Sähkön hinnan nousu, Miksi se nousee ja mitä se aiheuttaa?

Sähkön hinta on nousussa ensisijassa siksi että sähkön hinta on ollut poikkeuksellisen alhaalla.  En tiedä miksi sähkön hinta on ollut niin alhaalla.  Sitä alhaista hintaa ei ole julkisuudessa käsitelty, enkä oikein itse syytä keksi.  Syyksi on esitetty koronaa, mutta eihän se nyt koronasta suoraan voi johtua, enkä ymmärrä miten korona siihen vaikuttaisi. 

Sähkön pörssihinta on kovasti vaihtelevaa siksi että paljon sähköä tuotetaan nyt tuulivoimalla, jota on paljon tarjolla silloin kun tuulee ja se painaa sähkön markkinahintaa alas, silloin kun tuulee.

Fossiilisten polttoaineiden käyttöön liittyvät päästöverot nostavat fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa. Sen tarkoituksena on tehdä fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö vähemmän kannattavaksi kuin muulla tavoin tuotettu sähkö on.

Tuulivoiman lisäksi on vielä paljon fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa sähköntuotantoa jäljellä ja sitä kannattaa ottaa käyttöön sitä enemmän mitä korkeampi on sähkön hinta. Sähkö ei siis lopu kesken, vaikka sen hinta nousee.

Korkea sähkön hinta tuo lisää tuottoja myös  tuulivoimayhtiöille, jotka voivat investoida enemmän uuteen tuulivoimaan ja samalla myös aurinkosähkön tuottaminen muuttuu vähemmän kannattamattomaksi.  Pian joka talon katolla on jonkinlainen aurinkosähköviritelmä,  pienvoimala.  Pienvoimaloiden määrän lisääntyessä ne paitsi vähentävät kulutusta, myös tuottavat energiaa yhteiseen verkkoon,  vähentäen samalla tarvetta käyttää sähkön tuotantoon fossiilisia polttoaineita ja maailma pelastuu. 

Sähkön hinnan nousu ei siis ole niin pelottava asia tulevaisuuden kannalta katsottuna kuin mitä vaikkapa sähkön liian alhainen hinta on.  Olkaamme siis iloisia sähkönkuluttajia, varsinkin me jotka teimme pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen silloin kun sähkön hinta oli alimmillaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu