Säästäminen ja inflaatio, talous ja tavarat
Tarvitaanko me niin paljon erilaisia tavaroita kuin mitä me itsellemme hommataan?
Kyse ei ole vain siitä tarvitaanko me, vaan siitä että maan talous, tai oikeastaan pitäisi puhua globaalista maailmantaloudesta, on riippuvainen siitä että me tarvitaan ja että me ostetaan kans. Jos me ei osteta, talous hyytyy, yritykset eivät saa tuotteitaan kaupaksi, yritysten omistajat jäävät ilman voittoja ja yrityksen työntekijät jäävät ilman työtä.
Sen takia meidän pitäisi siis kuluttaa, ostaa tavaraa, vaikka emme oikeastaan tarvitsisi niitä tavaroita, ihan vain siksi että yritykset voisivat työllistää ja tuottaa voittoa omistajilleen.
Tähän kulutusideologiaan kuuluu olennaisesti se että ihmisillä pitää olla rahaa millä kuluttaa. Jos palkat on pienet, tai jos verottaja verottaa palkasta, kuluttaja ei voi kuluttaa, ei vaikka haluaisi ja talous kärsii, yritykset eivät voi työllistää eikä tuottaa voittoja omistajilleen.
Kulutusyhteiskunnan talousjärjestelmää vaarantavia tekijöitä ovat verottajan lisäksi pihistelijät, rahan jemmaan laittajat, ihmiset jotka eivät joko tarvitse kulutushyödykkeitä, tai säästävät pahan päivän varalle, tai säästävät kerätäkseen lapsilleen muhkeita perintöjä.
Rahat makaavat jossain veroparatiiseissa, tai tileillä, tai patjojen alla, eikä niitä käytetä kulutukseen, ihmisten työllistämiseen, yritysten ja niiden omistajien voittojen kartuttamiseen.
Onneksi tälle pihistelyongelmalle on olemassa hyvä konsti, nimittäin inflaatio. Inflaatio syö vähitellen kaikki pihistellyt varat. Pihistelijöille ei jää muuta konstia kuin käyttää ne rahat, vaikka ei tarvitsisi, eivätkä pihistelijät haluaisi käyttää niitä, tai muuten ne rahat häviävät muulla tavalla, ne vain katoavat, eivätkä ne siis turvaa pihistelijän tulevaisuutta, eikä edes jälkeläisille jää mitään perittävää.
No itse asiassa pankkiin pistetyt rahat on jonkun muun käytössä lainoina.
Inflaatio ei syö varoja jotka on sijoitettu hyvin. Tosin se ei aina ole ihan helppoa mutta jos jättää hötkyilemisen on edelleen mahdollista välttää inflaatiota monin eri keinoin.
Enemmänkin inflaatio taitaa nyt haitata palkansaajia kun palkan nousu ei kata hintojen kallistumista.
Ilmoita asiaton viesti
”Inflaatio ei syö varoja jotka on sijoitettu hyvin.”
Meidän käsityksemme taloudesta eivät ole ennenkään olleet kovin yhteneväiset. 👀🤳🐱🏍
Kyllä se inflaatio syö yhtälailla sijoitettuja varoja. Se on sitten eri asia että sen sjoituksen arvo voi nousta, ehkä vähemmän kuin inflaatio, tai sen inflaaton verran, tai enemmän kuin inflaatio nakertaa. Mutta se inflaatio nakertaa paitsi sitä alkuperäistä sijoitusta, myös niitä arvonnousuja, jos niitä tulee.
Pahimmassa tapauksessa sijoituksen arvo laskee, mutta inflaatio iskee silti siihen jäljellä olevaan sijoituksen arvoon, heikentäen sitä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Rahat kannattaa sijoittaa hyvin. Suosittelen sellaisten yhtiöiden osakkeita joilla on hinnoitteluvoimaa jotka nopeasti pystyvät siirtämään kohonneet raaka-aine – ja valmistuskulut tuotteidensa hintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän niin on käynyt, mm. elintarvikeketjut ovat siirtäneet kustannuksiaan hintoihin, jopa enemmän kuin mitä on tarpeen. Kuluttajat ostaa ja ymmärtää. Osa inflaatiosta onkin ollut tätä yritysten voittojen kasvattamista, muka näiden kohonneiden hintojen perusteella.
Samalla tavallahan toimivat ammattiliitot ja kaikki muutkin. Kukaan ei halua jäädä inflaatiossa häviölle ja repivät siitä kaiken mahdollisen hyödyn.
Häviäjiksi jäävät ne jotka eivät kuluta, vaan pihistelevät. Mutta eiväthän ne sitä rahaa tarvitse. Se on heille ylimääräistä rahaa. Siksi inflaatio on tärkein tulojen tasaaja. Toki inflaatio vähän syö uskoa rahan voimaan ja arvoon, mutta sehän on hyvä, sillä ei sen mikään uskonkappale tarvitse ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppa on kallistunut kyllä huikeasti. Huomaan sen selvästi kun olen talvet poissa maasta ja aina tauon jälkeen hintojen nousun havaitsee selvästi. Toki ne nousevat siellä talvimaassakin.
Itselläni ei ole suinkaan hätää mutta kyllä kaupassa käydessäni syvästi ihmettelen ihmisiä jotka elävät niukoissa varoissa että miten he selviytyvät.
Kauppa on kuitenkin hyvin keskittynyttä Suomessa. On se Kesko, SOK ja Lidl. Missä ovat Euroopassa jylläävä Carrefour ja muut?
Ilmoita asiaton viesti
”Itselläni ei ole suinkaan hätää mutta kyllä kaupassa käydessäni syvästi ihmettelen ihmisiä jotka elävät niukoissa varoissa että miten he selviytyvät.”
Minä seurailen hintoja huvikseni, en tosin niitä huippuhintoja, vaan niitä edullisia, niitä joita jokatapauksessa aina käytän.
Aika paljon jotkut käyttänistäni elintarvikkeista ovat kallistuneet, mutta minä ihmettelen etupäässä sitä miksi ne ovat olleet niin edullisia. Eivät ne siis edelleenkään ole minusta kalliita, vaan halpoja ja kun ostelen melkein aina niitä punaisella lapulla varustettuja, niin voisin sanoa että minun ruokani tulee edelleen varsin edulliseksi.
Joitakin ylihinnoittelujakin olen havainnut, koska melko pian hinnannousun jälkeen ne on tulleet taas alas. Ilmeisesti eivät sitten ole menneet kaupaksi sillä kalliimmalla hinnalla.
LIDL:stä kannattaa tehdä kaikki ostokset. Joskus, jos haluaa tuoretta kalaa, haukea tai lahnaa, tai mämmiä, pitää mennä prismaan, koska LIDL:stä ei kaikkea löydy.
Citymarketti on minun mielestäni aivan hävyttömän kallis, ihan kaikkien ruokatarvikkeiden osalta ja suuri ihmetykseni on joka kerta siellä käydessäni että miksi ihmiset sinne menee, mutta kai ne on sitten niin rikkaita ettei rahalla ole mitään väliä.
Ilmoita asiaton viesti
Omavaraistalous on myrkkyä talouskasvulle. Eläviä muistoja 1990-luvulla, kun ihmisillä ei ollut edes mistä pihistellä, eli raha häipyi kierrosta, niin kotiviini-/olutvalmistusvälineet tekivät kauppansa. Kasvikset ja juurekset kasvatettiin itse, samoin kala pyydettiin omaan ja naapureiden tarpeisiin. 1990-luvun lama oli kysyntälama. Nykyinen johtuu maailmanmarkkinoiden epävakaudesta ja tarjontaketjujen takkuilusta ja siitä seuranneesta hintojen noususta. Lama ei siis johdu työttömistä tai liian korkeista palkoista saati maahanmuutosta, kuten jotkut väittävät.
Ilmoita asiaton viesti
90-luvun lamassa ensin ylikuumennettiin ja sitten alijäähdytettiin. Sitä voisi sanoa monetaariseksi lamaksi. Kaikki mitä seuraa kun valuutta yliarvostetaan eikä yliarvostuksesta pystytä pitämään kiinni kun pelaajat alkaa pelata sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti