Pelastetaanko valtion taloutta sähkön hinnoilla?

On selvää että sähköä myyvät yritykset tienaavat nyt sähköä myymällä valtaisia summia, myös valtion puoliksi omistama Fortum kuuluu näihin hyötyjiin, sekä Suomessa, Pohjoismaissa, että myös Saksassa.  Vaikka tytäryhtiö Uniper on Saksassa vaikeuksissa kaasupulan ja kaasun hinnan takia, niin varmaan sekin saa sähkön hinnasta korvausta kaasun myynnin tappioilleen. 

Kaasun myyntihintaa kun ei voi nostaa ja sitä on pakko myydä alihintaan, niin kauan kuin sopimukset on voimassa, mutta sähkön sopimukset alkavat pikkuhiljaa olla historiaa ja sitä myydään myös pörssihintaan, joten kyllä Uniper ja Fortum voivat pärjätä sähkökaupassa hyvin, kunhan saavat vain ne vakuusmaksut jostain haalittua kassaan. Nehän eivät ole menoja, paitsi korkojen osalta.


Mitä valtioon tulee, niin valtiohan tienaa myös valtavasti juuri sähkön korkean hinnan kautta.  Kun sähkön hinta moninkertaistuu, niin myös valtion tulot alv:stä moninkertaistuu. Onkohan näitä lisätuloja arvioitu budjettia laadittaessa?  Voi käydä niin että keväällä, kun vaalit on ovella, käy yhtäkkiä ilmi että valtion verotulot ovatkin olleet odotettua paremmat, mikä vaikeuttaa opposition asemaa vaaleissa ja vastaavasti parantaa hallituksen vaalinäkymiä.

Sähkön ALV:n alennus 10%:iin  ei koske muita kuin talvikuukausia ja sitäpaitsi, vaikka alv on vain 10%,  valtion verokertymä siitä näillä korkeilla sähkön hinnoilla ja suuren energiankulutuksen aikana on sittenkin parempi kuin mitä se olisi niillä viiden sentin sähkön hinnoilla.

https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2022/09/hallitus-rahastaa-sahkolla-ja-ajaa-sahkolla-lammittajat-ahdinkoon/Jos hallitus ymmärtäisi painostaa yrityksiä käynnistämään varavoimalat ja reservissä olevat voimalat, niin näiden omistajayritykset voisivat tienata kalliilla sähköllä ja valtio voisi verottaa myyntivoitot.  Näin tuotetulla sähköllä voitaisiin korvata kallista tuontisähköä ja kenties syntyisi vielä ylijäämäsähköä vientiin.   Putinkaasulla toimivia voimaloita voitaisiin Keski-Euroopassa sulkea. 

Miksi hallitus ei ryhdy tähän toimeen?  Valtio ei tosin siinä tienaisi sen enempää ALV:n avulla, koska tuontisähköstä kuluttaja maksaa samat verot valtiolle kuin omasta sähköstäkin, mutta voisihan siitä myyntivoitostakin verottaa.


Miksi hallitus ei toimi näin?  Siihen ei voi olla muuta kuin yksi syy. 

Hallitusohjelmassa on sitouduttu fossiilisten polttoaineiden alasajoon ja siihen ovat nykyiset hallituspuolueet vaaliohjelmissaankin sitoutuneet, erityisesti tietenkin vihreät. 

Nyt on kuitenkin poikkeustilanne ja äänestäjät sen luultavasti ymmärtävät ja antaisivat hallitukselle anteeksi periaatteistaan poikkeamisen tässä sotatilanteessa.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu