Postin lakko

Postilaisten lakko on osoitus vanhanaikaisista asenteista ja se on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Posti ei ole enää mikään monopoliyritys. Valtiovalta ei voi pitää postia pystyssä rahoittamalla postilaisten palkkoja veronmaksajien rahoista, eikä posti pysty kilpailemaan yksityisten toimijoiden kanssa jos niillä on työntekijöidensä osalta työnantajan kannalta paremmat työehdot kuin postillla.  

Jos työehtoja ei muuteta sillä tavalla että kaikilla alan työntekijöillä on samat työehdot, valtion omistamana yrityksenä Posti ei pysty toimimaan markkinoilla kilpailukykyisesti ja edessä on postin alasajo ja sen työntekijöiden irtisanominen ja siirtyminen yksityisten toimijoiden piiriin niillä työehdoilla jotka yksityisillä toimialoilla ovat voimassa.

Kehitys ei tietenkään voi olla kovin nopeaa, sillä yksityisen sektorin toimijoiden on vähitellen laajennuttava ja niiden pitää lisätä työvoimaansa, jotta ne pystyisivät ottamaan haltuunsa postin tehtävät. Se voi kestää kauan, useita vuosia, mutta niin tulee tapahtumaan vääjäämättömästi, mikäli yksityisten postien ja valtion postin työehtosopimuksia ei yhtenäistetä.

Nykyinen työtaistelu on siis tutha, koska valtio pitää kiinni periaatteesta jonka mukaan postin tappioita ei korvata valtion varoista, eli veronmaksajia ei panna postilaisten parempien palkkojen maksumiehiksi.

Minua tämä lakko harmittaa vain siksi että päätin juuri ennen lakkoa kokeilla ensimmäistä kertaa Ifolorin palveluita ja tilasin sieltä muutamista digikuvistani  paperikopiot. Laskukin, noin 5€, piti maksaa jo etukäteen.  Nyt saan odottaa maksamani tilauksen toimittamista useita kuukausia, ellei sitten Ifolor ymmärrä käyttää jotain muuta palvelua kuin postia tilaukseni perille toimittamiseen.

Minulla ei olisi sinänsä mitään sitä vastaan että postilaiset saisivat kunnon palkkaa, mutta tällä tavalla se ei valitettavasti onnistu. Pitäisi kouluttautua johonkin toiseen ammattiin ja jättää postihommat niille joille se pienempi palkka riittää. Se olisi ainut konsti päästä paremmille palkoille kuin yksityisten postien työntekijät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu