Säästäminen on syntiä

Säästäminen on syntiä, toisin kuin siinä vaiheessa kun minä olin pieni, meille pienille aina koulussa ja kotona opetettiin.

Tämä johtopäätös voidaan vetää seuraavan selityksen perusteella.

Jos jokainen suomalainen säästäisi 7 euroa  päivässä, se tarkoittaisi 200 euroa kuussa ja noin 2500  euroa vuodessa.

Kaikkien suomalaisten yhteinen säästö vuoden aikana olisi noin 14 miljardia, eli noin saman verran kuin mitä Suomen valtio vuosittain ottaa velkaa.

Olisiko tämä nyt niin kovin paha juttu?  

Toki kauppojen kokonaisliikevaihto voisi  laskea sillä 14 miljardilla ja voi olla ettei kokonaismyynti riitä kaikkien suomalaisten kauppaketjujen kannattavuuden ylläpitoon.

Yksi tai kaksi kauppaketjua voisi kadota ja niiden omistajat menettäisivät voittonsa ja niiden duunarit työnsä ja palkkansa.

Mutta ei se Suomen kansantalous siihen kaatuisi.  Jos kaksi kauppaketjua kaatuisi, vielä jäisi jäljelle monta, ihan riittävästi meidän kaikkien suomalaisten pienentyneitä kulutiustarpeita tyydyttämään. Sitäpaitsi kauppaketjujen kaatuminen kuuluu normaalina ja luonnollisena osana tähän vallitsevaan talousjärjestelmään.

Niin, ja meillä suomalaisilla olisi sitten vuoden päästä säästössä, eli jemmassa rahaa 14 miljardia pahan päivän varalle.


Jos sen sijaan valtio keräisi meiltä verotuksena, palvelumaksuina, tai jollain muulla tavalla, sen 7 euroa päivässä, niin on sanottu ettei Suomen talouselämä sitä kestäisi, vaan Suomi ajautuisi hallitsemattomaan taloudelliseen syöksykierteeseen, eikä olisi enää mitään toivoa paluusta entiseen normaaliin kulutusjuhlaan.


En usko sellaiseen pelotteluun.

Jos se että ihmiset säästäisivät 7 euroa päivässä, pienentämällä kulutustaan, ei suistaisi Suomen taloutta syöksykierteeseen, niin miksi sitten se samansuuruinen vero sen tekisi?

Valtiokin muuten kuluttaa sen seitsemän euroa päivässä, jos se sen 7 euroa meiltä saisi. Valtionkin kulutus on kulutusta, aivan samanlaista kulutusta kuin meidän kansalaisten yksityinen kulutuskin on,  joskin tämä valtion kulutus on järkevämpää, tarkemmin harkittua ja tarpeellisempaa kulutusta kuin  yksityinen kulutus, siksi että siitä valtion kulutuksesta päättävät kansan valitsemat viisaat päättäjät, kansanedustajat.


Toki valtio kuluttaa ne rahat muutenkin, vaikka se ei niitä rahoja meiltä kansalaisilta saisikaan, koska ne menot on tärkeitä  menoja.  Hallitus joutuu siis  rahoittamaan ne tärkeät ja välttämättömät menot  velaksi. 

15 miljardia lisää velkaa, joka vuosi. Sekö on hinta siitä että kaikki valtion kulut saadaan katettua, ilman että Suomen talous luhistuu verotaakan alle, 7 euroa päivässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu