Sähköntuottajien tilipäivä
Tänä päivänä ne jotka myyvät meille sähköä saavat siitä moninkertaisen korvauksen siihen nähden mitä sähkö normaalisti maksaa. Tuotantokustannukset tuskin ovat sen suuremmat kuin normaalisti, niin että rahaa tulee paljon enemmän.
Tämän kaiken tulonlisän maksamme me pörssisähkön ostajat. Sopimus-sähkön ostajat maksavat sähköstä saman kuin ennenkin. Sähkön välittäjät, eli ne joiden kanssa kuluttaja tekee sähkösöpimuksensa, varmaankin joko tienaavat nyt hyvin, tai huonosti, siitä riippuen paljonko niillä on sopimusasiakkaita. Sopimusasiakkaistahan sähkönmyyjät nettoavat tavallisesti hyvin, paitsi näinä tällaisina kalliin sähkön aikoina, jolloin sopimusasiakkaille joudutaan toimittamaan sähköä tappiolla.
Tämänpäiväisestä sähkön hintatilanteesta tulee mieleen edellisten ajatusten lisäksi pari muutakin seikkaa. Ensimmäinen ajatus koskee näiden atomivoimaloiden luotettavuutta. Toinen ajatus tulee siitä että kuinka nämä atomivoimaloiden häiriötilanteet sattuvat aina niin hyvin yhteen niiden aikojen kanssa jolloin on ennustettu tyyniä säitä, eikä tuulivoimaloista ole apua sähköntuotannossa.
Nythän on niin että ne jotka omistavat atomivoimaloita, omistavat myös muuta sähköntuotantoa ja kun atomivoimala putoaa pois pelistä, sähkön hinta nousee ja niillä muilla tavoila tuotetun sähkön hinta nousee pörssissä pilviin. Vaikka atomivoimala ei siis tuota sähköä, sähköä kulutetaan ja myydään silti yhtä paljon ja niillä muilla tavoin tuotetulla sähköllä niiden muiden voimaloiden omistajat, siis ne samat jotka omistavat myös atomivoimalat, tekevät muhkeita tilejä, pörssisähkön ostajien kustannuksella.
Veronmaksajien helpotukseksi myös valtion, eli veronmaksajien omistama Fortum hyötyy näistä atomivoimaloiden käyttökatkoksista edellä esitetyllä tavalla.
Mutta mitäpäs siitä. Sähkön ostajathan sen kaiken kuitenkin aina maksavat. Myös sopimussähkön ostajat maksavat, sillä kyllähän näihin atomivoimaloiden toimintahäiriöihin tyyninä aikoina ja niistä seuraaviin hintapiikkeihin pitää varautua myös sopimussähkön myynnin osalta, eli nämä tilapäiset hintapiikit ovat kyllä siinä sopimussähkön ostajienkin sähkölaskussa mukana, toki vain summittaisesti, mutta ovat kuitenkin.
Holtiton sähkön hinta on Suomessa spekulatiivisen riistokapitalismin riemuvoitto
Ilmoita asiaton viesti
Ketä riistetään?
Onneksi eniten niitä jotka eniten sähköä kuluttaa, kuten isojen sähkölämmitteisen omakotitalojen omistajia.
Kuluttajathan sen kaiken joutuvat maksamaan minkä kuluttavat ja yritysten pitää tuottaa voittoa, muuten yritys kaatuu ja sen tilalle tulee sitten toinen yrittäjä riistämään kuluttajia.
Käytännössä ei ole muuta mahdollisuutta kuin että kuluttaja maksaa sen mitä kuluttaa.
Jos ei maksa, ei voi kuluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se menee. Sattumien satoa voimaloihin iskee hikka juuri silloin, kun sitä vakaata energiaa tarvitaan. Näin kävi viime vuonna myös Ruotsissa.
Jk silti markkinoille tulee nyt 2 738 MW Ydinvoimalla tuotettua sähköä. Vihreä tuulivoima tuottaa nyt n 151 MW.
Aika kurjaa kun ei tuule silloin kun pitäis.
Ilmoita asiaton viesti
”Aika kurjaa kun ei tuule silloin kun pitäis.”
Tuulia ei voi kukaan ennakolta järjestellä.
Mutta atomivoimaloiden käyttökatkokset voidaan sopivasti järjestää, vaikka juuri tuulettoman aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kyllä sellainen käsitys, että nimenomaan tuulettomina päivinä atomipannun kannattaisi tuottaa täysillä koska verkosta joka tapauksessa ”puuttuu” tuhansia megawatteja tuulivoimaa.
Jos vikoja järjestettäisiin, ne kannattaisi ajoittaa juuri tuulisiin päiviin jolloin hinta on nollassa tai negatiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä päivät todistaa sen että sähkömarkkinat ei ole oikeasti kenenkään hallussa vaan pelkän sattuman varassa. Hinta pitkässä juoksussa on täysin ennustamatonta ja se ei kyllä innosta investoimaan tänne yhtään mitään.
Pari asiaan liittyvää vitsiä.
”Hurja tutkimustulos: Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja”
”Fingridin Ruusunen ei enää epäile tuuli- ja aurinkovoimaa: ”Koko maan teollisuus pultataan siihen”
Suomesta tuli puolivahingossa halvan ja puhtaan sähkön maa, jonne sijoittajat jonottavat. Siitä voi seurata talouden uusi kultakausi, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen ennustaa.”
Ei taida olla jonoa muualla kuin itärajalla ja sieltä ei tule kuin menoeriä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän koko busineksen voisi luovuttaa Veikkaus Oy n hoidettavaksi ja arvontapaivät kuten lotossa 🌜
Ilmoita asiaton viesti
Sitä enempi korkeita hintoja tulee mitä enempi tuulimyllyjä pystytetään.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä enempi korkeita hintoja tulee mitä enempi tuulimyllyjä pystytetään.”
Höh, tuota voisi sanoa vaikka naisten logiikaksi, tai ainakin Spede voisi sanoa, minä en voi niin sanoa, koska sen sanominen halventaa naisia, eikä naisia saa halventaa, eivätkä naiset sitäpaitsi harrasta naisten logiikkaa sen enempää kuin miehetkään.
Kyseessä ei siis oikeastaan ole ollenkaan naisten logiikasta, vaan yleisestä ”logiikattomuudesta”, joka ei mitenkään liity erityisesti naisiin, vaikka sitä sanotaan naisten logiikaksi.
Eiväthän korkeat hinnat johdu millään tavalla tuulisähköstä, vaan nimenomaan tuulisähkön puutteesta.
Mitä enemmän tuulisähköä, sitä matalammat sähkön hinnat, mitä vähemmän tuulisähköä, sitä korkeammat sähkön hinnat.
Mikäli meillä ei olisi tätä tuulisähköä, saisimma nauttia tämänpäiväisestä sähkön korkeasta hintatasosta kaiken aikaa, riippumatta siitä tuuleeko vai eikö tuule.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko tosiaan että muutaman centin kW hinnalla maksetaan vuokria jotka tekee kunnista veroparatiiseja, eräs lausunnon antaja jo sanoi ettei muita veroja tarvita kun myllyt tuottaa niin paljon verotuloja kunnille.
Mietippä mitä varten sähkön hinta heittelee niin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
”Luuletko tosiaan että muutaman centin kW hinnalla maksetaan vuokria jotka tekee kunnista veroparatiiseja. ”
Tuulimyllysähköähän pitää aina myydä halvalla, koska silloin kun myytävää on, se on halpaa ja silloin kun sähkö on kallista, ei ole mitä myydä.
Silti tämän halvan sähkön myynti on kannattavaa ja siitä voitosta riittää kunnille kinverorahaa.
Mistä sen tietää?
No, siitä sen tietää että se kannattaa kun investoijia riittää. Kaikki joilla rahaa on näyttävät haluavan sijoittaa tuulisähkön tuotantoon.
Sen sijaan atomisähkön, sen kalliin sähkön, tuottaminen ei näytä sijoittajia kiinnostavan, näyttää siis siltä että se on kannattamaton bisnes.
Ilmoita asiaton viesti
Höh, niinpäinkö se menikin.
Ilmoita asiaton viesti
”Eiväthän korkeat hinnat johdu millään tavalla tuulisähköstä, vaan nimenomaan tuulisähkön puutteesta”.
kumoutuu tällä
”Mitä enemmän tuulisähköä, sitä matalammat sähkön hinnat, mitä vähemmän tuulisähköä, sitä korkeammat sähkön hinnat”.
Se on nimenomaan tuulivoimaton, joka aiheuttaa nämä heiluvat hinnat.
Tuulivoiman lisääntyminen on aiheuttanut sähkön hinnan nousua jo vuodesta 2016.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoiman lisääntyminen on aiheuttanut sähkön hinnan nousua jo vuodesta 2016.”
Järjetön väite. Tuulivoima ei pysty vaikuttamaan sähkön hintaan sitä nostavasti, ainoastaan sen puute voi nostaa hintoja.
Jos tuulivoiman sijasta olisi rakennettu jotain muuta, kuten ydinvoimaa, muuta vaihtoehtoa kun juuri ei ole, jos ei haluta käyttää fossiilisia polttoaineita, niin sähkön hinta olisi nyt jatkuvasti korkealla ja tuulivoima on ainut asia mikä sitä voi alentaa, silloin kun tuulee.
Jos tuulivoimalle ei keksitä jotain sen tuotantoa tasaavaa, kuten vetytaloutta, silloin tästä hintojen vaihtelusta tuulisten ja tuulettomien aikojen välillä tulee pysyvä ilmiö. Mutta onneksi aina välillä tuulee, se on meille sähkön käyttäjille tuiki tärkeätä että välillä tuulee, niin ettei tarvitse aina maksaa siitä kalliista atomisähköstä.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön korkea pörssihinta realisoitui ainoastaan Ti. 21.11.
Su ja Ma menivät vielä TVO’n piikkiin.
Fortum omistaa OL3’a 25%.
Suomessa on voimassa ns. Wind Fall vero eli sähköntuottajat joutuvat verolle, kun sijoitetun pääoman tuotto nousee yli 10%.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa on voimassa ns. Wind Fall vero eli sähköntuottajat joutuvat verolle, kun sijoitetun pääoman tuotto nousee yli 10%.”
Tällainen vero ei korjaa tilannetta oikealla tavalla, mutta toki se hieman tasaa sitä. Tämä vero säädettiin kai siksi että olisi varaa korvata sähkön hinnan noususta koituneita kustannuksia siitä pahimmin kärsiville.
No, eihän se tarkoita muuta kuin että rahat kierrätettäisiin valtion kirstun kautta niille joilta se raha oli alunpitäen riistetty, mutta on kuulemma käymässä niin ettei niitä rahoja olla vaatimassa niiden taholta jotka olisivat niihin oikeutettuja, vaan ne taitavat jäädä valtion kirstuun.
Mutta joo. Ei tämä systeemi nyt oikein toimivalta tunnu. Vaikka tietenkin on niin että sähkön kallistuminen vähentää tehokkaasti kulutusta, sähkön jakelu ja hinnoittelu ei nyt ole oikein hanskassa, siinä pitäisi olla parempi roti.
Esimerkiksi sopimusaasiakkaat, jotka maksavat kyllä ylihintaa sähköstä muuten, eivät varmasti piittaa hillitä kulutustaan vaikka sähköstä olisi pulaa, se homma jää pörssisähkön kuluttajien varaan.
Kaikken järkevintä olisi jos näitä kiinteähintaisia sähkösopimuksia ei ollenkaan olisi, sillä silloin homma toimisi niinkuin sen pitää. Jokainen maksasisi sähköstään oikean summan ja kaikki säästäisivät sähköä samalla tavoin silloin kun sitä pitää säästää.
Toki näille Windfall- voitoille pitäisi myös tehdä jotain. Pitäisi toki katsoa miten voitot jakautuvat pitemmillä ajanjaksoilla, mutta ne voitot pitäisi sitoa jollakin systeemillä enemmän tuotantokustannuksiin kuin kysynnän ja tarjonnan lakeihin, niin ei sitten syntyisi näitä hirveitä hintapiikkejä, vaikka ne piikitkin on tietty tavallaan hyödyllisiä, koska ne ovat kannustin sähkön säästämiselle silloin kun siihen on tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti