukset ja leikkaukset sopisivat,  mutta sekä persut että demarit on käytännössä työväenpuolueita,  heitä äänestävät keskituloinen ja pienituloinen työväestö,  joihin verojen alennukset eivät paljon vaikuta, mutta leikkaukset kirpaisevat.

Myös varsinkin EU-asioissa kokoomuksen on vaikeaa sovittaa asioita yhteen persujen kanssa, maahanmuuttoasioissa taipuminen persuille olisi toki kokoomukselle helpompaa.  

Toki tämä asia olisi ratkaistavissa siten että sinimusta hallitus tekisi persujen maahanmuuttopolitiikkaa, johon persut tekevät myönnytyksiä työperäisen maahanmuuton suhteen  ja kokoomuksen EU- politiikkaa.  Tämä olisi varmaan myös helpotus molemmille osapuolille.


Sekä persut että Marinin johtama SDP olisivat oppositiossa kokoomuksen tulevalle kannatukselle yhtä vaarallisia,  siksi kokoomuksen kannalta parasta olisi saada molemmat hallitukseen, jakamaan vastuuta leikkauksista,  mutta SDP:lle eivät persut taida kelvata hallituskavereiksi.   Siksi Orpolla ei nyt ole oikeasti kumppanin valinnassa muita kuin huonoja vaihtoehtoja.

Myöskään SDP:lle ja persuille ei kummallekaan ole eduksi lähteä mukaan Orpon leikkaushallitukseen.  Molemmilla puolueilla lienee suuri houkutus jäädä oppositioon räksyttämään leikkauksista.  Varmaan persuilla on kuitenkin enemmän paineita lähteä hallitukseen pitkän, puolueen hajoamisesta alkaneen  oppositiokauden jälkeen.Luulen että tulossa onkin, riippumatta siitä mitä Orpo oikeasti toivoo, sinimusta hallitus.  Siitä huolimatta että Orpo lähestyy taktisista syistä persuja, yhteistyö SDP:n kanssa olisi Orpolle paljon ongelmattomampaa.  

Se “sinimusta” voi nyt sitten näyttää kyntensä ja osoittaa miten Suomessa oikeiston ja äärioikeiston yhteistyö hallituksessa sujuu.  Toki,  näin uskon,  sinimustakin hallitus tulee kovista oikeistolaisista puheista huolimatta noudattamaan suurin piirtein samaa sosialidemokraattista poliittista linjaa kuin muutkin Itämeren reunavaltiot. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu