Sähköpörssi on  sähkönmyyntimonopoli joka pitäisi purkaa tai korjata

Sehän toimii nyt niin että kun on vähän kulutusta, vain halvimmat sähkön tuotantomuodot on käytössä, tai ne joita ei kannata pysäyttää vaikka hinta olisi pienempi kuin tuotantokustannukset.

Kun kulutus nousee, pitää reservistä ottaa niitä kalliita tuotantomuotoja käyttöön ja ne kalliit tuotantokustannukset määräävät sen hinnan mitä kaikki sähköenergia maksaa.

Koska suurin osa energiasta kuitenkin tuotetaan niillä halvemmilla tuotantokustannuksilla, kuluttajat joutuvat maksamaan sähköstä liikaa, mistä sitten hyötyvät nämä halpojen tuotantokustannusten sähköenergian tuottajat.

Systeemi on väärä, se ei toimi. Sähköpörssi näyttäytyy kuluttajan osalta sähkönmyyntimonopolina.


Ratkaisu on siinä että rakennetaan lisää sitä halpojen tuotantokustannusten sähköenergian tuotantoa. Se ei käy hetkessä, joten sitä ennen tarvittaisiin muita toimia, sellaisia joilla kohtuullistettaisiin sekä niitä windfall- voittoja, että myös sähkön hintapiikkejä kuluttajille.


Esimerkiksi tuulivoiman tuottamalle sähkölle pitäisi määrätä joku vakiohinta, joka määräytyisi vuotuisen keskimääräisen tuotannon mukaan, eikä sen hetkellisen tilanteen mukaan, että tuuleeko, vaiko ei, ja miten kovaa. 

Se tietenkin nostaisi sähkön hintaa silloin kun tuulee, se tuulisähkö ei olisi enää kuluttajalle lähes ilmaista sähköä kuten nyt. Sillä ylimääräisellä rahalla mitä tuulivoimalat saavat tuulella myydystä sähköstä, tuulivoimayhtiöt joutuisivat sitten tuottamaan sähköä muulla tavalla, haluamallaan tavalla, tai ostamaan sähköä sähkömarkkinoilta ja toimittamaan sitä kuluttajille siihen samaan vakiohintaan kuin mitä pyydetään tuulisähköstä tuulellakin.  

Tämä nyt oli vain sellainen ajatus mikä tässä ihan hätäisesti, pikaharkinnalla, sattui mieleen putkahtamaan. Sen saa osoittaa toimimattomaksi ajatukseksi, mutta jotain tällaista tarvittaisiin tähän tilanteeseen.

Se idea jonka mukaan tuulivoimaa myyvät joutuisivat myymään tuulettomana aikana jollain muulla tavalla tuotettua sähköä samaan hintaan kuin tuulella tuotettua sähköä tuntuisi hyvältä. Se energia voisi tulla esimerkiksi akuista, pumppuvoimalasta, tai vaikkapa vetyä polttamalla.  Mahdollisuuksia on. 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu