Sähkön säästäminen

Nyt puhutaan siitä että sähkön kuluttajien pitäisi säästää sähköä, jotta ensi talvena sähkö riittäisi myös kovilla pakkasilla, silloin kun ei tuule.


Jos kuluttajat eivät säästä sähköä ja sähkön käyttö on suurempi kuin sähkön tuotantokyky, eikä ulkomailta voida sähköä ostaa, joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin.  Sähköt katkaistaan tietyiltä alueilta jotta sähköä riittäisi sitten edes niille muille alueille.

Toki näillä sähkön hinnoilla kuluttajilla lienee itsestään hyvä motivaatio sähkön säästämiseen, se nimittäin säästää hyvin sähkön kuluttajien rahoja muihin kivoihin tarkoituksiin, kuten vaikkapa lomamatkoihin, ravintolailtoihin, tai vaikkapa isompiin asuntoneliöihin, parempiin autoihin, tai joihinkin viihteellisiin härpäkkeisiin.  Motivaatio sähkön säästämiselle on ilmeinen.  


Mutta sitten on meitä joilla on vielä ensi talvena vanhan sähkösopimuksen perusteella pieni sähkölasku,  yhtä pieni kuin silloin korona-aikana.  Meitä on vaikeampi motivoida sähkön säästämiseen ja meitä on paljon.

Minullakin on tuossa pihassa iso kasa puita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi jos tulee niitä sähkökatkoja,  mutta ne on kalliita puita, ostettu kalliilla viime kesänä, eikä niitä kannata polttaa pelkästään sähkön säästämiseksi. Kannattaa ennemmin käyttää lämmitykseen sitä vanhan sopimuksen mukaista halpaa sähköä ja säästää ne puut vaikka ensi talveen, jolloin minulla on jo uusi sähkösopimus ja todennäköisesti sähkö on kalliimpaa.


Toki voisi solidaarisuudesta muita kohtaan polttaa niitä puita,  sähkön säästämiseksi, jotta sitä sähköä riittäisi kaikille, eikä tulisi niitä sähkökatkoja, mutta mahtaako se olla riittävä motivaatio kaikille niille joilla ensi talvena on sitä halpaa sähköä käytössään.

Pitäisi miettiä konsteja joilla vanhan edullisen sähkösopimuksen omaavat saataisiin säästämään sähköä.  Minä en keksi ainuttakaan hyvää konstia, mutta olisi hyvä jos joku keksisi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu