Sananvapaus ja valehtelemisen vapaus

Sananvapaus on tunnetusti hyvä asia, sitä me kaikki täällä harjoitamme, mutta entäs valehtelemisen vapaus?

Onko sananvapaus yhtä kuin valehtelemisen vapaus, tai vihapuhe?

Populismillä tuskin olisi mahdollisuuksia jos olisi mahdollista kieltää valehtelu, vihapuhe ja QAnon – tyyppinen salaliittoteorioiden levittäminen.

Sen takia Trumpin saama banni Twitterissä huolestuttaa populisteja.  Onko mahdollista että ilmiö laajenee, se olisi populismin loppu ja se olisi myös perussuomalaisen puolueen loppu.

Kuten kaikkien populistien, myös persujen suosio perustuu valehteluun, vihapuheisiin ja salaliittoteorioihin.

Kaikenlaiset  totuuskomissiot ovat populisteille myrkkyä, mutta eihän niillä ole  mitään vaikutusta niin kauan kuin ihmiset uskovat valheisiin mieluimmin kuin totuuteen, kuten Amerikan fundamentalistiuskovaiset.


Mutta toistaiseksi valheet, vihapuheet ja salaliittoteoriat ovat vielä vankasti sananvapauden piirissä.   Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, mutta kiihottaminen kansanryhmää vastaan kattaa vain pienen osan vihapuheiden kirjosta ja vihapuheet ovat laajasti käytössä mm. perussuomalaisten kunnallisvaalikamppanjassa.  Valehtelu on vallan lailla suojattua toimintaa, sananvapauslain perusteella, samoin salaliittoteorioiden levittäminen.

Ei ole ihme että tällä systeemillä saadaan maailmaa hallitsemaan sen kaltaisia johtajia kuin Trump tai Boris Johnson, joille valehteleminen on arkipäivää ja politiikan tärkein väline.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu