Raha on ehtymätön luonnonvara

Rahaa on saatavissa loputtomasti,  koska sen tekemiseen ei nykyisin tarvita  metalleja, paperia, eikä edes painokoneita. Yhdellä tietokoneen klikkauksella saadaan nykyisin tehtyä rahaa miten paljon vain halutaan.  Rahasta ei siis voi tulla pulaa sen takia että rahaa ei olisi saatavissa. 

Toinen asia ovat sitten ne hyödykkeet joiden hankkimiseen rahaa tarvitaan.  Jos hyödykkeistä tulee pulaa, niiden hinta nousee, eli rahan arvo laskee ja usko siihen että raha säilyttää arvonsa saattaa kokonaan kadota.  Jos luottamus rahan arvoon kokonaan romahtaa voidaan vain palata vaihdantatalouteen, tai tuotteiden arvoja aletaan määrittelemään muiden asioiden kuin rahan perusteella. 

Perinteisiä arvon mittoja ovat esimerkiksi kulta, riisi, tai öljy.  Tavaran hintaa ei siis enää määriteltäisi rahassa, vaan kullassa, riisissä, tai öljyssä. 

Jos tavaroiden arvo kaupassa  määriteltäisiin esimerkiksi riisissä niin perunakilo voisi maksaa saman kuin riisikilo,  banaanikilon hunta olisi kaksi riisikiloa,  karjalanpiirakka maksaisi neljänneskilon riisiä,  mämmirove maksaisi kolme riisikiloa jne.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu