Sähköä kannattaisi nyt tehdä ja myydä

Kun sähkön myyjä myy sähköä, se pystyy myymään sitä voitolla alle viidellä sentillä kilowattitunnilta.  Sellaisella hinnalla se on tehnyt pitkäaikaisia sähköntoimitussopimuksia asiakkailleen, eivätkä yritykset tapaa tehdä sopimuksia joissa se memettää rahaa, vaan aina hyviä sopimuksia jotka tuottavat paitsi kulut, myös voittoa omistajille.

Se 5 senttiä on varmaankin se oikea hinta mitä sähköstä pitäisikin saada, että homma toimisi kannattavasti.  


En tiedä mikä on toiminnan kate viiden sentin hinnalla, mikä olisi yrittäjän saama voitto sähkön myynnistä viidellä sentillä kilowttitunnilta, mutta tehdään summassa joku oletus.  Oletetaan että yrittäjän voitto olisi vaikkapa yksi sentti kilowattitunnilta. Se on varmasti väärä arvio, se om liian suuri , ei sen voiton pitäisi kilpailutilanteessa niin suuri olla, mutta kuvitellaan nyt että se olisi niin.  Kulut kilowattitunnin tuottamisesta olisivat siis neljä senttiä, liikevoitto yksi sentti ja kuluttaja maksaa molemmat, eli kuluttajahinta olisi se viisi senttiä. Toki kuluttajan pitää sen lisäksi maksaa myös verot ja siirtomaksu, mutta se ei nyt kuulu tähän laskelmaan.


Mutta sähkön tuottaja ei myy sähköä suoraan kuluttajalle,  vaan suoraan pörssiin, josta se saa sähköstään kuusinkertaisen tai kymmenkertaisen summan.  Jos sähköyhtiö saa kuluttajalle suoraan myydystä shköstä voittoa sentin kilowattitunnilta, niin sähköpörssistä se voi saada voittoa esimerkiksi 30 senttiä kilowattoitunnilta,  siis kolmekymmentä kertaa enemmän voittoa.

Sähköpörssi sitten toimittaa tätä ostamaansa sähköä kuluttajalle jonkun bulvaanin kautta todella valtavalla tappiolla.

 


 

Sähkön tuottajat tekevät nyt valtavaa voittoa.  Kaikkien sähkömyllyjen ja sähköturbiinien pitäisi tuottaa sähköä täysillä nyt, ei niitä kannattaisi seisottaa, eikä ainakaan pitäisi käyttää Putinilta ostettua kaasua sähkön tuottamiseen.  Jos ei ole tarpeeksi haketta tai turvetta, tai mitä siihen sähkön tekmiseen nyt tarvitaankaan, niin niitä kannattaisi tuottaa vaikka toiselta puolen maailmaa,  Austraaliasta tai Amazonin alueelta,  hinnasta viis, voittoa tulee silti rutkasti jokaisesta myydystä kilowattitunnista.


Käsittämätöntä että pidetään sähköntuotantoa varalla,  siinä ei ole mitään järkeä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu