Perussuomalaisten ja kokoomuksen ongelmat

Persuilla tuntuu olevan  ongelmia kuten kokoomuksella kannattajakuntansa yhtenäisyyden kannalta katsottuna.  Ongelmat ovat erilaisia, mutta vähän samannäköisiä kuitenkin.


Kokoomuksessa on selvä arvokonservatiivinen ja isänmaallinen vähemmistö, joka tuntee myötätuntoa arvokonservatiivisia ja isänmaallisia persuja kohtaan.  

Ongelma lienee siinä että kokoomus mielletään varakkaiden puolueeksi ja varakkaat ovat vanhan luokkajakoperinteen mukaisesti sitä parempaa väkeä, kun taas persut edustavat kirjavaa sakkia, mukana on isänmaallisia ja maahanmuuttovastaisia vähän kaikista yhteiskuntaluokista ja perinteisen kokoomuslaisen on vaikeata identifioitua siihen sakkiin, se on vähän kuin putoaisi luokkaa alemmaksi.  Siispä he sinnittelevät kokoomuksen riveissä, vaikka aatemaailma olisi täysin persu.


Enemmistö kokoomuslaisista on kuitenkin edistyksellistä liberaalia herraporukkaa. Näkemyseroista puolueen sisällä kertoo monet tapahtumat, kuten Kirsi Pihan luopuminen tavoittelemasta Helsingin pormestariutta,  hän sai ilmeisesti tarpeekseen kokoomuspersuista, joiden mielipiteitä hän ei katsonut voivansa kokoomuslaisena edustaa.

Toinen esimerkki oli puolueen jakautuminen euro-elvytyspakettiäänestyksessä.  Siinä kokoomuspersut eivät katsoneet voivansa mennä hallituksen linjoille,  Suomesta lähetettiin heidän mielestään liikaa rahaa Italiaan, vaikka kyse oli yhteisestä elvytyspaketista, joka koskee Suomen kotimarkkina-alueen talouden elvyttämistä.

Enemmistökokoomuslaisilla ei ole kuitenkaan varaa ärsyttää kokoomuspersuja, koska se voisi heikentää kokoomusta. Siksi viralliset äänenpainot kiistoista ovat vähätteleviä ja sovittelevia.


Persujen sisäiset ristiriidat ovat vähän erilaiset kuin kokoomuksella.  

Kukaan ei epäile sitä etteikö Halla-aho edustaisi jyrkästi maahanmuuttokriittistä ja maahanmuuttovastaista linjaa. Sen takia hän on nyt puolueen puheenjohtaja ja sen takia puolue on suosittu.

Suomessa löytyy maahanmuuttovastaisuutta sen verran kuin persuilla on äänestäjiä ja vielä vähän enemmänkin,  nimittäin nukkuvat persut ja kokoomuspersut, jotka ovat normaalisti puolueen peruslinjojen mukaisesti maahanmuuttoasioista  varsin vaitonaisia, mutta asenne  tulee silti selvästi esille, he eivät vain voi äänestää persuja, koska se merkitsisi heille tavallaan luokka-aseman heikennystä.


Halla-aho on vuorenvarmasti k0van luokan maahanmuuttokriitikko, mutta samalla järkevä poliitikko, joka tajuaa että päästäkseen vaikuttamaan, puolueen pitäisi päästä hallitukseen, eikä hallitukseen pääse sillä esiintymistavalla mistä puolueen kannattajat tykkää.

Siispä Halla-aho on esiintynyt valtiomiesmäisesti ja hillitysti ja karsinut myös puolueestaan äärimielipiteitä ja yrittänyt hillitä räväkimpiä puolueen “oikeiden” mielipiteiden esiin tuojia,  ihan vain siksi että tie hallitukseen olisi mahdollinen.

Tämä Halla-ahon viisas ja varovainen linja varmaankin vieraannuttaa puolueen kannattajia puolueesta ja on osaltaan vaikuttanut nukkuvien persujen suureen määrään.  Puolue odotti kunnallisvaaleissa paljon parempaa kannatusta kuin mitä tulos oli.  Nukkuvien persujen osuus oli vaalissa paljon suurempi kuin muiden puolueiden nukkuvien määrä.

Tästä syystä puoluejohto on varmaan vetänyt johtopäätöksenä että johtoa on vaihdettava, tai sitten Halla-aho on itse todennut että puoluetta on mahdotonta johtaa hallituspuolueeksi, samalla säilyttäen kannattajien kannatuksen.  Voi olla että tämä selviää sitten kun Halla-ahon eroon johtaneet todelliset syyt kymmenen vuoden päästä paljastetaan.

Halla-ahon ero antaa mahdollisuuden jollekin muulle persulle kokeilla siipiään politiikan saralla, mutta hänenkin kohtaamansa haasteet tulevat olemaan samat kuin Halla-aholla.

 

Näin pitkä juttu taas, anteeksi että en saa tätä lyhyempään muotoon.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu