Sähkön kohtuuttoman kalliin hinnan kompensoinnista kuluttajille tehdään nyt aivan liian monimutkainen systeemi

Arvonlisäveron leikkaus sähkön osalta koskee kaikkia, myös meitä joilla on hyvä sopimus ensi talveksi.  Ei ole oikeudenmukainen systeemi.  Joillakin on puita pihassa ja tuvassa takka ja leivinuuni, sekä maalämpöpumppu, tai  ilmalämpöpumppu,  tai vesliämpöpumppu ja ehkä muitakin systeemeitä.  Kaikki nekään joilla ei ole edullista sähkösopimusta, eivät juurikaan mitään tukea tarvitsisi.

Sen lisäksi nyt tarjotaan joitain erkoista “sähkötalousvähennystä”, eli veronalennusta, niille jotka maksaa veroja ja joiden sähkölasku uhkaa ensi vuonna nousta kohtuuttomasti.  Tämäkin on kovin konstikasta.

Sen lisäksi tarjotaan jotain sähkötukipakettia niille joilla ei ole mahdollista vähentää kustannuksia verovähennyksillä, koska verotettavaa tuloa ei ole.


Sitäpaitsi tässä tapauksessa tarvittaisiin nyt nimenomaan kannustimia sähkön säästämiseksi ja sähkön kulutuksen ajoittamiseksi sellaiseen aikaan kun sähköä on edullisesti tarjolla, eli pääasiassa  yöaikaan. Se alentaisi sähkön hintaa kaikkien osalta, kun huippukulutusta saadaan tasoitettua.  Eivät nämä tukipaketit kannusta ihmisiä sellaiseen toimintaan.

Eikö olisi ollut yksinkertaisempaa toimia kuten Norjassa toimitaan, eli että jos sähkölasku ylittää jonkun kohtuullisen tason, valtio maksaa siitä kohtuuttomasta osasta jonkun määräosan, vaikkapa 50%.  Sillon tukia ei maksettaisi turhaan sellaisille joilla ei ole mitään tarvetta saada mitään tukea ja se pitäisi edelleen yllä kannustetta sähkön säästämiseen.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu