Putinin sota, inflaatio ja kansanterveys

Kaikki vaikuttaa kaikkeen.  Putinin sota Ukrainassa on ikävä asia erityisesti ukrainalaisille, mutta myös venäläisille ja eurooppalaisille, monellakin tapaa.

Kun halpaa energiaa ei enää virtaa Venäjältä Eurooppaan kaikki vaikeutuu, kaikki kallistuu inflaatio laukkaa ja ihmisillä ei enää ole varaa kuluttaa entiseen malliin. Jostain pitää säästää.

Se mistä ihmiset säästävät vaikuttaa nyt positiivisella tavalla sekä ihmisten terveyteen, että myös ilmastonmuutosta aiheuttaviin hiilipäästöihin.


Iltalehden mukaan

Keskon valikoimajohtaja Harri Hellman kertoo, että tuorelihassa myynti on vähentynyt lähes 10 prosentin verran. Erityisesti kalliimmat lihatuotteet, kuten naudanliha ja naudanlihafileet, ovat menettäneet suosiotaan.

Kun lihan kulutus pienenee, se merkitsee sitä että ihmiset siirtyvät käyttämään halvempaa kasvisruokaa. Toki se merkitsee tiettyjä muutoksia alkutuotannossa ja elintarviketeollisuudessa, mutta ei hätää, eivät ihmiset lakkaa syömästä ja jos ei syödä niin paljon lihaa, syödään sitten jotain muuta, jotain kasvisperäistä.

Se kasvisperäinen ruokakin pitää tuottaa alkutuotannossa ja jalostaa elintarviketeollisuudessa ja kuljettaa kaupan hyllyihin. Se voi ehkä merkitä vähemmän työtä alkutuotannossa, mutta ei teollisuudessa eikä logistiikassa.

Kaikki jatkuu kuten ennenkin,  ihmiset syövät vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, ovat terveempiä ja hiilijalanjälkikin pienenee.


Minun ei tarvitse muuttaa mitään, koska en ole käyttänyt niitä kalliita lihatuotteita juuri ollenlaan, vaikka en mikään vegaani olekkaan, yksinkertaisesti siitä syystä että on niin paljon muutakin hyvää syötävää.  

Toki ostan aina välillä, joskus siis,  400g naudan jauhlihaa, joka menee höysteeksi ruokiin jotka muuten koostuvat pääasiassa erilaisista kasviksista.  Muuten käytän vain  halvempia lihatuotteita, kuten makkaraa, kalaa, tai kanaa, joskus sianlihaa. 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu