Pystyykö Suomen seuraava hallitus puuttumaan velkaantumiseen ja inflaatioon?

Inflaatioon on todella vaikeata puuttua muuten kuin erittäin vähäisessä määrin,  koska inflaatio on kansainvälistä.  Tuontituotteet kallistuvat jokatapauksessa ja suurin osa markkinoila olevista tuotteista on tuontitavaraa.  

Myös kotimaiset tuotteet kallistuvat välttämättä, koska ne ovat tuotteita jotka kilpailevat ulkomaalaisten tuotteiden kanssa ja kun ulkomaiset tuotteet kallistuvat, tulee kotimaisille tuottajille tilaisuus nostaa hintoja.

Koska raaka-aineiden kauppa on myös globaalia, inflaatio vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin, riippumatta siitä ovatko ne kotimaisia tai ulkomaalaisia raaka-aineita. Raaka-aineiden hinnan nousu pakottaa tuottajat jokatapauksessa nostamaan tuotteiden hintoja.

Koska inflaatio nostaa kuluttajahintoja, kuluttajat haluavat korvauksen tästä nousevien palkkojen, eläkkeiden, työttömyyskorvausten  ja sosialitukien muodossa ja nousevat palkat tietenkin pitää laittaa kuluttajahintoihin, mikä edelleen kiihdyttää inflaatiokierrettä.

Valtiovalta ei käsittääkseni pysty vaikuttamaan kansainväliseen inflaatioon millään tavalla. Inflaatioon vaikuttaminen on keskuspankin asia ja se on myös keskuspankin tehtävä.  Keinot joita keskuspankki käyttää ovat vähissä, se on rahan vetäminen pois markkinoilta, eli toisin sanoen korkojen nosto ja valtioiden velkakirjojen ostamisen lopettaminen, mitkä toimet tietenkin nostavat valtion lainojen korkoja, eli hankaloittavat valtion pyrkimystä menojensa karsimiseen. Mitä tulee valtion velanoton rajoittamiseen tai lopettamiseen, niin siihen valtiovallalla on keinonsa, verojen nosto ja menojen leikkaus.  Nehän ovat toimia mihin Brexit- Englannissa on nyt vihdoin päätetty turvautua.  

Vaikeatahan se tietenkin on, kun ennen vaaleja äänestäjille pitää luvata ihan muuta, verojen alentamista ja monia sellaisia toimia jotka eivät suinkaan pienennä valtion menoja, vaan kasvattavat niitä.  

Vain sellaisilla puheilla päästään päättämään asioista joissa luvataan verojen alennuksia ja uusia menoja.

Ratkaisu tähän ongelmaan voisi olla sama kuin mikä oli ratkaisu Englannissa.  Vaaleilla valitut ihmiset astuvat syrjään, eli pääministeriä vaihdetaan ja se uusi pääministeri voi sitten tehdä sitä politiikkaa mitä se vaaleilla valittu pääministeri ei luvannut tehdä.Tämä toimisi Suomessa niin että ensin tehdään Petteri Orposta pääministeri. Sitten kehitetään joku kriisi, joka pakottaa Petterin eroamaan ja tilalle pääministeriksi asetetaan tiukka tyttö,  Elina Valtonen,   joka ei ennen vaaleja luvannut liikoja.

Elina sitten hoitelisi maan talouden niin hyvään kuntoon kuin mahdollista, jotta seuraava pääministei voisi taas jatkaa populistisella linjalla, vaikka inflaatiolle Elinakaan ei toki mitään mahtaisi.

Mitä aikaisemmin Petteri saataisiin eroamaan, sitä enemmän Elinalle jäisi aikaa toimia ennen seuraavia vaaleja ja vallan vaihtumista taas kerran.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu