Rouva puhemies, nyt puhutaan eduskunnan puheenjohtajan sukupuoli-identiteetistä

Eduskunnassa naispuolista puheenjohtajaa kutsutaan kunnioittavasti rouva puhemieheksi.

Mitä sukupuolta voi tällainen rouva puhemies edustaa?

Jos puheenjohtaja on mies, mihin sana puhemies viittaa, miten hän voi olla rouva?  Nimitys rouva tarkoittaa yleensä naispuolista ja miehen kanssa naimisissa olevaa, tai naimisissa ollutta henkilöä.  Naimaton nainen ei voi olla rouva.

Sellaista naispuolista puheenjohtajaa joka ei ole, eikä ole ollut naimisissa, ei voitaisi korrektisti nimittää rouvaksi.  Miespuolista puheenjohtajaa sen sijaan voidaan kutsua herra puheenjohtajaksi, riippumatta siitä onko hän poikamies, ukkomies, eronnut, karannut, tai leski, tai muuten vain sinkku.  Tässä tapauksessa myös muoto puhemies on paikallaan.

Voi tietenkin olla niin että puheenjohtaja olisi mies, mutta tykkäisi miehistä, kuten jotkut miehet luvallisesti ja laillisesti tekee.  Mies voi mennä myös naimisiin miehen kanssa, joskaan ei virallisesti kirkon siunauksella. Jos pappi on heidät vihkinyt tai siunannut, se on tapahtunut ilman valtionkirkon lupaa ja suositusta.

Tällaisessa laillisessa miesparisuhteessa, joka on ihan yhtä laillinen kuin nais-mies-suhteet toinen voi tietenkin olla ikäänkuin rouva ja se toinen on sitten herra.  Silloin on mahdollista että se miesparin rouva olisi eduskunnan puheenkohtaja,  jolloin häntä voitaisiin kutsua rouva puhemieheksi.

Kun eduskunnan puheenjohtajana on nainen, häntä  ei voida loogisesti kutsua rouva puhemieheksi  vaikka hän elää parisuhteessa ja on naimisissa toisen naisen kanssa, sillä vaikka hän olisikin parisuhteessaan se rouva, ei hän kuitenkaan voisi olla mies,  koska geneettisesti hän on jokatapauksessa nainen.

Sitäpaitsi, jos tämä ”rouva puhemies”  eläisi sellaisessa vähän poikkeuksellisessa, mutta normaalissa ja laillisessa aviosuhteessa niin siitä olisi varmaankin  puhuttu julkisuudessa ja minäkin siitä tietäisin,  mutta kun en ole mitään sellaista kuullut, niin luulen että tämä puheenjohtajana toimiva naishenkilö elää ihan tavallisessa parisuhteessa ja avioliitossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu