Sähkön verotuksen  hirveä sotku ja valtiovallan Windfall- voitot

Sähkön verottamisen systeemi on ollut minulle ylivoimaisen vaikeata ymmärtää  tähän asti.  Se on ollut joko liian monimutkainen asia, tai sitten se on osattu selittää niin monimutkaisesti että pää on mennyt  pyörälle.  Siksi en ole sitä ajatellut, enkä ymmärtänyt, maksanut vaan.  

Nyt olen yrittänyt ajatella sitä verohommaa ja yrittänyt ymmärtää sitä.  Ajatellut olen, mutta en ole ymmärtänyt.

Yritin etsiä eri puolilta nettiä vastausta siihen että miten se oikein menee, enkä kylläkään löytänyt yhtään paikkaa missä homma olisi selitetty kokonaan ja niin että minäkin sen ymmärtäisin.

Jonkinlaisen käsityksen kuitenkin sain, ehkä se on väärä käsitys, jos niin on niin ehkä minua nyt oikaistaan ja valistetaan jollain tavalla, että voisin vihdoin ymmärtää että miten se oikein menee.


Sain selville että sähköveroa maksetaan  sen mukaan miten kulutetaan sähköä.  Tavallinen pulliainen, kuten minä, maksan sähköveroa 2,79372 snt/kWh, sis. alv 24 %, enkä ymmärrä miksi tuollainen kamalan tarkka summa, miksi se ei voisi olla 3€/ kWh, tai edes 2,8€/kWh,  olisivat  helpommin ymmärrettäviä lukuja. 

Ja miksi pitää ilmoittaa että siihen sisältyy alv,  kun se pitää kuitenkin maksaa myös itse sähköstä ja siirrosta eli koko laskun loppusummasta.  Miksi ihmeessä pitää asia esittää niin vaikeaselkoisesti että sitä ei voi ymmärtää?

No,  minä kulutan sähköä jotakuinkin suurinpiirtein 18 000  kWh vuodessa.  Maksan siis siitä sähköveroa noin  500€ vuodessa.  Siinä on jo alv mukana, eli varsinainen sähkövero on pienempi, mutta koska pitää maksaa maksrtusta verostakin alv-vero, niin siitä tulee tuollainen summa. 

Normaalisti alv on 24%.   Tuosta maksamastani sähköverosta sähköveron  osuus on jotain 400€:n paikkeilla ja sen alv:n osuus on 100€:n paikkeilla.  Nyt kun alv on tilapäisesti laskettu 10%:iin,  sähköverosta maksamani alv olisi vain 40€, jos alennus koskisi koko vuotta, mutta kun se koskee vain muutamaa kuukautta, vuosittainen sähköverosta maksamani alv on kyllä enemmän.


Sitten on se siirtomaksu.  Siirtomaksua maksan vuosittain 400€, sähköyhtiöni ilmoituksen mukaan.  Siinä summassa ei ole  se alv kai sitten mukana, joten  se alv siitä on kai sitten jotain 95€,  vuodessa siis. Sitä en tiedä tuleeko tähän verkkomaksun alv:hen alennus,  jos tulee, niin sitten alv alenee vähän, arvioni mukaan se voi merkitä vuosikulutuksen osalta sitä että vero melkein puolittuu, eli se olisi sitten tänä vuonna ehkä 50€.


Sitten tulee se varsinainen sähkömaksu.  Sähköyhtiön ilmoituksen mukaan se on  noin 700€  vuodessa.  Siihen se alv tekisi sitten lisää 170€  ja alennuksen kanssa se tekisi ehkä  85€ tälle vuodelle.


Sitten on vielä se kiinteä maksu joka tekee jotain, kai siitäkin pitää vielä veroja maksaa.


Kaikenkaikkiaan veroja menee siis 500€ + 100€ + 95€  = 695€.  Tuo laskelma ei kyllä pidä paikkaansa, sillä sähköyhtiön mukaan maksan vielä jonkin verran enemmän veroja, mutta en nyt tiedä mistä ne sitten tulevat.Jos ostamani sähkön hinta olisi kymmenkertainen, kuten joillakin on, joutuisin pulittamaan siitä ilmeisesti kymmenen kertaa enemmän veroa, eli alentamattoman alv:n mukaan 1700€ vuodessa  ja alennuksen kanssakin 850€ kuussa, eli joko 1530€ enemmän  ja alennuksen kanssakin 530€ enemmän kuin mitä nyt maksan.  

Verottaja kyllä tienaa tässä hyvin.  Jos verottaja saa vielä sähköyhtiöiden voitoista Widfall- verot koottua, niin tämä sähkön hinnan pomppu on verottajalle suoranainen kultakaivos.

Huomautan että en todellakaan vielä ole ymmärtänyt sähkön verotuksesta paljon mitään ja nuo laskelmani perustuvat oletettuun tietoon ja laskelmissakin voi olla virheitä.  Tämä ei ole siis  mitään VM:n tasoista laskentaa,  joten suhtautukaa siihen varauksella.

Jos laskelmiin esitetään korjauksia, käyn sitten korjaamassa ne.


Mutta olivatpa laskelmani oikeaan tai väärään tietoon perustuen oikeita tai vääriä, näyttää siltä että valtiovalta saa nyt kyllä tästä hommasta hyvät windfall-tuotot. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu