Politiikan rationaalisuudesta ja irrationaalisuudesta

Politiikka on kummallinen laji ja politikon ammatti on kummallinen ammatti.

Tavallisessa työssä pärjää rationaalisuudella, tunteista ei ole apua.  Jos tunteita tarvitaan, niin sekin pitää tehdä rationaalisella tavalla, pitää rationaalisella tavalla harkita mistä tunteita voisi olla hyötyä ja mitä tunteita kannattaa näyttää ja herätellä. 

Rationaalisella tavalla tunteiden hyväksikäytön asiantuntijoita ovat kaikenlaiset myyntimiehet ja mainosmiehet.  Autokauppiaan, asuntovälittäjän tai lomaosakkeen myyjän on hyvä osata herättää asiakkaassa sopiva tunnetila, joka edistää myyntitapahtumaa.  Mainostoimistot on sitten vielä oma lukunsa. Siellä tunteiden herättäminen kuvien, iskulauseiden,  värssyjen, laulunpätkien ja filminpätkien avulla on varmaan tieteellistä hommaa.

Poliitikkojen olisi hyvä omata nämä mainosmiesten ja mainostoimistojen konstit, kun he myyvät itseään äänestäjille.  Se homma on rationaalista mielikuvien luomista, joka pitää olla tunteisiin vetoavaa.  Vaikka luodut mielikuvat eivät olisi rationaalisia, niiden pitäisi kuitenkin mielellään olla rationaalisia niiden mielestä joille näitä mielikuvia luodaan.

Sitten jos ja kun tämä politikon irrationaalinen vaalikampanja onnistuu ja pitäisi siirtyä oikeasti rationaaliseen vaiheeseen, eli hallitusohjelman luomiseen, yhdessä muiden vaalivoittajien kanssa ja oikeiden asiantuntijoiden ohjauksessa, voi monelle poliitikolle tulla “tenkkapoo”, että mitäs tässä nyt oikein  tehdäänkään, kun enää ei niillä vaaleja varten keksityillä mielikuvilla, niillä joilla ne äänet hankittiin, olekaan mitään merkitystä ja  vain faktoilla ja realiteeteilla on merkitystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu