Palestiinan menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus

Palestiina on kokenut tunnetun kirjoituksiin ja legendoihin perustuvan historiansa aikana monia eri vaiheita, joista vaiheista varhaisimpia alkuperäisiä voimme tutkia vaikkapa raamatun kertomusten perusteella, joista kertomuksista osa on alueen kansojen suusta suuhun periytyvää legendaa, osa kirjallisten lähteiden kautta todistettua. 

Kirjalliset lähteet tuoltakaan ajalta eivät toki ole luotettavia, vaan osa on samantapaista propagandaa, mis-informaatiota ja vaihtoehtoista totuutta mitä esiintyy nykymedioissa, varsinkin netissä.


Niistä kaikista saatavissa olevista lähteistä voi kuitenkin päätellä sen että alueen historialliset vaiheet ovat jokatapauksessa, olivatpa suulliset ja kirjalliset lähteet miten epäluotettavia tahansa, olleet kaikkina aikoina vähintään yhtä levottomia kuin mitä ne ovat nykyään ja tunnettuna luotettavana historiallisena aikana. 

Alue on ollut vaihtelevasti erilaisten valloittajien hallussa, yhtenä niistä valloittajista voidaan pitää aluetta nykyisinkin hallussaan pitäviä, juutalaisiksi itseään kutsuvia ihmisiä. 

Keitä nämä juutalaiset itse asiassa ovat, siitä voitaisiin keskustella ja kiistellä, mutta en nyt ryhdy siihen.  Heidät voisi määritellä vaikkapa juutalaisen uskonnon ja jonkinlaisen juutalaisen kansallismielisyyden yhteensitomaksi poppooksi.


En myöskään lähde tässä spekuloimaan sillä asialla keillä ja millaisilla poppoilla olisi hallintaoikeuksia, omistusoikeuksia tai asumisoikeuksia Palestiinan maaperään.

Monella on niihin asioihin varmoja ja tunteisiin perustuvia mielipiteitä, enkä usko yhteenkään sellaiseen mielipiteeseen, en sellaisiin mielipiteisiin jotka ovat palestiinalaisten puolella, enkä niihin mielipiteisiin jotka ovat israelilaisten puolella.


Se mitä haluan sanoa, historiaan perustuen, on se että on tuskin todennäköistä että alueella saataisiin aikaan mitään pysyvää tasapainoa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.  Jostain syystä tuo karulta näyttävä alue kiinnostaa monia eri tahoja, on aina kiinnostanut, kiinnostaa nyt ja kiinnostaa tulevaisuudessa.

Vaikka Israel niminen valtio näyttää tällä hetkellä olevan vahvoilla alueen hallinnan suhteen, en usko että tämä vahvuus jatkuu sen pitempään kuin miten pitkään USA:lla ja muilla länsimailla riittää kiinnostusta tukea Israelia poliittisesti ja sotilaallisesti.  Nyt tuki on vahvaa, mutta käänne voi tapahtua koska tahansa.


Palestiinalaiset ja heidän uskonveljensä ovat osoittaneet että heidän mielenkiintonsa palestiinan alueeseen ei osoita heikkenemisen merkkejä.  Vaikka kaikki tähän asti tapahtuneet hyökkäykset Israelia vastaan, eli vapautus yritykset,  on verisesti torjuttu, hyökkäykset jatkuvat, vaikka näyttääkin siltä että ne ovat etukäteen tuomittu päättymään veriseen tappion.

Sen takia ennustan etteivät levottomuudet alueella ole loppumassa, vaan ne jatkuvat.


Jos vaikka arabit luovuttavat ja vaikka Israelin valtiolta loppuisi läntisen maailman tuki ja vaikka se häviäisi poliittisena tekijänä, vaikka alueen uskonnot muuttuisivat aivan tyystin toisenlaisiksi kuin mitä ne nykyisin ovat,   levottomuudet alueella tulevat jatkumaan, aivan niinkuin ne ovat jatkuneet kautta aikojen, kautta kaikkien historiallisten aikojen ja sitä ennen legendojen aikakausien, varmaan myös vielä kauemmin kuin mihin aikoihin mitkään legendatkaan ulottuvat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu