Posti, postilaiset ja kannattavuuden ongelma

Posti on valtion, eli meidän kaikkien suomalaisten  omistama yritys, jonka tehtävänä on jakaa postia, paketteja ja kirjeitä suomalaisille ja tuottaa voittoa meille, kansalaisille, riippumatta siitä käytämmekö itse postin palveluksia.

Postin työntekijöillä, joita on paljon, tuntuu kuitenkin olevan erilainen käsitys postin tehtävistä,  Heidän mielestään postin tehtävänä olisi maksaa postin työntekijöille kunnon palkkaa, vaikka sitten tulisikin vähemmän voittoa, tai vaikka tulisi tappiota, joka sitten tulisi meidän kaikkien veronmaksajien maksettavaksi verotuksen kautta.

No, ainakin yksi postin työntekijä on saanut kunnon palkkaa, nimittäin postin toimitusjohtaja, joka on tehnyt työtä käskettyä, eli tehtävänsä mukaisesti yrittänyt tehdä postia kannattavaksi, siis meille omistajille, eli veronmaksajille, hyödylliseksi valtionyhtiöksi.

Toimitusjohtaja erosi kesken kauden, mutta se ei johtunut siitä että hän ei olisi tehnyt työtään ja hoitanut hommiaan, vaan sen takia että hän on tullut postilaisten parissa epäsuosituksi juuri sen takia että hän on hoitanut hommiaan.  Postia ei saada toimimaan kannattavasti jos postilaisille maksetaan mitä he vaativat ja sen takia toimitusjohtajan ja työntekijöiden tavoitteet menevät ristiin.

Vaikka toimitusjohtajan tavoitteena on ollut ajaa omistajien asiaa, se ei ole ollut omistajien etuja ajavien poliitikkojen mieleen että postilaisten palkoista tingitään ja poliitikot ovat antaneet kitkeriä lausuntoja toimitusjohtajasta ja hänen omasta, poliitikkojen ja postilaisten mielestä liian kovasta palkastaan. 

Poliitikkojen ja postilaisten mielestä postia pystyisi johtamaan pienemmälläkin palkalla.

Niin vatmaan on että postia pysyisi johtamaan pienemmälläkin palkalla, aivan samoin kuin formula ykkösten huippukuskitkin varmasti voisivat ajaa autoa pienemmälläkin palkalla, mutta sillä pienemmällä palkalla ei saa parasta kuskia. Parhaat kuskit menevät ajamaan siihen talliin joka maksaa eniten.  Jos ei ole valmis maksamaan huippupalkkaa, saa tyytyä huonompaan kuskiin.

Jokatapauksessa, vaikka posti nyt saisi johtajakseen uuden ja halvemman kuskin, niin sillä halvemmalla kuskilla on edessään samat tehtävät ja samat haasteet kuin mitä oli sillä kalliimmallakin kuskilla, siis sillä joka erosi. 

Suurin ongelma postille on postilaiset, jotka uhkaavat lakolla jos palkkaa ei makseta niin paljon kuin he vaativat ja se tietää postille suuria ongelmia. Asiakkaat voivat karata ja siirtyä pysyvästi kilpailijoiden leipiin, samoin parhaat työntekijät, ainakin sellaiset jotka eivät  halua lakkoilla.

Toinen ongelma ovat politikot, postin omistajia, eli veronmaksajia edustavat henkilöt, jotka johtavat maata, mutta  jotka eivät uskalla olla työnantajiensa puolella ja postin omistajien puolella, meidän veronmaksajien puolella, van jotka antavat lakkoilevia postilaisia myötäileviä lausuntoja.

Kun valtionyhtiö postin vaikeudet kärjistyvät, ehkä myös sen uuden ja halvemman toimitusjohtajan tavoite kannattavasta valtionyrityksestä jää saavuttamatta ja valtio joutuu tyytymään tukemaan postia veronmaksajien rahoilla, tai sitten se uusi ja halvempi toimitusjohtaja joudutaan irtisanomaan, koska se ei saanut tehtäväänsä täytettyä ja taas pitää etsiä uutta johtajaa, jotain huppukuskia huippupalkalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu